Herbaty, zioła i kawa w kamicy szczawianowo-wapniowej
W związku z tym, że bardzo wiele osób zadaje mi pytania związane z kamicą szczawianowo-wapniową, postanowiłam jej poświęcić jeszcze jeden wpis – poświęcony tym zagadnieniom których dotychczas nie poruszyłam, a o które często dostaje pytania — czyli kawie, herbacie i naparom ziołowym.
Jak mało…
Niektóre osoby zjadają w swoim życiu całkiem sporo szczawianów i nie jest im nic, jednak są i tacy którzy muszą się pilnować. U tych osób, które mają skłonność do powstawania kamieni nerkowych ilość szczawianów w ciągu doby ogranicza się do 40–50 mg. Na więcej można sobie pozwolić o ile dostarczymy sobie odpowiednią ilość wapnia.
Gotowanie
Na szczęście dla wielu chorych, ilość szczawianów przyswajanych z pożywienia można obniżyć odpowiednio przygotowując warzywa – wystarczy je tylko ugotować w wodzie (nie na parze). Takie wydawałoby się zwykłe gotowanie może zmniejszyć ilość szczawianów nawet do 50%, bowiem spora ich część przechodzi do wody.
Czy to w ogóle ważne co piję?
To przechodzenie szczawianów do wody pomaga chorym przy warzywach, niestety przeszkadza przy napojach, bowiem składnik ten w dużej ilości znajduje się w naparach z herbaty, kawy i ziół. W pewnym momencie przeanalizowano sposób żywienia się pacjentów z kamicą szczawianową i stwierdzono, że spożywają oni znacznie więcej kwasu szczawiowego niż tych składników, które kamicy szczawianowej przeciwdziałają (tj. wapnia, witaminy B6 i płynów). A głównym źródłem nieszczęsnych szczawianów były najczęściej kawa i herbata.
Czy wiesz, że…
ilość szczawianów w herbacie i kawie zależy od bardzo wielu czynników:
- odmiany,
- warunków w jakich wzrastała,
- okresu zbioru,
- techniki przetwarzania,
- techniki palenia,
- a także techniki przygotowania napoju.
To właśnie dlatego w tabelach zawartości szczawianów w niektórych pozycjach najniższy zakres zawartości kwasu szczawiowego jest tak różny w stosunku do tego najwyższego.
Herbata
Jak już pisałam różne sposoby parzenia mają wpływ na to ile w naszej szklance znajdzie się szczawianów. Jeżeli zalejemy herbatę wrzątkiem i będziemy ją parzyć nie dłużej niż 5 minut to uzyskamy wyniki jakie podałam w poniższej tabeli (ilość szczawianów przeliczona jest na tę, jaka z znajduje się w przeciętnej szklance przygotowanego napoju tj. w 200 ml):
zawartość szczawianów w mg na szklankę (200ml) | |
---|---|
Herbata biała (Bio-active) | 99–101 |
Herbata biała (China Pai Mu tan) | 260–340 |
Herbata czarna (Madras) | 168–170 |
Herbata czarna (Saga) | 177–184 |
Herbata czerwona (Vitax pu Erch) | 83–85 |
Herbata Earl Grey (Sir Roger) | 320–404 |
Herbata granulowana (Indyjska) | 100–230 |
Herbata zielona „Gun Powder” (Bastek) | 144–150 |
Herbata zielona „Jaśminowa” (Tao Tao) | 85–88 |
Herbata zielona „Sir Roger” (Sir Roger) | 88–96 |
Herbata zielona „Yunnan Green Tea” (Yunnan Garden Group) | 154–158 |
Herbata zielona (Herbapol) | 113–115 |
Herbata zielona (Loyd Tea) | 107–109 |
Herbata zielona (Vitax) | 74–78 |
Herbata zielona z cytryną (Tentor) | 100–102 |
Herbata żółta (China Huang Da Cha) | 140–160 |
Co zwiększa ilość szczawianów w herbatach:
- wysoka temperatura parzenia (100°)
- długość parzenia (im dłużej, tym więcej tego składnika)
