Białko
W odchudzaniu
Obecnie, w dobie wszędobylskich diet wysokobiałkowych, chude czerwone mięso, drób, ryby i produkty mleczne uzyskały status „magicznie” przyspieszających przemianę materii. Trochę jest w tym prawdy: pozyskiwanie energii z produktów białkowych jest dla organizmu szalenie nieopłacalne i może przyspieszyć podstawową przemianę materii nawet o 40%. Proces ten jednak związany jest z wieloma niekorzystnymi zjawiskami – obciąża wątrobę i nerki, zakwasza organizm, zmniejsza poziom wapnia w organizmie, a nawet — paradoksalnie — przyczynia się do powstawania niedoborów białkowych. A gdy w organizmie zaczyna brakować składnika budulcowego mięśni, hormonów czy enzymów dochodzi do zwolnienia całkowitej przemiany materii – a tego właśnie odchudzający starają się uniknąć. Idealnie więc byłoby spożywać taką ilość białek w diecie, która co prawda zwiększa przemianę materii, ale jeszcze nie jest szkodliwa. Ile to jest? U zdrowej, dorosłej osoby przyjmuje się wartość pomiędzy 1 a 2 g/kg należnej masy ciała.
Rola w organizmie
Białka jako źródło energii to najgorszy sposób w jaki można je wykorzystać – nasz organizm robi to jedynie w razie konieczności. Dlaczego? Ponieważ składnik ten w organizmie człowieka uczestniczy w zdecydowanie ważniejszych zadaniach:
- stanowi składnik budulcowy wszystkich tkanek,
- wchodzi w skład wszystkich płynów ustrojowych,
- jest składnikiem związków biologicznie czynnych – hormonów i enzymów,
- jest niezbędny do produkcji przeciwciał,
- uczestniczy w procesie odtruwania organizmu,
- uczestniczy w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego krwi,
- jest niezbędny do syntezy nukleotydów,
- bierze udział w przemianach węglowodanów i lipidów,
- uczestniczy w syntezie hemoglobiny,
- wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
- wspomaga utrzymanie bilansu wodnego organizmu.
Dokładne funkcje poszczególnych białek i aminokwasów postaram się podać przy ich opisie.
Budowa białek
Budowa białek jest dość skomplikowana – w ich składzie chemicznym zawsze znajdują dwie grupy:
- aminowa (─NH2),
- karboksylowa (─COOH),
mogą jednak zawierać również:
- grupę iminową (─NH),
- grupę wodorotlenową (─OH),
- grupę wodorosiarczkową (─SH),
- pierścień aromatyczny,
- pierścień heterocykliczny.
W zależności od tego jak te wszystkie grupy i pierścienie są ze sobą połączone tworzą się cząsteczki – aminokwasy, a dopiero z nich, jak z klocków, powstają skomplikowane struktury białkowe.
Aminokwasy
Białka zwierzęce zbudowane są z 20 aminokwasów. Aminokwasy najczęściej dzieli się ze względu na ich wartość biologiczną na:
- aminokwasy egzogenne – czyli takie, które musimy sobie bezwzględnie dostarczyć z pożywieniem,
- aminokwasy endogenne – które organizm ludzki spokojnie sam syntetyzuje,
- aminokwasy półegzogenne – takie, które człowiek umie wytworzyć z innych aminokwasów.
Aminokwasy egzogenne:
Aminokwasy półegzogenne:
Aminokwasy endogenne:
- glicyna
- alanina
- arginina
- kwas asparaginowy
- kwas glutaminowy
- prolina
- hydroksyprolina
- seryna
Aminokwasy niebiałkowe
Oprócz aminokwasów wchodzących w skład białek w organizmie człowieka funkcjonują również tzw. aminokwasy niebiałkowe, które również pełnią różnorodne funkcje w procesach metabolicznych. Należą do nich m.in.:
- ornityna i cytrulina – występujące w organizmie jako związki pośrednie w trakcie powstawania mocznika,
- tauryna – występująca w żółci w połączeniu z kwasami żółciowymi, ale również w mleku kobiecym gdzie odgrywa ważną rolę w rozwoju systemu nerwowego niemowląt,
- β‑alanina – powstała w organizmie przy przemianach pirydynowych oraz wchodząca w skład koenzymu A (CoA), karnozyny i kwasu pantotenowego (witamina B5),
- kwas γ‑aminomasłowy – powstający w przemianach kwasów asparaginowego i glutaminowego, w organizmie człowieka pełniący rolę neuroprzekaźnika hamującego w synapsach.
Białka proste i złożone
Wszystkie białka dzielimy na:
- białka proste – czyli takie, które stanowią połączenie jedynie aminokwasów,
- białka złożone – to takie, które przyłączyły również związki niebiałkowe.
Każde białko występujące w ludzkim organizmie ma pewne cechy szczególne i pewną przypisaną dla siebie funkcje do spełnienia.
Białka proste:
- albuminy
- globuliny
- prolaminy
- gluteliny
- histony
- protaminy
- skleroproteiny
Białka złożone:
- fosfoproteiny
- nukleoproteiny
- chromoproteiny
- metaloproteiny
- glikoproteiny (mukoproteiny)
- lipoproteiny
Niedobory białkowe
Skrajne przypadki niedoborów białkowych nazywamy marazmem i kwashiorkorem – w Polsce są prawie niespotykane. Zdarza się natomiast dość często, że w chorobach związanych z wyniszczeniem organizmu – nowotworach, rozległych oparzeniach, chorobach prowadzących do utraty białek przez nerki lub przewód pokarmowy – obserwuje się objawy niedoboru białkowego. Dość powszechnym jest również stan niedożywienia szpitalnego związanego z niedoborem białek, energii, witamin i składników mineralnych, dotykający nawet do 75% hospitalizowanych chorych.
