Leucyna
Leucyna posiada bardzo ciekawą cechę, przydatną dla każdej odchudzającej się osoby – wpływa na odczuwanie przez nas głodu, a dokładnie wpływa na ośrodek głodu w podwzgórzu i jest niezbędna do aktywacji enzymu hamującego łaknienie.
Dla sportowców
Odpowiednia praca mięśni (ale również ich wygląd) zależy w dużej mierze od diety m.in. od tego, jakie białka dostarczymy sobie w pożywieniu. Jednym z ważnych dla pracy tkanki mięśniowej aminokwasów jest leucyna – biorąca udział w procesach metabolizmu białek i hamująca zachodzące przy wysiłku procesy ich rozpadu. Dlatego właśnie jest ona zalecana dla sportowców, osób dbających o rzeźbę ciała, ale również w przypadku leczenia urazów.
Rola w organizmie
Oprócz wspomnianych powyżej funkcji leucyny w organizmie, aminokwas ten jest niezbędny również w:
- produkcji hormonu wzrostu,
- regeneracji powysiłkowej mięśni,
- gojenia się ran,
- translacji białek,
- wytwarzania glikogenu (utrzymania równowagi poziomu cukru we krwi).
Ponadto w badaniach wykazano, że odpowiednia podaż leucyny zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz obniża na poziom cholesterolu.
Niedobór
Niedobór leucyny zdarza się bardzo rzadko i na ogół związany jest z bardzo ekstremalną dietą, opartą na zaledwie kilku produktach spożywczych. Objawami niedoboru jest:
- zmęczenie
- osłabienie mięśni
- depresja
- rozdrażnienie
- zwiększona wrażliwość na ból
- bóle głowy
- zawroty głowy
Nadmiar
Jak trudno doprowadzić do niedoboru leucyny, tak samo trudno przedawkować ten aminokwas – czasami jednak (zwłaszcza młodzi ludzie) sięgają po nadmierne ilości suplementów tego aminokwasu, które powodują niedobory niacyny i mogą powodować pelagrę, zwaną też rumieniem lombardzkim – objawiającą się krwistoczerwonymi obrzękniętymi rumieniami, nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, wzdęciami, biegunką oraz zmianami w układzie nerwowym (początkowo bezsenność, zmęczenie i zobojętnienie).
Nadmiary leucyny prowadzą również do zakłócenia równowagi azotowej w organizmie – z tego powodu osoby, u których występują zaburzenia pracy wątroby i nerek nie powinny samodzielnie decydować się na suplementację tym aminokwasem.
Źródła
Produkt | leucyna w 100 g |
---|---|
mg | |
Mleko spożywcze, 3,5% tłuszczu | 287 |
Mleko spożywcze, 0,5% tłuszczu | 304 |
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 382 |
Ser, Brie pełnotłusty | 1713 |
Ser, Gouda tłusty | 2277 |
Ser, Parmezan | 3675 |
Ser twarogowy chudy | 1679 |
Jaja kurze | 1066 |
Wieprzowina, golonka ze skórą | 1237 |
Schab surowy | 1638 |
Wołowina, rostbef | 1797 |
Kurczak, tuszka | 1297 |
Dorsz świeży | 1461 |
Okoń świeży | 1568 |
Kasza jaglana | 1002 |
Chleb żytni staropolski | 273 |
Burak | 98 |
Groch, nasiona suche | 1792 |
Fasola biała, nasiona suche | 1799 |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 2010 |
Soja, nasiona suche | 2725 |
Jak widać w powyższej tabeli leucyna występuje w dużych ilościach produktach spożywczych bogatych w białko – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych – dlatego jej brak nie grozi osobom stosującym urozmaicony jadłospis.
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net