Zwykle jest też tak, że herbaty markowe zawierają znacznie więcej szczawianów niż sieciówki
Co zmniejsza ilość przyswajanych szczawianów z herbat:
- dla herbaty białej, żółtej i zielonej obniżenie temperatury parzenia do 75°C
- parzenie max. do 3 minut
- dodatek mleka do napojów (czyli popularna kiedyś bawarka)
Herbatki funkcyjne
Herbatki funkcyjne to takie, które są po prostu mieszanką ziół, owoców, kwiatów które oprócz smaków, mają mieć jakieś działanie poboczne: wyciszać albo pobudzać, regulować pracę jelit, trawienie itp. One również zostały przebadane pod kątem tego ile wnoszą do organizmu szczawianów:
zawartość szczawianów w mg na szklankę (200ml) | |
---|---|
Źródło energii, pobudza i poprawia witalność (Vitax, Multeafil) | 69–90 |
Dla Mężczyzn: Malwa Tea (Lubiszyn) | 216–223 |
Dobry Sen (Jeronimo Martins) | 155–160 |
Herbatka Antystresowa (Vitax, Multeafil) | 166–195 |
Herbatka Na Dobranoc (Vitax, Multeafil) | 133–151 |
Kobieta 40+ Malwa Tea (Lubiszyn) | 182–265 |
Nastrój (Herbapol-Lublin) | 137–146 |
Pobudzenie (Herbapol – Lublin) | 137–162 |
Serce & Układ krążenia (Jeronimo Martins) | 151–164 |
Spokój i relaks (US Pharmacia) | 187–212 |
Sposób na regularną pracę jelit (US Pharmacia) | 126–130 |
Trawienie (Jeronimo Martins) | 140–142 |
Wyciszenie (Herbapol-Lublin) | 124–151 |
Zioła Mnicha – Na Cholesterol (Bio-Active) | 74–114 |
Zioła Mnicha na Uspokojenie (Bio-Active) | 113–130 |
Pokrzywa – czy na pewno dobra?
Bardzo często chorzy z kamicą nerkową sięgają po pokrzywę bo jest moczopędna, pomaga pozbyć się złogów kwasu moczowego (a więc wspaniale się sprawdza gdy mamy kamienie zbudowane z tego składnika). Całkiem jednak inaczej wygląda to gdy ktoś cierpi na kamicę szczawianową: 200 ml szklanka naparu może wnieść do organizmu średnio około 120 mg kwasu szczawiowego i to tylko pod warunkiem, że parzymy ją krótko (do 5 minut) – podobnie bowiem jak w przypadku herbaty im dłużej parzymy tym szczawianów jest więcej. Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z pokrzywy? Ja uważam, że niekoniecznie, bo choć zawiera sporo kwasu szczawiowego to jednak z drugiej strony pomaga oczyszczać organizm. Jednak dopuszczam słaby napar z pokrzywy tylko w ograniczonych ilościach (a już na pewno nie kilka razy dziennie) i tylko pod warunkiem, że w danym dniu spożyjemy w posiłkach więcej wapnia.
A jak z innymi ziołami?
Podobnie jak w przypadku pokrzywy, ma się sprawa z innymi ziołami – większość naparów z nich przyrządzona zawiera całkiem spore ilości kwasu szczawiowego:
zawartość szczawianów w mg na szklankę (200ml) | |
---|---|
Herbata miętowa (Herbapol) | 113–117 |
Herbata rumiankowa (Posti) | 113–122 |
Herbata z dziurawca (Malwa) | 88–97 |
Herbata z kopru włoskiego (Kawon-Hurt Gostyń) | 29–31 |
Herbata z lipy (Herbapol) | 58–60 |
Herbata z liścia pokrzywy (Flos) | 113–128 |
Herbata z szałwii (Herbapol) | 150–164 |
W ograniczonych ilościach dopuściłabym tutaj, ze względu na inne właściwości:
- herbatę z kopru włoskiego przy problemach żołądkowych, ale też przy laktacji
- napar z lipy gdy ktoś walczy z przeziębieniem
Przy czym oczywisty i już kilkukrotnie powtarzany warunek: zaparzamy napar z torebki, którą usuwamy po 3 minutach. A w dniu w którym sięgamy po napary, sięgamy również po trochę więcej nabiału.
