Witamina K
Siniaki, pękające naczynka krwionośne, obfite krwawienia menstruacyjne, długo gojące się skaleczenia – takie problemy mielibyśmy, gdyby zabrakło w naszym organizmie witaminy K. Takie problemy mamy również czasami, po leczeniu antybiotykami. Dlaczego? Bo tak naprawdę znaczna ilość tej witaminy to produkcja własna naszej flory bakteryjnej jelit.
Rola witaminy K
Witamina K w organizmie człowieka jest potrzebna w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi. Ponadto ułatwia wiązanie wapnia z tkanką kostną, co przeciwdziała osteoporozie. Wykazano również, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Czyli jak wszystkie witaminy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
A gdy w organizmie jej zabraknie…
Bardzo rzadko, ale niestety zdarza się, że witaminy K w organizmie jest zbyt mało i wtedy zaczynają się kłopoty:
- siniaki pokazujące się nawet od lekkiego nacisku,
- pękające naczynka krwionośne,
- krwotoki z nosa,
- krwotoki z układu pokarmowego,
- krwotoki z układu moczowego,
- skaza krwotoczna noworodków (na ogół krwotoki z przewodu pokarmowego),
- a w badaniach laboratoryjnych wychodzi, że mamy obniżony poziom protrombiny we krwi.
U kogo najczęściej brakuje witaminy K?
Jak już napisałam witaminę tą dostarczamy nie tylko z żywnością, ale również produkuje ją naturalna flora bakteryjna jelit. Dlatego niedobory witaminy K występują zazwyczaj u osób:
- stosujących leczenie antybiotykami (warto wtedy sięgnąć po żywność bogatą w tą witaminę),
- z chorobami, którym towarzyszy przewlekła biegunka,
- z chorobami wątroby,
- z chorobą nowotworową,
- stosujących długotrwałe, wyniszczające, diety odchudzające.
Czasami również dochodzi do braku tej witaminy u bardzo małych dzieci, których flora bakteryjna nie jest jeszcze dostatecznie wykształcona. W mleku kobiecym witamina K występuje w bardzo małej ilości. O suplementacji witaminy K zawsze decyduje lekarz, gdyż bardzo łatwo w trakcie leczenia dzieci dochodzi do wystąpienia objawów przedawkowania.
Źródła witaminy K
Witamina K występuje w wielu warzywach – szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście (szczególnie w brukselce), ziemniakach, marchwi, pomidorach, ale również można ją spotkać (choć w mniejszych ilościach) w pieczywie, orzechach włoskich, zielonej herbacie, a nawet produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątrobie, jajach, maśle, mięsie.
Warto również pamiętać, że witaminę K lepiej wchłania organizm jeżeli jest podawana wraz z żywnością zawierającą witaminę H.
Kiedy witamina K wolniej się wchłania?
Witamina K znacząco gorzej się wchłania z żywności jeżeli spożywana jest w towarzystwie alkoholu. Równie niekorzystny duet tworzy z aspiryną, antybiotykami i lekami przeciwzakrzepowymi.
Objawy przedawkowania
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym m.in. witamina K, mają nieprzyjemny zwyczaj kumulowania się w organizmie.
Objawy nadmiaru tej witaminy to:
- poty,
- uczucie gorąca,
- czerwienienie się twarzy,
- zaczerwienienie, ból i obrzęk w miejscu wstrzyknięcia preparatu witaminy K,
- nietypowy smak w ustach,
- zakłócenia w pracy wątroby,
- skoki ciśnienia tętniczego.
Dieta dobra dla każdego
Istnieje bardzo dużo leków z którymi nie można przyjmować sztucznych preparatów witaminy K, np.: doustne leki przeciwcukrzycowe czy leki przeciwzakrzepowe, a nawet chinina. W wielu przypadkach chorobowych (np: w chorobach wątroby) – zwiększa się ryzyko wystąpienia objawów przedawkowania tej witaminy. Natomiast różnorodna, odpowiednio dobrana żywność jest dozwolona dla wszystkich – zdrowych i chorych.
Prawidłowo zbilansowana dieta nie jest obciążona ryzykiem wystąpienia niepokojących objawów i dlatego, w moim odczuciu, jest najlepszym sposobem dostarczenia organizmowi witaminy K.
Zdjęcie: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net