Żywienie w osteoporozie
Osteoporoza to choroba kości, w której dochodzi do cienienia i zmniejszenia się liczby beleczek kostnych i która uzyskała niechlubne miano „cichej złodziejki”. Dlaczego? Bowiem przez lata rozwija się bezoobjawowo, dyskretnie, ale nieubłaganie i daje o sobie znać wtedy, gdy sytuacja jest dość poważna. Niejedna chora osoba dowiedziała się o ubytku w swoich kościach dopiero w momencie, gdy doszło do złamania osłabionej kości.
Czynniki ryzyka
Głównymi czynnikami ryzyka wystąpienia osteoporozy jest:
- płeć (głównie kobiety),
- wiek powyżej 50 roku życia,
- wczesna menopauza,
- rasa kaukaska,
- uwarunkowania genetyczne,
- niska waga,
- mała aktywność fizyczna,
- złamania w wieku dorosłym,
- dieta uboga w wapń.
Osteoporoza wtórna
Osteoporoza – w tym przypadku tzw. osteoporoza wtórna – może również występować w przebiegu innych schorzeń, takich jak:
- choroby nowotworowe (szpiczak mnogi, białaczka, chłoniaki),
- zaburzenia endokrynologiczne (nadczynność tarczycy, hipogonadyzm, nadczynność przytarczyc, nadczynność kory),
- zaburzenia genetyczne (homocystynuria, zespół Ehlersa-Danlosa),
- długotrwałe unieruchomienie.
Oddzielnym problemem jest również występowanie osteoporozy polekowej, występującej np. w trakcie przyjmowania:
- glikokortykoidów,
- leków przeciwzakrzepowych,
- leków przeciwpadaczkowych,
- tyroksyny,
- metotreksatu,
- cyklosporyny,
- opiatów (morfiny, fentanylu, metadonu, tramadolu, kodeiny),
- diuretyków pętlowych,
- inhibitorów pompy protonowej,
- steroidów.
Co szkodzi naszym kościom?
Osteoporoza to choroba współczesnych ludzi – nie tylko dlatego, że społeczeństwo się starzeje i częściej dożywa okresu, w którym dochodzi do zmian w kośćcu, ale dlatego, że zmiany te wywoływane są najczęściej błędami dietetycznymi i brakiem ruchu wynikającymi z codziennego, cywilizacyjnego pośpiechu.
Naszym kościom szkodzi:
- bardzo obecnie popularna dieta bogatobiałkowa,
- częste spożywanie posiłków zawierających białko zwierzęce,
- dieta bogata w cholesterol,
- duża ilości kofeiny (kawy, napojów energetyzujących),
- alkohol i nikotyna,
- duże ilości fosforanów – znajdujących się w dużych ilościach w coli, zupach w proszku, konserwantach,
- nadmiar soli kuchennej.
Patrząc na tę listę produktów szkodliwych dla kości, trzeba powiedzieć, że najgorszym z możliwych posiłków jakie możemy sobie kupić jest – fast food – bogaty w cholesterol, białko zwierzęce, konserwanty oraz sól, a do tego na ogół podawany z colą.
Sprzymierzeńcy
Na szczęście oprócz długiej listy składników, które przyspieszają „utratę kości” z kości istnieje równie długa lista produktów, które wspomagają budowę i odbudowę naszego kośćca:
- wszelkie produkty spożywcze bogate w wapń, magnez, fluor i bor,
- produkty spożywcze bogate w witaminy D, K, B6 i C,
- warzywa i owoce,
- rośliny strączkowe, zwłaszcza soja,
- kwasy omega‑3.
Wapń
Wapń jest podstawowym budulcem kości – a najłatwiej dostępnych i przyswajalnym jego źródłem jest mleko i jego przetwory – sery białe, twarogi, fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka).
Zawartość wapnia w produktach mlecznych i jajach:
produkt | wapń (mg) |
---|---|
Jaja kurze całe | 47 |
Serek typu „Fromage” naturalny | 55 |
Jaja przepiórcze | 64 |
Serwatka płynna | 68 |
Serek twarogowy ziarnisty | 80 |
Serek homogenizowany waniliowy | 85 |
Ser twarogowy tłusty | 88 |
Ser twarogowy półtłusty | 94 |
Ser twarogowy chudy | 96 |
Kefir 2% tłuszczu | 103 |
Śmietanka do kawy 9% tłuszczu | 109 |
Maślanka spożywcza 0,5 % tłuszczu | 110 |
Mleko spożywcze 3,5% tłuszczu | 118 |
Mleko spożywcze 3,2% tłuszczu | 118 |
Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 120 |
Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu | 120 |
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu | 121 |
Mleko kozie | 130 |
Jogurt morelowy 1,5% tłuszczu | 133 |
Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu | 134 |
Żółtko jaja kurzego | 147 |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu | 170 |
Mleko owcze | 193 |
Ser topiony, edamski | 367 |
Ser, Camembert pełnotłusty | 386 |
Mleko ośle | 465 |
Ser typu „Feta” | 500 |
Ser, Rokpol pełnotłusty | 530 |
Ser, Brie pełnotłusty | 600 |
Ser, Cheddar pełnotłusty | 703 |
Ser, Myśliwski pełnotłusty | 792 |
Ser, Gouda tłusty | 807 |
Warto pamiętać, że bogate w wapń sery żółte i topione zawierają również bardzo duże ilości cholesterolu — a to znaczy, że ich wpływ na nasze kości wcale nie jest taki dobry.