Niedożywienie typu marazm – powstaje w wyniku niedoboru białek i energii, objawia się:
- spadkiem masy ciała,
- zanikiem tkanki podskórnej,
- zanikiem masy mięśniowej,
- zmniejszeniem temperatury ciała,
- spadkiem stężenia insuliny w osoczu,
- wzrostem stężenia adrenaliny.
W warunkach szpitalnych, w niedożywieniu związanym z chorobą lub błędnym żywieniem cateringowym białko ogólne i poziom albumin w utrzymuje się na prawidłowym poziomie, dopiero w okresie skrajnego niedożywienia i wyniszczenia ulega znaczącemu obniżeniu.
Niedożywienie typu kwashiorkor — choroba niedoborowa powstała zwykle na skutek diety ubogobiałkowej, wysokowęglowodanowej prowadząca do:
- obniżenia stężenia albumin, prealbumin,
- upośledzenia obrony immunologicznej (w warunkach szpitalnych pogarsza rokowania pacjentów).
Kwashiorkor może również powodować:
- obrzęki,
- stłuszczenie wątroby i nadnerczy,
- wzrost stężenia insuliny w osoczu,
- nietolerancje pokarmowe,
- biegunki tłuszczowe,
- zmiany skórne (sucha skóra, łuszcząca, obecność przebarwień),
- kruchość naczyń krwionośnych,
- powiększenie ślinianek przyusznych i podszczękowych,
- zmian zapalnych spojówek,
- niedokrwistość,
- niedobory składników mineralnych i witamin.
Istnieje jeszcze, w warunkach szpitalnych, niedobór białkowy typu mieszanego, którego obecność wykazuje prawie połowa chorych ze stwierdzonym niedożywieniem – objawia się ono zarówno zmniejszeniem masy mięśniowej, zanikiem tkanki podskórnej, jak i zmniejszeniem poziomu albumin i proalbumin w osoczu od początku powstania niedożywienia. U chorych stwierdza się również różne nasilenie innych objawów charakterystycznych dla obydwu stanów niedoborowych. Nieprawidłowe żywienie szpitalne znacząco wydłuża okres leczenia i rekonwalescencji, pogarsza również rokowania powrotu do zdrowia w przypadku przewlekle chorych.
Nadmiar
Nadmiar białek w diecie prowadzi do:
- powstania niekorzystnych zmian strukturalnych kanalików i kłębuszków nerkowych,
- zwiększenia ryzyka wystąpienia mikroalbuminurii czyli przedostawania się białek do moczu – co oznacza znaczące zakłócenia pracy nerek,
- zwiększenia ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych (zwiększone wydalanie szczawianów i glikolanu),
- zwiększenia wydalania wapnia z organizmu – a w dłuższej perspektywie osteoporozy,
- przeciążenia wątroby,
- nadmiar aminokwasu metioniny związany jest z dużym poziomem homocysteiny (z niej powstałej) – związku utleniającego LDL i uszkadzającego w ten sposób nabłonek naczyń krwionośnych,
- zakwaszenia organizmu,
- zmniejszenia odporności.
Źródła białka
Najlepszym źródłem białka w diecie są produkty zwierzęce:
- chude czerwone mięso
- drób bez skóry
- ryby
- niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne
- jaja
W diecie wegetariańskiej lub wegańskiej zwierzęce źródła białka zastępowane są roślinnymi – z których najbogatsze w ten składnik są rośliny strączkowe – soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola.
Białko to niezbędny do życia składnik odżywczy – jego odpowiednia ilość może nam zapewnić harmonijny rozwój i funkcjonowanie. Z tego powodu warto zwrócić uwagę czy w naszym jadłospisie znajduje się dostatecznie dużo, ale nie zbyt dużo, produktów będących jego dobrymi źródłami.
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net
zakwaszenie organizmu- coz to takiego?
Wskutek przemian metabolicznych białek powstaje w organizmie nadmiar dwutlentku węgla, do tego pokarmy bogate w białko dostarczają również sporych ilości jonów fosforanowych — i oba te składniki mogłoby się przyczynić do obniżenia pH, gdyby nie naprawdę dobre mechanizmy buforowe naszego organizmu. Tylko to oznacza, że przy diecie bogatobiałkowej organizm musi wykonać „sporą pracę”/zużyć pewne inne jony, aby utrzymać równowagę. I dla opisu sytuacji gdy stale nadmiernie obciążamy w ten sposób organizm (np. jedząc za wiele mięsa) używa się właśnie określenia zakwaszenie organizmu. Pojęcie to nie jest ścisłe pod względem chemicznym i biologicznym, bo u zdrowego człowieka pH naszej np. krwi jest utrzymywane w normie, ale dobrze i krótko opisuje pewien mechanizm obciążania organizmu i jest zwykle dość dobrze rozumiane przez biologicznych laików. Sama zawsze długo się zastanawiam czy używać potocznych określeń, ale w tym przypadku uznałam, że dla wzajemnego zrozumienia lepiej jest posłużyć się terminem powszechnie rozpowszechnionym i w dość dobrym stopniu oddającym niewłaściowość nadmiaru produktów zakwaszających w diecie.