Witamina C
Jest taka witamina której wpływ na skórę jest niebagatelny: rozjaśnia cerę, usuwa objawy zmęczenia, zmniejsza lub usuwa przebarwienia, przeciwdziała powstawaniu brzydkich „pajączków” u pań z cerą naczynkową, zwiększa elastyczność i sprężystość skóry, a ze względu na zmniejszenie wolnych rodników w organizmie spowalnia procesy starzenia się skóry.
Prawdziwa witamina młodości – czyli czego jeszcze nie wiemy o witaminie C
Jak już wymieniłam na początku, jest to witamina niezbędna w diecie każdej dbającej o siebie kobiety. A przecież kwas askorbinowy – to inna nazwa witaminy C – to nie tylko związek działający kosmetycznie, ale przede wszystkim biologicznie czynna substancja, której rola w organizmie jest niezwykle różnorodna:
- uczestniczy w przemianie aminokwasów (tyrozyny),
- bierze udział w syntezie steroidów nadnerczowych,
- odgrywa rolę w budowie i odnowie tkanki łącznej – m.in. kolagenu (dlatego witamina C gwarantuje gojenie się ran i z tego również powodu tak dobrze wpływa na wygląd skóry),
- wykazuje działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne – witamina C pobudza do wzrostu komórki odpornościowe typu T i B,
- uczestniczy w przemianach folacyny,
- podwyższa przyswajalność żelaza (zapobiega niedokrwistości),
- odgrywa rolę w przemianie barwników skóry (melanin),
- odgrywa rolę w przemianie amin katecholowych,
- reguluje produkcję cholesterolu w organizmie i przekształcanie go w kwasy żółciowe – co docelowo prowadzi do obniżenia „złego” cholesterolu LDL i zwiększenia jego „dobrej” frakcji HDL,
- wpływa na stężenie prostacyklin i prostaglandyn – zmniejsza tendencje do zlepiania się krwi, rozszerza naczynia krwionośne ułatwiając w ten sposób przepływ krwi i zmniejszając ciśnienie tętnicze – w ten sposób witamina C działa profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca (czyli chorobie wieńcowej),
- ochrania organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksyn, których nadmiar w organizmie jest jedną z przyczyn powstawania nowotworów, np.: blokuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin.
Można więc spokojnie powiedzieć, że witamina C to nie tylko witamina młodości, ale również i zdrowia.
Jakie czynniki zewnętrzne wpływają na witaminę C?
Kwas askorbinowy to substancja bardzo podatna na różne czynniki zewnętrzne.
Czynnik | Wpływ na witaminę C |
---|---|
podaż (nie za mała i nie za duża) witaminy A, B2, B6, E, bioflawonoidy, wapnia, magnezu i cynku | zwiększa wchłanianie witaminy C |
leki: barbiturany, aspiryna, środki zawierające żeń-szeń, diuretyki, slufonamidy, antykoagulatny, środki przeciwdepresyjne, kortyzon, środki zawierające estrogeny | zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
światło, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, powietrze | zmniejsza ilość witaminy C w produktach spożywczych nawet o 80% |
rdza na sprzętach gastronomicznych mających kontakt z żywnością zawierającą witaminę C (tarki, noże) | zmniejsza ilość witaminy C |
adrenalina, stres, duży wysiłek fizyczny | zmniejsza wchłanianie witaminy C, zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
woda | zmniejsza ilość witaminy C w produktach spożywczych (woda wypłukuje ten składnik) |
zamrażanie | Zmniejsza ilość witaminy C tylko o jakieś 10–20% |
długotrwałe przechowywanie | znacząco zmniejsza ilość witaminy C |
suszenie | w owocach i warzywach suszonych ilość witaminy C zmniejsza się o 90% |
choroby: AIDS, alkoholizm, oparzenia, choroba nowotworowa, przewlekła biegunka, przewlekłe stany gorączkowe, nadczynność tarczycy, stany po resekcji żołądka, gruźlica, schyłkowa niewydolność nerek, dializy | zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
dializa | zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
narażenie na długotrwałe działanie niskich temperatur | zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
niedobory dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej | zmniejszenia zapotrzebowania na witaminę C |
ciąża | zapotrzebowanie normalne (jak u zdrowego człowieka), nadmiar może zaburzań rozwój płodu |
kawa | zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C |
Skutki niedoboru
Wstępnie niedobór witaminy C objawia się szybkim zmęczeniem, brakiem łaknienia, bólami mięśniowo-stawowymi. Następnie dochodzi do zaczerwienienia i krwawienia dziąseł, zmian zapalno-martwiczych dziąseł i wypadania zębów. Z czasem rozwija się jeszcze niedokrwistość, krwawienia podskórne, depresja i osłabienie odporności organizmu – mówimy wtedy o chorobie zwanej szkorbutem.