Weganie i wapń
Z dietą wegetariańską, a zwłaszcza wegańską związanych jest kilka mitów żywieniowych dotyczących wapnia:
- zwolennicy diety tradycyjnej przekonują, że dieta bezmleczna nie może pokryć zapotrzebowania na wapń,
- weganie twierdzą natomiast, że produkty mleczne szkodzą i wypłukują wapń.
Ani jedno, ani drugie stwierdzenie nie jest prawdziwe.
Wegetarianie stosujący dietę bezmleczną – o ile dobrze ją zbilansują nie mają problemów z osteoporozą. Dlaczego? Bo choć z roślin wchłania się tylko niewielki procent wapnia, to jego utrata z organizmu na diecie jarskiej jest znacznie mniejsza ze względu na:
- utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- stosowanie dużej ilości produktów pochodzenia sojowego, które szczególnie u zagrożonych kobiet w wieku pomenopauzalnym, działają ochronnie na kości,
- zwykle prawidłowy poziom cholesterolu we krwi,
- mniejszy udział żywności przetworzonej, bogatej w fosforany, w codziennym jadłospisie.
W badaniach u osób na diecie wegańskiej stwierdza się jedynie nieznacznie niższą gęstość mineralną kości od osób na diecie dostarczającej zalecaną normami ilość wapnia – jest to jednak tak niewielka różnica, że nie niesie ze sobą ryzyka zachorowania na osteoporozę.
Wspomniałam jednak o jeszcze jednym micie – o szkodliwym działaniu mleka na kości – dość często głoszonym przez zwolenników diety wegańskiej. Badania przeprowadzane w różnych krajach – od Stanów po Chiny dowodzą, że to nieprawda. Każdorazowe wprowadzenie zalecanej w diecie tradycyjnej ilości mleka zwiększa gęstość mineralną kości.
Produkty roślinne bogate w wapń:
Produkt | wapń (mg) |
---|---|
Endywia | 52 |
Rabarbar | 52 |
Skorzonera | 53 |
Owies, kiełki | 54 |
Brukselka | 57 |
Groch, nasiona suche | 57 |
Bób | 60 |
Salsefia | 60 |
Koper ogrodowy | 64 |
Fasola szparagowa | 65 |
Dynia | 66 |
Fasola adzuki, kiełki | 66 |
Kapusta biała | 67 |
Soja, kiełki | 67 |
Kapusta włoska | 77 |
Chrzan | 78 |
Rzeżucha, kiełki | 81 |
Boćwina | 97 |
Szczypiorek | 97 |
Gorczyca żółta, kiełki | 103 |
Ciecierzyca, kiełki | 105 |
Sezam, nasiona | 114 |
Rzeżucha | 120 |
Fasola czarne oczko, kiełki | 123 |
Słonecznik, nasiona | 131 |
Orzechy brazylijskie | 132 |
Jarmuż, kiełki | 135 |
Orzechy pistacjowe | 135 |
Kakao, 16% proszek | 138 |
Morele suszone | 139 |
Jarmuż | 157 |
Rukola | 160 |
Dzika róża | 169 |
Kozieradka pospolita, kiełki | 176 |
Orzechy laskowe | 186 |
Pietruszka, liście | 193 |
Figi suszone | 203 |
Migdały | 239 |
Soja, nasiona suche | 240 |
Len | 255 |
Seler korzeniowy, natka | 587 |
Sezam, kiełki | 975 |
Koper, nasiona | 1196 |
Szałwia, kiełki | 1652 |
Seler, nasiona | 1767 |
Magnez
Magnez zwykle kojarzymy z pracą mięśni, a jego brak ze skurczami nocnymi – jest on jednak również ważnym składnikiem tkanki kostnej. Do tego wapń i magnez współzawodniczą ze sobą w jelicie o przyswajanie: dieta bogata w wapń sprawia, że obniża się przyswajanie magnezu i na odwrót. Zdarza się, że chorzy na osteoporozę wprowadzają bardzo duże ilości produktów mlecznych – i nagle okazuje się, że dieta nie działa. Dlaczego? Bo zapomnieli właśnie o magnezie, a aby prawidłowo leczyć osteoporozę trzeba równocześnie stosować żywność bogatą w wapń i magnez, a ponadto warto rozdzielać produkty stanowiące ich bogate źródło do innych posiłków. W ten sposób maksymalnie zwiększa się wchłanianie ważnych dla kości składników mineralnych.
