Dieta bezglutenowa
Żywienie bezglutenowe to zastosowanie diety, w której wyklucza się produkty zbożowe zawierające gluten: pszenicę, jęczmień, żyto, jak również owies. Przy czym owies szkodzi jedynie niektórym — niestety w Polsce zwykle jest zanieczyszczany glutenem i w związku z tym stale powinien być wykluczany w diecie bezglutenowej.
Dla kogo?
Samą dietę bezglutenową dietetycy zwykle klasyfikują jako jeszcze jedną „prostą” dietę eliminacyjną, omawianą zwykle na wykładach przy okazji żywienia pediatrycznego – rzadko kiedy zwraca się uwagę na to, jak duży procent osób dorosłych wymaga takiego modelu żywienia. Obecnie coraz więcej badań wskazuje na to, że ilość chorych wymagających wykluczania glutenu z jadłospisu stale rośnie i w tej chwili szacuję się, że jest to już około 1% ludzi.
Dietę bezglutenową zaleca się:
- chorym na celiakię (trwałą nietolerancję glutenu),
- osobom uczulonym na gluten,
- przejściowo u chorych z zespołem złego wchłaniania w okresach zaostrzenia nietolerancji na laktozę lub białko mleka krowiego,
- we wtórnym zespole złego wchłaniania (towarzyszącym innej chorobie),
Ponadto stwierdzono, że uczulenie na gluten może być związane z występowaniem następujących chorób:
- reumatologicznym zapaleniem stawów,
- autyzmem,
- wczesną osteoporozą,
- migreną,
- astmą,
- depresjami
i w tych przypadkach warto sprawdzić, czy nie występuje przypadkiem utajona forma nietolerancji glutenu.
Celiakia
Celiakia – choroba autoimmunologiczna, w której w wyniku nietolerancji glutenu dochodzi do spłaszczenia błony śluzowej jelita oraz zaniku kosmków jelitowych. W związku z tymi niekorzystnymi zmianami dochodzi do upośledzenia trawienia i wchłaniania wszystkich składników pokarmowych – tłuszczy, witamin, składników mineralnych itd.
Objawy celiakii
Celiakię kojarzymy z chorobą przewodu pokarmowego – i zwykle poszukujemy niepokojących objawów ze strony tego układu – to się sprawdza w przypadku niemowląt i dzieci małych. W okresie późniejszym, a zwłaszcza u osób dorosłych choroba ta najczęściej objawia się nietypowo, dając odczyn w wielu narządach i układach:
Dzieci małe | Dzieci w wieku szkolnym i młodzież | Osoby dorosłe | |
---|---|---|---|
Układ pokarmowy | obfite, cuchnące, szarożółte, lśniące stolce – 3 do 4 razy na dobę, zawierające niestrawione resztki pokarmów, po spożyciu tłustych posiłków – biegunki tłuszczowe, wymioty, bóle brzucha, kolki | bóle brzucha, biegunka – tłuszczowa lub wodna, wzdęcia i zaparcia | bóle brzucha, biegunka – tłuszczowa lub wodna, wzdęcia i zaparcia |
Układ krwionośny | anemia powstała w wyniku niedoboru żelaza | anemia powstała w wyniku niedoboru żelaza | anemia megaloblastyczna (czyli powstała w wyniku nieprawidłowej syntezy DNA), skaza krwotoczna (możliwość krwawień w tkankach, narządach) |
Układ mięśniowy i kostny | niski wzrost, krzywica | zaburzenia wzrostu (niski wzrost) | osteoporoza, osteopatia, miopatia (osłabienie siły mięśni), reumatoidalne zapalenie stawów, zespół Sjögrena |
Układ nerwowy | rozdrażnienie, apatyczność, płaczliwość, trudności z nawiązaniem kontaktu z otoczeniem | padaczka, depresje, przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie, ADHD | depresja, migreny, przewlekłe zmęczenie, rozdrażnienie |
Układ rozrodczy | zaburzenia miesiączkowania u dorastających dziewcząt, opóźnienie dojrzewania | zaburzenia miesiączkowania, wczesna menopauza, poronienia, bezpłodność | |
Inne | nawracające afty, grzybice, cukrzyca typu I, niedorozwój szkliwa zębowego, częste infekcje | nawracające afty, grzybice, cukrzyca typu I, niedorozwój szkliwa zębowego, nietolerancja laktozy | nawracające afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, grzybice, problemy skórne (wskazujące na chorobę Dühringa), niedorozwój szkliwa |
Uczulenie na gluten
Bardzo często celiakia i uczulenie na gluten traktowane są jako dokładnie taka sama choroba, a tak nie jest. Uczulenie na gluten nie jest chorobą autoimmunologiczną, daje inne objawy, związane jest również z innym ryzykiem zdrowotnym, inaczej się je również diagnozuje.
