Witamina D
Zastanawialiście się kiedyś czy dostarczacie sobie odpowiedniej ilości jakiej witaminy? Raczej nie, a jak się okazuje w Polsce, u większości osób stwierdza się znaczy niedobór witaminy D. Jest czym się martwić – bo jej niedobór prowadzi do wielu jednostek chorobowych.
Witamina D
Pod wspólną nazwą – witamina D – kryją się trzy związki chemiczne, o podobnej aktywności biologicznej:
- kalcyferol (D1),
- ergokalcyferol (D2),
- cholekalcyferol (D3).
Rola w organizmie
Witamina D pełni w organizmie kilka ważnych funkcji:
- zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów w jelitach,
- uczestniczy w procesach transportu wapnia,
- reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu (przez co wpływa na mineralizację kości),
- wpływa na wydzielanie parathormonu gruczołu przetarczyc,
- działa w organizmie podobnie jak wiele hormonów steroidowych,
- regeneruje neurony i mięśnie,
- stymuluje układ odpornościowy (pobudza produkcję związków działających przeciwbakteryjnie),
- hamuje wytwarzanie cytokin (odpowiedzialnych za stany zapalnie, przez co zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych),
- reguluje wydzielanie insuliny,
- hamuje rozrost endometrium,
- zwiększa spermatogenezę.
Źródła
Witamina D w żywności jest mało rozpowszechniona, występuje głównie w:
- rybach (ale tylko niektórych): w łososiu, dorszu, tuńczyku, śledziach, makreli, sardynkach, węgorzach,
- tranie,
- wątrobach zwierzęcych,
- serze żółtym,
- żółtkach jaj,
- niektórych grzybach (pieczarki, kurki, borowiki i podgrzybki) – w diecie wegetarian, jak również w strefach klimatycznych o mniejszym nasłonecznieniu, grzyby stanowią obecnie niedoceniane źródło witaminy D;
- margarynach oraz miksach masła z olejem (pakowane w plastikowe kubeczki są wzbogacane w witaminę D).
Najlepszym jednak źródłem witaminy D jest słońce. Przebywając na słońcu nie musimy się również obawiać przedawkowania.
Co utrudnia wchłanianie witaminy D?
Otrzymywanie witaminy D utrudniają następujące czynniki:
- środki przeczyszczające,
- choroby powodujące zaburzenia wchłaniania tłuszczy,
- alkohol,
- kortykosterydy,
- filtry przeciwsłoneczne (im większa ochrona, tym mniejsze przekształcanie prowitaminy D w witaminę),
- skażenie środowiska (zanieczyszczenia powietrza),
- starzenie skóry (wraz z wiekiem wszelkie procesy fizjologiczne zwalniają, dotyczy to również przekształceń prowitaminy D),
- długotrwałe stosowanie diety niskotłuszczowej.
Objawy niedoboru
Objawy niedoboru witaminy D kojarzą się zazwyczaj ze zmianami w układzie kostnym:
- u niemowląt i dzieci – jest przyczyną krzywicy,
- u osób dorosłych (zwłaszcza kobiet w ciąży i karmiących) – prowadzi do rozmiękczania kości (osteomalacji) i odwapnienia,
- u osób starszych – przyczynia się do osteoporozy (demineralizacji i zniekształceń kości, zrzeszotnienia, porowatości i kruchości układu kostnego.
Udowodniono również, że niedobory witaminy D zwiększają ryzyko wystąpienia:
- cukrzycy typu I,
- nowotworów piersi, prostaty i jelita grubego,
- chorób autoimmunologicznych – stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia rumieniowatego,
- chorób sercowo-naczyniowych,
- zespołu metabolicznego,
- otyłości.
Krzywica u niemowląt objawia się następująco:
- główka dziecka podczas karmienia intensywnie się poci,
- rozmiękają kości potylicy (ciemiączko jest stale podatne na ucisk, a nie utwardza się),
- wyginają się żebra na wysokości przepony,
- u niemowląt występuje wiotkość mięśni (rozlany brzuszek maluszka w żargonie medycznym nosi nazwę żabiego brzucha) i następuje opóźnienie rozwoju ruchowego,
- jeżeli niedobór wystąpił u dziecka zaczynającego chodzić – koślawią się stawy kolanowe, powstają zgrubienia w okolicy nadgarstków oraz połączeń części chrzęstnych i kostnych żeber.
Witamina D w żywieniu niemowląt
Obecnie, ze względu na duże niedobory witaminy D, krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii zalecił aby dziecko już w pierwszej dobie po urodzeniu otrzymywało suplementację farmakologiczną witaminy D3 (niezależnie, czy matka będąc w ciąży przyjmowała suplementacje tą witaminą, czy nie). Zalecana dawka preparatu wynosi u dzieci donoszonych 400 IU na dobę, a u wcześniaków do 400 do 800 IU na dobę.
Bardzo ważne dla dalszego rozwoju maluszka jest przestrzeganie zaleceń pediatrycznych.
