Witamina B6
Gdy przychodzi syndrom przedmiesiączkowy i menopauza
Cykl miesięczny, menopauza – czyli huśtawka nastrojów związana ze zmianami poziomów hormonów: jesteśmy rozdrażnione, czujemy smutek, złość, melancholię, bywamy płaczliwe i pochłaniamy (uwaga!) przeciętnie o 200 kcal więcej niż w innym okresie. W takiej sytuacji trudno czuć się dobrze we własnej skórze. Ustalono jednak, że prawidłowy poziom witaminy B6 w organizmie zmniejsza rozchwianie emocjonalne w okresie przedmiesiączkowym i w menopauzie, co skutkuje tym, że spożywamy przeciętne ilości jedzenia i nie sięgamy tak często po łakocie. A 200 kcal w roku to może być nawet 10 kg w biodrach, więc warto zapoznać się z tym cichym sprzymierzeńcem wszystkich kobiet.
Czy wiesz, że.…
środki antykoncepcyjne zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6.
Rola w organizmie
W organizmie człowieka witamina B6 pełni wiele pożytecznych funkcji:
- bierze udział w przemianie aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów,
- umożliwia magazynowanie energii,
- stanowi koenzym aż 50 enzymów,
- jest konieczna do syntezy serotoniny i adrenaliny – wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływa na ciśnienie krwi,
- wpływa na pracę serca,
- zwiększa odporność organizmu,
- zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego w moczu (przeciwdziała kamieniom nerkowym).
Co wpływa na witaminę B6?
Dostarczane do organizmu składniki odżywcze wpływają na siebie na wzajem. I tak jeżeli będziemy mieli zbyt małą podaż witaminy B6 to ilość witaminy C we krwi też będzie mniejsza, a jeżeli w naszym pożywieniu dostarczymy sobie zbyt mało witaminy C to zwiększymy wydalanie witaminy B6.
Inne czynniki wpływające na zwiększenie lub zmniejszenia wchłaniania i zapotrzebowania, oraz na zmniejszenie ilości tej witaminy w żywności umieściłam w poniższej tabeli:
Czynnik | Wpływ na witaminę B6 |
---|---|
witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk | polepsza wchłanianie |
używki: nikotyna, alkohol, amfetamina | zwiększają zapotrzebowanie, zmniejszają wchłanianie |
leki: zawierające estrogeny (w tym tabletki antykoncepcyjne), prednison (preparat kortyzonowy, który łagodzi stany zapalne oraz zmniejsza reakcje uczuleniowe) i inne leki zawierające kortyzon, antybiotyki z grupy penicylin, leki przeciwnowotworowe | zwiększają zapotrzebowanie |
choroby: oparzenia, biegunki, choroby serca, jelit, wątroby, nadczynność tarczycy, poważne urazy ciała | zwiększają zapotrzebowanie |
dializoterapia | zwiększa zapotrzebowanie |
usunięcie żołądka | zwiększa zapotrzebowanie |
dieta bogatobiałkowa | zwiększa zapotrzebowanie |
dieta bogata w cukry proste i tłuszcze | zwiększa zapotrzebowanie |
obróbka termiczna: smażenie, pieczenie, gotowanie | zniszczeniu ulega do 80% witaminy |
mrożenie | zniszczeniu ulega od 15 do 20% witaminy |
konserwowanie, peklowanie mięs | zniszczeniu ulega od 50 do 70% witaminy |
światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie | zniszczeniu ulega znaczna część witaminy |
A kiedy witaminy B6 jest za mało?
Niedobór witaminy B6 (awitaminoza) może prowadzić do:
- drgawek,
- wypadania włosów,
- drętwienia rąk i stóp,
- depresji,
- apatii,
- bezsenności,
- spowolnienia procesów myślowych (trudności ze skupieniem się, zapamiętywaniem),
- zapalenia nerwów,
- zmniejszenia odporności,
- zmian zapalnych skóry (łojotokowe zmiany na twarzy),
- niedokrwistości,
- kamicy nerkowej,
- nudności,
- zaburzeń pracy serca,
- u dzieci – opóźnienia umysłowego, nieprawidłowości budowy kości, drażliwości.
Ponadto niedobór witaminy B6 zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru i choroby niedokrwiennej serca.
Źródła
Witamina B6 występuje zarówno w produktach roślinnych jak i w zwierzęcych, ponadto jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. W większych ilościach występuje w mięsie (zwłaszcza podrobach), rybach, jajach, mleku, drożdżach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kapuście, kalafiorach, marchewce, szpinaku, soi, pestkach dyni i słonecznika. Niestety w większości warzyw występuje ona jako trudno przyswajalne związki.
Nadmiar
Nadmiar witaminy B6 występuje bardzo, bardzo rzadko, kiedy jednak wystąpi musimy się liczyć z niezdarnością, drętwieniem dłoni i stóp oraz innymi anomaliami w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Ciąża
O przyjmowaniu witamin w postaci preparatów farmakologicznych zawsze powinien decydować lekarz. Podobnie jest w przypadku witaminy B6, zwłaszcza że jej nadmierne dawki przyjmowane przez przyszłą mamę mogą wywołać objawy uzależnienia dziecka od preparatu który spożywała jego mama.
Dieta
Jadłospis bogaty w witaminę B6 polecam każdej osobie – małej i dużej, ale w szczególności sięgam po niego sama te kilka dni w miesiącu, aby złagodzić napięcie przedmiesiączkowe. Podobnie radzę innym kobietom – tym młodym i tym w okresie menopauzy – zastosujcie w codziennej diecie produkty bogate w tą witaminę, dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Zdjęcie: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net