Objawy alergii na gluten:
- u dzieci – najczęściej pokrzywka skórna, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), zdecydowanie rzadziej objawy związane ze skurczem oskrzeli i astmą, bardzo rzadko wymioty, biegunka,
- u dorosłych – najczęściej pokrzywka, biegunka, wodnisty katar, obrzęk naczynioruchowy.
Zarówno u dzieci, jak i u dorosłych alergia na gluten może doprowadzić do groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego – i to nawet w przypadku przedostaniu się do organizmu bardzo niewielkich, miligramowych ilości glutenu. To do grupy osób uczulonych na gluten kierowane są informacje o tym, że:
„na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywany jest gluten”
lub
„może zawierać śladowe ilości glutenu”
— bowiem już nawet niewielkie zanieczyszczenie może dać pełnoobjawową reakcje alergiczną. Z drugiej strony firmy spożywcze często umieszczają takie ostrzeżenia na wyrost, na wszelki wypadek – co znacząco utrudnia stosowanie diety bezglutenowej.
Zasady diety
Niezależnie jednak czy stosuje się dietę w celiakii czy w alergii, zasada jest ta sama – wykluczenie pokarmów zawierających gluten, czyli pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (z wymienionych wcześniej powodów) – i zastąpienie ich odpowiednimi produktami bezglutenowymi. Ponadto dieta bezglutenowa powinna być:
- bogata w witaminy tłuszczorozpuszczalne (A, D, E, K) oraz witaminę C, B12 i kwas foliowy,
- bogata w składniki mineralne – zwłaszcza wapń i żelazo,
- uboga w cukier i słodycze,
a w przypadku zaostrzeń przebiegających w celiakii wyklucza się całkowicie mleko i produkty mleczne oraz cukier, miód, ostre przyprawy, wody gazowane, ciężkostrawne produkty spożywcze.
Oprócz powyższych wskazań — zawsze aktualne są wytyczne związane z racjonalnym żywieniem — 4 do 5 posiłków dziennie, spożywanych regularnie o tych samych porach, nie przejadanie się — ale spożywanie odpowiednich dla siebie ilości pokarmów, spożywanie 5 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia. W początkowym okresie stosowania i w przypadku zaostrzeń, czyli wtedy gdy występuje brak łaknienia, bardzo ważna jest estetyka przyrządzania i podawania posiłków.
Produkty dozwolone i przeciwwskazane
Dozwolone | Dozwolone – choć często zanieczyszczone glutenem | Przeciwwskazane | |
---|---|---|---|
produkty zbożowe | mąka i kasza kukurydziana, mąka i płatki ryżowe, ryż, kleiki ryżowe, kasza i mąka jaglana, mąka sojowa, kasza gryczana i krakowska, szarłat (amarantus), makarony bezglutenowe, ryż, komosa ryżowa, sorgo, mączka chleba świętojańskiego, pieczywo oznakowane jako bezglutenowe, tapioka, sago, karob (drzewo karobowe), maniok, proso, teff, topinambur (słonecznik bulwiasty) | przetwory kukurydziane – płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, | maka pszenna, mąka żytnia, kasza manna, kasza jęczmienna, płatki żytnie, owsiane, pszenne, otręby pszenne, gotowe mieszanki muesli wielozbożowego, orkisz, pszenica durum, pieczywo tradycyjne, kus-kus, seitan – wegetariański substytut mięsa |
owoce i warzywa | wszystkie owoce i warzywa świeże – surówki, gotowane, soki, napoje (bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego) | gotowe przetwory owocowe i warzywne – soki, przeciery, pasty, owoce suszone i kandyzowane | większość gotowych dań warzywnych typu – zupy instant, fasolki w sosach, sosy do makaronu; w zaostrzeniu choroby lepiej unikać warzyw kapustnych, cebulowych, strączkowych, ogórków, grzybów, wiśni, gruszek, śliwek, czereśni |
