Izoleucyna
Czasami przy urazach ortopedycznych czy chorobach wymagających dłuższego leżenia czujemy, że łóżko wyciąga z nas resztkę sił. Nasz organizm pracuje w takich sytuacjach bardzo ciężko i potrzebuje konkretnych składników odżywczych, inaczej czujemy się zmęczeni i znużeni. Aby temu zapobiec w chorobach przebiegających z gorączką, w złamaniach, po oparzeniach należy dostarczać m.in. izoleucyny – aminokwasu, którego potrzebujemy aby regenerować tkanki.
Rola
W organizmie człowieka izoleucyna pełni wiele ważnych funkcji:
- uczestniczy regulacji poziomu cukru we krwi,
- bierze udział w syntezie białek w wątrobie i w mięśniach,
- uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi,
- jest potrzebna w syntezie hemoglobiny,
- przyspiesza gojenie się ran,
- uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu u dzieci,
- wspomaga regeneracje tkanek, mięśni, skóry i paznokci.
Aminokwasy rozgałęzione
W trakcie wysiłku fizycznego zużywamy bardzo dużo składników odżywczych – wszystko po to, aby wyprodukować niezbędną nam w takiej sytuacji energię. Na początku organizm sięga po zapasy krążącego we krwi cukru, później zabiera się do zapasów np. glikogenu zmagazynowanego w mięśniach itd. Wykorzystując po kolei wszystkie „węglowodanowe złoża energii” można jednak doprowadzić do momentu, w którym nasz organizm będzie zmuszony prowadzić rabunkową gospodarkę w obszarze własnych mięśni, których białka zostaną zużyte aby pokryć zapotrzebowanie na energię. Grupą aminokwasów, które w znacznej mierze stanowią materiał budulcowy dla mięśni są właśnie aminokwasy rozgałęzione: izoleucyna, leucyna, walina. Jeżeli więc ktoś intensywnie trenuje – czy uprawia sporty siłowe czy wytrzymałościowe, czy po prostu buduje swoją masę mięśniową – potrzebuje odpowiedniej ilości tych aminokwasów do odbudowy ewentualnych uszkodzeń tkanki mięśniowej.
Czy wiesz, że…
spadek poziomu izoleucyny w mięśniach zwiększa uczucie zmęczenia i senności występujące po wysiłku fizycznym.
Nadmiar
Nadmiar izoleucyny może objawiać się:
- zwiększonym oddawaniem moczu (co może prowadzić do utraty składników odżywczych),
- nadciśnieniem,
- wymiotami,
- zmęczeniem,
- przygnębieniem,
- niestrawnością,
- zaczerwienieniami twarzy.
Suplementacji powinny wystrzegać się:
- kobiety ciężarne i karmiące piersią,
- dzieci,
- młodzież w okresie wzrostu,
- osoby z chorobami wątroby,
- chorzy na chorobę Parkinsona.
Depresja?
Suplementacja izoleucyny potrafi wywołać mały efekt domino – jej nadmiar może bowiem obniżyć poziom innego aminokwasu: tyrozyny. Obniżone stężenie tyrozyny powiązane jest natomiast z niskim poziomem dopaminy, a to z kolei u wielu ludzi powiązane jest z występowaniem objawów depresji. Stosując suplementację izoleucyną (i innymi aminokwasami z grupy aminokwasów rozgałęzionych) warto zwrócić uwagę na własny nastrój i pogodę ducha – a jeżeli czujemy, że właśnie wpadamy w wielki dołek, lepiej wrócić do zbilansowanej diety i odstawić suplementy na bok.
Przewlekła niewydolność nerek
Izoleucyna znajduje się w dużych ilościach w osoczu krwi. Jej poziom bywa jednak bardzo różny – a w przypadku przewlekłej niewydolności nerek leczonej hemodializą na ogół jest dość niski. Na tyle niski, że jest to niepokojące i może niekorzystne pogorszyć stan chorego. W tej sytuacji wprowadza się zwykle specjalne odżywki wzbogacane w aminokwasy rozgałęzione. Ilość odżywek, ich rodzaj wybiera jednak za każdym razem lekarz – w żadnym wypadku pacjent czy jego rodzina nie powinni się decydować na samodzielne uzupełnianie jakichkolwiek aminokwasów.
Niedobór
Niedobór izoleucyny występuje jedynie u osób z niedoborem białka w diecie. Może on powodować:
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- apatię,
- zmęczenie,
- depresje,
- splątanie.
Bardzo często objawy te przypominają objawy hipoglikemii.
Źródła
Izoleucyna występuje w produktach zawierających białko:
- jajach,
- rybach,
- mięsie,
- produktach mlecznych.
W diecie wegetariańskiej (wegańskiej) dobrymi źródłami izoleucyny są:
- ziarna sezamu,
- orzeszki ziemne,
- soczewica,
- migdały.
Przy zróżnicowanym jadłospisie, zarówno w diecie wegańskiej jaki i tradycyjnej, ilość dostarczanej w pokarmie izoleucyny jest wystarczająca aby organizm mógł sprawnie funkcjonować.
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net
A tabela źródeł z zawartością izoleucyny w 100g produktu?
Nie zawsze zamieszczam tabele — dla przykładu podam: jaja 736 mg, ser pleśniowy 902 mg, indyk — pierś 915 mg, chleb baltonowski 314 mg