Kawa
W odróżnieniu od innych napojów omawianych przeze mnie, w przypadku kawy długość parzenia nie ma zbyt dużego wpływu na to ile szczawianów znajdzie się w naparze. Dużo ważniejszy wpływ ma to jaką kawę wybierzemy:
kawy ciemno palone są dużo bogatsze w szczawiany, niż jasno palone (jasnobrązowe ziarna)
kawy rozpuszczalne zawierają znacznie więcej (prawie 3 razy więcej) szczawianów od kaw naturalnych
W poniższej tabeli przeliczyłam ilość kwasu szczawiowego jaki znajduje się w przeciętnej szklance przygotowanego napoju tj. w 200 ml
zawartość szczawianów w mg na szklankę (200ml) | |
---|---|
Cafe d’Or | 243–275 |
Jacobs Gold | 81–119 |
Jacobs Krönung | 58–275 |
Kawa Inka | 178–184 |
MK Cafe Feelings | 25–115 |
MK Cafe Premium | 58–119 |
Mocca Fix-Woseba | 76–92 |
Prima Finezja | 51–118 |
Tchibo Family | 78–112 |
Nie mam jak widać zbyt dobrych wiadomości dla miłośników ciepłych napojów — bo jak udowadniają badania to właśnie one stanowią główne źródło szczawianów w diecie przeciętnego Polaka. Za to polecam im wody magnezowo-wapniowe, bowiem w tym zestawieniu wapń wchłania się naprawdę skutecznie i stanowią one idealny produkt dla osób z kamicą szczawianowo-wapniową.
Bardzo dziękuję za Pani opracowania, fantastyczne źródło wiedzy.
Mam pytanie: co Pani ma na myśli pisząc „polecam wody magnezowo-wapniowe (…) stanowią one idealny produkt dla osób z kamicą szczawianowo-wapniową” — czy chodzi o wody mineralne takie jak Piwniczanka? Czy to by oznaczało, że można pić też tego typu wody, a nie tylko źródlane?
Tak, w przypadku wód magnezowo-wapniowych można wprowadzić do jadłospisu w diecie szczawianowo-wapniowej. Przy czym im więcej magnezu w stosunku do wapnia tym lepiej.
Witam ‚chciałam zapytać czy przy kamicy szczawianowo-wapniowej można pic napar z czystka?I czy można pić też Vita Buerlecithin, płyn doustny z apteki?
Nie umiem powiedzieć nic na temat płynu z apteki — tutaj producent musiałby się wypowiedzieć. Natomiast jeżeli chodzi o czystek to co prawda nie mam bezpośrednich danych o nim, jednak większość naparów ziołowych stanowi dość duże źródło szczawianów. Gdyby jednak Pani nadal sięgała po czystek to na pewno warto zastosować się do tych zasad parzenia o których pisałam we wpisie http://zasadyzywienia.pl/herbaty-ziola-i-kawa-w-kamicy-szczawianowo-wapniowej.html
Witam.
Mam pytanie dotyczące kawy zielonej czyli niepalonej. Gdzieś przeczytałem, że nawet obniża ilość szczawianów w organizmie.
Proszę o informację czy możną ją pić.
Jak widać po zamieszczonych we wpisie tabelach herbata zielona jest dość bogatym źródłem szczawianów. Rzeczywiście niektóre zawarte w zielonej herbacie aktywne związki wykazują pewną tendencję do obniżania szczawianów, ale chwilowo brak danych o tym, że w naparze jest to ilość wystarczająca aby chociaż wyrównać tą ilość co dostarcza sam napar. Ja bym nie ryzykowała. Lepiej sięgnąć po tzw. herbatkę rooibos, bo jest wolna od szczawianów (to po prostu całkiem inna roślina).