mleko i produkty mleczne | mleko świeże i UHT, śmietanki (nie zagęszczone skrobią), kefiry, maślanki i jogurty – bez dodatków, twarogi, sery żółte, pleśniowe, ser biały | napoje mleczne (maślanki, mleka smakowe, kefiry ze skrobią, z dodatkami E-…), gotowa bita śmietana, śmietana w proszku, jogurty smakowe, desery jogurtowe, puddingi mleczne, sery topione | przetwory mleczne z dodatkami zbożowymi np. z muesli, ziarnami zbóż, zagęszczane skrobią |
mięso, ryby, drób | mięso, ryby, drób, owoce morza, jaja, kawior – świeże, bez dodatków niedozwolonych, w okresach zaostrzeń należy wykluczyć tłuste gatunki | bardzo często wędliny i produkty mięsne takie jak mięso mielone, mięso paczkowane, wędzonki, konserwy mięsne i rybne, gotowe potrawy mięsne np. flaki | przetwory mięsne, rybne, drobiowe zawierające w swoim składzie gluten – warto wiedzieć, że wędliny drobiowe bardzo często zawierają w sobie gluten; surimi – w Polsce w trakcie produkcji dodaje się mąkę pszenną |
cukier i słodycze | w ograniczonej ilości (duża ilość węglowodanów prostych niszczy kosmki jelitowe) – cukier, miód, słodycze bezglutenowe | czekolada, cukierki, lizaki, gumy do żucia, lody, sorbety, desery typu budyń, kisiel | słodycze zawierające gluten, skrobię, syrop glukozowo-fruktozowy |
tłuszcze | oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny – bez dodatków | margaryny i mixy z dodatkami | olej z pszenicy |
przyprawy i inne | naturalne, chrzan tarty, zioła, ocet, sól | buliony i koncentraty przypraw, żelatyna, koncentraty sosów, sosy sojowe, ketchup, musztarda | gotowe mieszanki przypraw – w większości zanieczyszczone glutenem, kawa zbożowa, tanie odmiany kawy rozpuszczalnej, niektóre herbaty aromatyzowane |
Niejedno ma imię
Problem ze stosowaniem diety bezglutenowej nie leży jednak w wykluczeniu artykułów spożywczych zawierających oficjalnie gluten, ale w tym, że składnik ten bywa dodawany do najdziwniejszych produktów i potrafi ukrywać się pod różnymi nazwami (zwykle nie wyjaśniającymi czy zostały wyprodukowane z bezglutenowego czy bogatego w gluten surowca):
- białko pochodzenia roślinnego,
- skrobia warzywna,
- białko zbożowe,
- syrop glukozowo-fruktozowy lub glukozowy,
- syrop skrobiowy,
- zagęszczacz zbożowy,
- wypełniacz zbożowy,
- skrobia pszenna,
- słód (słód jęczmienny, ekstrakt słodowy),
- skrobia spożywcza,
- skrobia modyfikowana,
- maltodekstryny (najczęściej produkuje się je z kukurydzy, niestety od czasu do czasu uzyskuje się je również z pszenicy).
Oczywiście producent ma obecnie obowiązek napisać czy produkt zawiera w sobie gluten, czy nie – i coraz częściej etykiety przekazują rzetelne informacje, nadal jednak bywają sytuacje, gdy nawet znana marka żywności jest źle oznaczona – a to oznacza, że bardzo trudno wypisać listę produktów przeciwwskazanych, bo gluten może być w zdumiewających i — wydawało by się — bezglutenowych produktach: wyrobach garmażeryjnych, mięsie mielonym, parówkach, pasztetach, pyzach ziemniaczanych, wędlinach, wędzonkach, lodach, jogurtach, napojach owocowych, śmietanie, gumach do żucia, proszku do pieczenia, cukrze waniliowym, pieprzu czarnym mielonym czy bulionach w kostkach.
Prawdziwą trudnością w przestrzeganiu diety bezglutenowej jest więc tak na prawdę fakt, że nie tylko trzeba przestrzegać specjalnej diety, ale trzeba stale być detektywem dietetycznym – czytać etykiety, dzwonić do producentów, pytać innych czy czegoś nie wiedzą o tym lub innym produkcie spożywczym.