Produkty bogate w magnez:
produkt | magnez (mg) |
---|---|
Chleb mieszany z soją | 50 |
Chleb żytni staropolski | 52 |
Ryż preparowany | 52 |
Chleb żytni razowy na miodzie | 57 |
Chleb żytni razowy litewski | 61 |
Chleb Graham | 62 |
Chleb mieszany słonecznikowy | 63 |
Chleb żytni razowy | 64 |
Chleb żytni razowy wytrawny | 65 |
Bułki grahamki | 65 |
Proso, kiełki | 114 |
Ciecierzyca | 115 |
Ciecierzyca, kiełki | 115 |
Żyto, kiełki | 121 |
Orzechy pekan | 121 |
Kukurydza, kiełki | 127 |
Fasola adzuki, kiełki | 127 |
Płatki owsiane | 129 |
Czekolada deserowa | 129 |
Orzech makademia | 130 |
Jęczmień, kiełki | 133 |
Kamut, kiełki | 134 |
Czekolada kawowa | 134 |
Musli z rodzynkami i orzechami | 136 |
Orzechy laskowe | 140 |
Ryż brązowy, kiełki | 143 |
Orzechy pistacjowe | 158 |
Czekolada gorzka | 165 |
Fasola biała, nasiona suche | 169 |
Fasola czarna, nasiona suche | 171 |
Fasola czarne oczko, kiełki | 171 |
Fasola pinto, nasiona suche | 176 |
Fasola brązowa, nasiona suche | 176 |
Owies, kiełki | 177 |
Orzechy arachidowe | 180 |
Kozieradka pospolita, kiełki | 191 |
Soja, nasiona suche | 216 |
Orzechy brazylijskie | 228 |
Gryka, kiełki | 231 |
Orzech pinii | 251 |
Migdały | 269 |
Orzechy nerkowca | 292 |
Zarodki pszenne | 314 |
Sezam, kiełki | 351 |
Słonecznik, nasiona | 359 |
Sezam, nasiona | 377 |
Koper, nasiona | 385 |
Len | 392 |
Kakao 16%, proszek | 420 |
Szałwia, kiełki | 428 |
Seler, nasiona | 440 |
Otręby pszenne | 490 |
Mongongo | 527 |
Dynia, pestki | 540 |
Witamina D
Takim pośrednikiem zwiększającym przyswajalność ważnych dla kości minerałów i zapobiegającym utracie masy kostnej jest witamina D – witamina o której zwykle zapominamy przy układaniu jadłospisu, przekonani, że przecież codzienny spacer całkowicie wystarcza aby pokryć zapotrzebowanie na nią. I rzeczywiście kiedyś prawie 80% potrzebnej organizmowi ludzkiemu witaminy D pokrywało wytwarzanie jej w skórze, a resztę uzupełniano pożywieniem. Teraz jednak skażenie środowiska, a dokładnie zanieczyszczenie powietrza, sprawiło, że przemiana prowitaminy w witaminę jest znacznie wolniejsza i mniej wydajna – a zwyczaje żywieniowe wcale nie zmieniły się tak bardzo, aby wyrównać powstałe niedobory. W związku z tym w diecie osób z osteoporozą nie powinno zabraknąć:
- ryb morskich,
- nieodtłuszczonego mleka i produktów mlecznych,
- jaj,
- wzbogacanych margaryn miękkich.
Warto pamiętać również o koszmarze dzieciństwa wielu pokoleń, obecnie zamkniętym w nieprzepuszczającej tak zapachu kapsułce – tranie.
Weganizm i witamina D
W żywności czysto wegańskiej brak jest typowych produktów zawierających witaminę D i dlatego grupa ta powinna szczególnie uważać na niedobory z nią związane. Na szczęście jest kilka takich produktów na rynku, które są w nią wzbogacane:
- margaryny roślinne (miękkie, pakowane w plastikowe opakowania),
- mleko sojowe czy inne roślinne wzbogacane.
Ponadto całkiem dobrym źródłem witaminy D w diecie wegańskiej są grzyby:
- leśne np: kurki, smardze,
- hodowlane: pieczarki, boczniaki,
- maitake, shiitake.
Należy też pamiętać, że obecnie suplementację witaminą D zaleca się już nie tylko weganom, ale każdej, nawet tradycyjnie żywiącej się osobie.
Żywienie w osteoporozie to ciekawy i jak widać bardzo obszerny temat – dlatego wpływ pozostałych składników pokarmowych, wykaz produktów dozwolonych i przeciwwskazanych oraz ogólne zasady diety dla osób zagrożonych osteoporozą lub już leczących się na nią umieszczę w części II.
Cykl wpisów na temat osteoporozy:
- Żywienie w osteoporozie
- Żywienie w osteoporozie — część II