O ile jednak w codziennej praktyce dietetyka trudno spotkać osobę z pełnoobjawowym niedoborem witaminy C (przez kilkanaście lat pracy w zawodzie nie spotkałam nikogo z takim rozpoznaniem), o tyle ukryte niedobory witaminy C stwierdza się u znacznego odsetka osób w okresie wczesnowiosennym.
Nadmiar
Witamina C jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, więc wszelkich nadmiarów pozbywamy się z moczem. Przy długotrwałym nadmiarze może to jednak sprzyjać powstawaniu kamicy nerkowej.
Stwierdzono również, że długotrwałe podawanie nadmiarowej ilości kwasu askorbinowego prowadzi u części osób do zaburzeń w obrębie przewodu pokarmowego – bóli żołądka, nudności i wymiotów, biegunki.
Wszelkie objawy nadmiaru szybko ustępują po zmniejszeniu ilości witaminy C.
Źródła
Najlepszym źródłem witaminy C są produkty roślinne – czyli świeże warzywa i owoce. W tabelach poniżej można zapoznać się z zawartością witaminy C w 100 g części jadalnych wybranych produktów spożywczych.
O tych artykułach spożywczych często myślimy, że są bogate w witaminę C, jednak tak nie jest:
Źródła ubogie | witamina C (mg) |
---|---|
czosnek | 12 |
jabłka | 9 |
ogórki | 8 |
cebula | 6 |
gruszki | 5 |
śliwki | 5 |
ogórki kwaszone | 4 |
Najbogatsze źródła witaminy C:
Bogate źródła witaminy C | wit. C (mg) |
---|---|
owoce dzikiej róży | 550 |
czarna porzeczka | 183 |
papryka | 139 |
brukselka | 94 |
truskawki | 66 |
poziomki | 60 |
cytryny | 50 |
pomarańcze | 49 |
czerwona porzeczka | 46 |
Najwięcej witaminy C dostarczamy sobie jednak z produktów takich jak:
Podstawowe źródła w naszym pożywieniu | Wit. C (mg) |
---|---|
kapusta czerwona | 54 |
kapusta biała | 48 |
ziemniaki jesienne | 30 |
pomidory | 23 |
kapusta kwaszona | 16 |
ziemniaki wczesno-wiosenne | 10 |
Źródło: H. Kunachowicz, E. Czarnowska-Misztal, A. Szczepańska, A. Ners, Podstawy żywienia człowieka, WSiP 1995
Przyjemna dieta
Witamina zdrowia i młodości, pięknej skóry i zwiększonej odporności – nikogo chyba nie trzeba przekonywać jak ważna jest odpowiednia ilość witaminy C w codziennym życiu. Na talerzu podawana w najbardziej kolorowej formie – zielonych, czerwonych lub żółtych warzyw i owoców, od razu zwiększających atrakcyjność przygotowywanych potraw.
Dla kobiety – witamina C to najprostszy i najtańszy zabieg kosmetyczny jaki może sobie podarować w każdym posiłku.
Zdjęcie: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
czy ktos wie jak przygotowac owoc dzikiej rozy zeby zachowal dlugo duzo vit C?
Owoce dzikiej róży można mrozić i wtedy straty są dużo mniejsze niż przy gotowaniu i pasteryzowaniu. Jednak nawet gotowana i pasteryzowana dzika róża (pomimo olbrzymich strat) jest cennym składnikiem witaminy C.
Zawartość wit C podana w ziemniakach jest dla ziemniaka surowego czy przetworzonego ?
Niestety dla surowego — znaczna część więc zostanie utracona, jednak jak przeanalizowano spożywamy ich tak dużo, że stanowią produkt dostarczający w ciągu roku sporo witaminy C.
Najwięcej jagoda czarna zawiera wit C i papryka czerwona tez jest dobrym jej źrodlem.
Czarne jagody są zdrowe z wielu powodów, ale witaminy C zawierają tylko 14,7 mg w 100 g — to nie jest oszałamiająco dużo. Zdecydowanie wygrywa czarna porzeczka.