Gluten a glutaminian
Jak się już człowiek przestawi na czytanie etykiet i śledzenie glutenu we wszystkich możliwych miejscach, to czasami na wszelki wypadek rezygnuje z każdej żywności, każdego składnika który choćby nazwą przypomina mu o niebezpiecznym dla jego organizmu związku. Obecny w wielu produktach – glutaminian sodu – to chemia, nie najzdrowsza, ale nieszkodliwa dla chorych na celiakię. Produkuje się go co prawda z białek roślinnych zawierających gluten, ale w trakcie tej produkcji jest on w całości usuwany. Jeżeli więc osoba z celiakią lubi jakiś produkt zawierający glutaminian sodu może go w swojej diecie bezpiecznie stosować.
Skrobia pszenna bezglutenowa
Bardzo często osoby z nietolerancją glutenu zadają pytanie – jak to jest właściwie ze skrobią pszenną. Bywa na liście dozwolonych produktów, a przecież jest z pszenicy, najbogatszego w gluten zboża. Zacznijmy od początku. Skrobia to całkiem inny składnik chemiczny, wielocukier, podczas gdy gluten to białko. Zakłada się, że skrobia pszenna nie zawiera glutenu. Jak jednak pisałam — dla osób uczulonych nawet niewielkie ilości tego białka mogą być bardzo szkodliwe. Ważne jest więc, w jaki sposób produkowana jest skrobia pszenna. Zakłady, które mają to odpowiednio opracowane, produkują właśnie skrobię pszenną bezglutenową – inne tylko skrobię pszenną, co oznacza, że może być ona zanieczyszczona. Rodzaj dozwolonej skrobi będzie więc różny w zależności od rodzaju schorzenia. Osoba z celiakią będzie dobrze znosiła skrobię pszenną, osoby z alergią powinny stosować jedynie produkt z dopiskiem „bezglutenowa”.
Obrazek: FreeDigitalPhotos.net
Dziękuję, bardzo pożyteczna strona.Będę wdzięczna za wskazanie lekarza specjalisty, w Warszawie, który zajmuje się tym tematem (potrafi postawić choremu trafną diagnozę. Pozdrawiam. DK
Nie znam lekarza specjalisty z Warszawy, ale polecam zajrzeć na forum dotyczące celiakii (http://forum.celiakia.pl/) — jest tam wiele osób, które same z takich porad korzystają.
Na stronie (bodajże) celiakia.pl napisane jest, że osoby chore na celiakię śmiało mogą spożywać produkty zawierające skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną, natomiast tutaj napisaliście, że ogólnie skrobię należy z diety wykluczyć (w przeciwwskazanych produktach). Przecież skrobia ziemniaczana czy kukurydziana nie zawiera glutenu! Bardzo proszę w imieniu początkujących celiaków o podawanie konkretnych informacji.
O skrobi pisałam w tym artykule dość dużo i zaznaczałam nawet, że są produkty które naturalnie nie zawierają glutenu, ale ze względu np. na to, że w jednym zakładzie produkuje się kilka artykułów, mogą być tym glutenem zanieczyszczone. Ma mniejsze znaczenie dla osób z celiakią, ale jest dość istotne dla osób z alergią na gluten. A że artykuł jest ogólnie poświęcony diecie bezglutenowej, a nie konkretnie dla osób z celiakią, to przeciwwskazanie musiało dotyczyć również produktów potencjalnie alergizujących.
Przecież nawet najmniejsze ilości glutenu są bardziej szkodliwe dla osób z celiakią niż z nietolerancją! Przez takie głupoty można wprowadzić kogoś (chorego albo z jego otoczenia) w poważny błąd!
Celiakia to typ nietolerancji pokarmowej w której gluten szkodzi, ale aby doszło do bezpośredniego zagrożenia życia potrzeba jednak znacznie więcej niż niewielkie spożycie (choć oczywiście nawet niewielkie ilości mogą powodować pogorszenie zdrowia). Jednak w alergii pokarmowej nawet znikoma ilość może prowadzić do natychmiastowego wstrząsu anafilaktycznego (występującego u ok. 3% chorych) będącego bezpośrednim zagrożeniem życia. I właśnie o tym pisałam w artykule.