Witamina D w ciąży
W 2007 r krajowy konsultant w dziedzinie pediatrii rekomendował rozpoczęcie suplementacji farmakologicznej witaminy D od drugiego trymestru ciąży. Ponadto, bardzo ważne jest:
- zwiększenie spożycia produktów bogatych w tą witaminę,
- utrzymanie odpowiedniej podaży wapnia,
- w okresie wiosenno-letnim umiarkowane korzystanie z promieni słonecznych (przez pół godziny dziennie, najlepiej w ruchu).
Rekomendowana ilość witaminy D przyjmowanej przez ciężarne wynosi od 800 do 1000 IU na dobę.
Samemu natomiast nie powinno się decydować o wprowadzeniu specyfików farmakologicznych lub tranu do uzupełniania podaży witaminy D. Przyjmowanie większych dawek witaminy D niż zalecił lekarz prowadzących ciąże jest szkodliwy dla maluszka – prowadzi do zaburzeń funkcjonowania gruczołu przytarczyc oraz może być przyczyną wady serca dziecka.
Witamina D u dzieci i młodzieży
U dzieci od 1 roku życia i młodzieży do 18 roku życia zaleca się przyjmowanie dawki witaminy D (w żywności i suplementach) codziennie, od października do marca w wysokości 400 IU na dobę.
Zapotrzebowanie zmienia się w przypadku wystąpienia otyłości i rośnie do 800 — 1000 IU na dobę.
Witamina D u osób dorosłych i starszych
Dorosłym zaleca się podawanie dziennie od 800 do 1000 IU witaminy D na dobę, w okresie od października do marca. Natomiast osoby po 65 roku życia powinny tą samą ilość tej witaminy przyjmować przez cały rok (również w okresie letnim). Dlaczego? Ponieważ udowodniono, że witamina D ma działanie przeciwzawałowe i przeciwudarowe, a wraz z wiekiem wchodzimy w grupę zwiększonego ryzyka wystąpienia tych chorób.
Co polepsza wchłanianie witaminy D?
Wchłanianie witaminy D z pożywienia przebiega o wiele lepiej, jeżeli towarzyszą jej:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- wapń,
- fosfor,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Nadmiar witaminy D
Jak wszystkie inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tak i witamina D magazynuje się w organizmie. Dlatego stosowanie leków lub dodatków do diety (tran) zawierających duże ilości witaminy D powinno być konsultowane z lekarzem. Szczególną ostrożność należy zachować jeżeli przyjmuje się leki zawierające magnez, wapń lub fosfor.
Wczesne objawy przedawkowania witaminy D:
- zaparcia lub biegunki,
- długotrwałe bóle głowy,
- wzmożone pragnienie,
- suchość w jamie ustnej,
- zwiększone pragnienie,
- częstomocz (częste oddawanie moczu, szczególnie w nocy),
- brak apetytu, utrata łaknienia,
- metaliczny posmak w ustach,
- nudności i wymioty (szczególnie u małych dzieci i młodzieży),
- łatwe męczenie się.
Późne objawy przedawkowania:
- bóle kostne,
- mętny mocz,
- senność,
- zwiększona wrażliwość oczu na światło,
- świąd skóry,
- bóle mięśniowe,
- utrata wagi,
- opóźnienie w rozwoju dziecka,
- bóle szczęk, stawów i mięśni,
- dochodzi do odkładania wapnia w różnych narządach: wątrobie, nerkach, płucach, sercu i układzie krwionośnym,
- a w przypadku znacznego przedawkowania: wysokie ciśnienie tętnicze, niemiarowa czynność serca, ból żołądka.
W praktyce jednak najczęściej spotykam osoby, których poziom witaminy D w organizmie jest znacznie za niski.
Norma rośnie
W związku z tym, że zanieczyszczenia rosną, nasłonecznienie nadal jest niskie, a od października do marca nie wystarczające do tego by przemienić w skórze prowitaminę D w witaminę, zaleca się aby:
- dzienne spożycie u osoby dorosłej wynosiło 15 μg cholekalcyferolu (u dzieci do 1 roku życia 10 μg) – w normach na rok 2017 zwiększono zalecaną ilość, poprzednio mowa była o 5–10 μg
- stosować suplementy od października do marca w następujących ilościach:
- dla osób dorosłych o prawidłowej masie ciała: 800‑2000 IU/dobę (tj. 20–50 μg/dobę)
- dla osób dorosłych z nadwagą lub otyłych: 1600–4000 IU/dobę (tj. 40–100 μg/dobę)
- dla dzieci i młodzieży: 600–1000IU/d (tj. 15–25 μg/dobę)
- u dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłej: 1200–2000 IU/dobę (tj. 30–50 μg/dobę)
- u niemowląt – zgodnie z zaleceniami lekarskimi
- u osób pracujących na zmiany nocne niezależnie od pory roku, nawet w lato, zaleca się suplementację ok. 1000–2000 IU/dobę
Zdjęcie: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net
Jak wygląda kwestia wrażliwości witamin z grupy D na czynniki zewnętrzne? Kiedy musimy się liczyć z jej stratami z pożywienia i jak duże one będą?
P.S.
Bardzo fajna strona — dużo się z niej dowiedziałem :-).
Pozdrawiam
Największe straty witaminy D związane są z utlenianiem — może wtedy dojść nawet do utraty 10–30% tych związków, które się na nią składają.