Metionina
Dla urody
Silne i zdrowe włosy, piękna skóra, wytrzymałe paznokcie – to nie tylko atrybuty urody, zdrowia, ale również wskaźnik jak bogata w składniki odżywcze jest nasza dieta. I choć o wpływie jadłospisu na skórę i włosy już pisałam, to przy metioninie nie sposób nie wspomnieć o jej roli kosmetycznej — bowiem aminokwas ten wpływa na mieszki włosowe i stymuluje wzrost włosów, reguluje procesy rogowacenia naskórka i paznokci – a efekty prawidłowej podaży metioniny naprawdę widać w lusterku.
Rola
Metionina w organizmie człowieka pełni wiele różnych funkcji:
- wpływa na przemianę lipidową,
- uczestniczy w procesie transmetylacji,
- jest niezbędna w syntezie choliny, kreatyny, adrenaliny,
- jest ważnym regulatorem układu nerwowego i mięśniowego – szczególnie istotnym dla utrzymania prawidłowego wzrostu i stanu tych tkanek,
- neutralizuje wolne rodniki – dzięki czemu działa stabilizująco na DNA i działa przeciwnowotworowo,
- jest potrzebna do biosyntezy cysteiny, karnityny, tauryny, lecytyny,
- spowalnia proces degradacji białek w stanach chorobowych i oparzeniach,
- przeciwdziała stłuszczeniu hepatocytów czyli komórek wątrobowych,
- reguluje pracę tarczycy,
- działa detoksykacyjnie.
Czy wiesz, że.…
odpowiednie spożycie metioniny podnosi wartość pH moczu i żółci, dzięki czemu zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych.
Nadmiar
Nadmiar metioniny (przede wszystkim związany z długotrwałą nadmierną suplementacją) może objawiać się:
- nudnościami,
- wymiotami,
- zaparciami,
- sennością,
- bólami głowy,
- zakwaszeniem organizmu,
- zmniejszeniem stężenia kwasu foliowego,
- zmianami pH surowicy krwi,
- zwiększonym wydalaniem wapnia z moczem.
Badania wskazują również na związek pomiędzy wysokimi stężeniami metioniny a występowaniem demencji.
Suplementacja
Suplementacja aminokwasu na ogół nie jest potrzebna – dieta tradycyjna, wegetariańska, a nawet wegańska obfituje bowiem w produkty będące bardzo dobrymi źródłami metioniny. Natomiast jest całkiem spora grupa osób, które nie powinny przyjmować suplementacji tym aminokwasem bez konsultacji lekarskiej – są to:
- kobiety ciężarne,
- matki karmiące,
- kobiety przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne lub hormonalną terapię zastępczą,
- osoby z chorobą wieńcową,
- osoby z chorobami wątroby,
- osoby z schizofrenią (duże dawki metioniny mogą doprowadzić do zaostrzenia objawów psychotycznych).
Niedobór
Dieta uboga w metioninę może prowadzić do:
- osłabienia włosów,
- hipercholesterolemii – wysokich poziomów cholesterolu we krwi,
- niealkoholowego stłuszczenia wątroby,
- niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby,
- utleniania cząsteczek tłuszczu krążących we krwi (tzw. peroksydacji lipidów) zwiększającej ryzyko miażdżycy,
- niedokrwistości,
- ubytku masy ciała,
- osłabionej odporności,
- zaburzeń psychicznych,
- spowolnienia wzrostu u dzieci,
- u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej płodu – np. przepukliny oponowo-rdzeniowej czy rozszczepu kręgosłupa.
Źródła
Dobrymi źródłami metioniny są:
- jaja,
- ryby,
- nasiona sezamu,
- orzechy brazylijskie,
- produkty zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych.
Metionina jest aminokwasem, który musimy dostarczyć z jedzeniem, ponieważ nasz organizm go nie syntezuje, występuje on jednak w tak wielu produktach, o tak różnorodnym pochodzeniu – zarówno zwierzęcym jak i roślinnym – że niezależnie od rodzaju stosowanej diety, urozmaicony jadłospis jest wystarczającym sposobem dla prawidłowego pokrycia dziennego zapotrzebowania.
Zdjęcie: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net
kto to pisał?
nasiona roślin strączkowych źródłem metioniny???
przecież metionina jest aminokwasem ograniczającym w roślinach strączkowych!
To, że metionina jest aminokwasem ograniczającym jeszcze nie znaczy, że jest jej tam mało. Oznacza to tylko, że metioniny jest w stosunku do innych zwartych w roślinach strączkowych aminokwasów egzogennych mniej, więc reszty nie wykorzysta się do np. budowy tkanek ustrojowych o ile się tej metioniny nie uzupełni z jakiegoś innego produktu w danej potrawie. Za to metioninę wykorzysta się całą. Gdy przyjrzy się Pan ilości metioniny w miligramach w różnych produktach roślinnych to okaże się, że w takiej soczewicy jest jej 210 mg, w soi 429 mg, a 16 mg w marchewce czy też 8 mg w kapuście pekińskiej. Pojęcie aminokwasu ograniczającego odnosi się do innych aminokwasów egzogennych w danym produkcie, ale nie jest żadnym wyznacznikiem ile danego aminokwasu znajduje się w produkcie.