Witam,
z podanych informacji wynika, że np. napar z lipy mniej mniej szczawianów niż zielona herbata — to w takim razie dlaczego zielona herbata jest zalecana a np. rumianek czy lipa już nie ?
z poważaniem
ABC
Zielona herbata ma również pewne składniki, które wykazują tendencję do obniżenia szczawianów dlatego uznaje się, że lepiej jest sięgnąć po nią niż po napar z rumianku czy lipy. Niestety nawet te składniki aktywne zielonej herbaty nie są wstanie zredukować ilości szczawianów do akceptowalnej ilości dlatego znacznie lepiej sięgnąć po wodę czy też, jak pisałam po herbatę rooibos.
i jeszcze jedno :
w napojach zalecana jest zielona herbat a odradzana czerwona — czy herbatkę rooibos — uznaje się za czerwoną ? i skoro jest pozbawiona szczawianów dlaczego nie ma jej w zalecanych napojach ?
proszę
1) w prost napisać jaki napar można pić bez ograniczeń w przypadku kamicy
2) czy zwykłe badanie moczu wskazuje na rodzaj kamicy — np. jeśli wykazuje obecność szczawianów wapnia ? czy wymagane jest jakieś inne badanie
Czerwona, zielona, biała, czarna herbata to w praktyce ten sam krzak, ten sam gatunek rośliny, tylko inaczej przetworzony. Herbata rooibos to całkiem inna roślina, nie można jej zakwalifikować jako herbaty czerwonej. Tak naprawdę z herbatą nie ma wiele wspólnego. I napar z tej rośliny może Pani pić bez ograniczeń.
Jeżeli chodzi o badanie — diagnostykę zwykle opiera się o badanie moczu. Jeżeli potrzeba jakiś innych badań to decyduje o tym lekarz.
Dziękuję za informację na temat zielonej herbaty bo też ją piję. Pytałem się jednak o ZIELONĄ KAWĘ. Jeżeli ma Pani jakieś informacje na ten temat, to byłbym wdzięczny.
Przepraszam, jakoś umknęło mi, że pyta mnie Pan o zieloną kawę, a nie herbatę. Trudno mi będzie odpowiedzieć, bo o tej kawie czytałam tylko w artykułach poświęconych przemianie metabolicznej. Na pewno jest w niej kwas szczawiowy, bo przecież zielona kawa od czarnej różni się tylko sposobem przygotowania, ale ile go jest — niestety nie wiem. Jak będę coś więcej wiedziała to na pewno uzupełnię wpis.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jakby wiedziała Pani coś więcej na ten temat to będę jeszcze raz wdzięczny. Została więc herbata Roibos 🙂
Witam,
proszę wybaczyć ale to pewna niekonsekwencja — w dwóch tabelach dotyczących szczawianów zielona herbata jest umieszczona przez Panią jako zalecana bez ograniczeń — a tu w komentarza pisze Pani że lepiej nie ryzykować i pić herbatkę rooibos. Podobnie z sokiem z marchwi który jest dopuszczalny 2–3 razy dziennie choć sam marchew jest w tabeli produktów przeciwwskazanych. I ostatni kwestii czy kawa w szklance parzona tak z fusami ( ale nie gotowana jak po turecku ) i zalana w 1⁄3 mlekiem jest dopuszczalna skoro wapń równoważy/neutralizuje szczawiany i czy podobnie jest z kakaem na mleku.
z serdecznym pozdrowieniem B.
Dotychczas nie znano napoju herbatopodobnego który nie zawierałby szczawianów. W takiej sytuacji miłośnikom tego typu napojów polecano herbatę zieloną (oczywiście nie parzoną długo, ani nie we wrzątku). Ale nauka stale się rozwija i teraz mamy dość łatwo dostępną herbatę rooibos więc lepiej sięgnąć po nią, jest bezpieczniejsza.
Sok z marchwi jest dopuszczony bo jego skład to w ponad 88% woda, a dopiero resztę stanowią inne składniki (w tym kwas szczawiowy). W marchwi jest go po prostu dużo więcej.
Jeżeli chodzi o równoważenie szczawianów z kawy i kakao mlekiem to skąd wiedziałby Pan kiedy już się ta niezwykle duża ilość szczawianów zrównoważy — wiele zależy od gatunku, firmy, sposobu parzenia (co widać w tabelach . Lepiej nie ryzykować.
Czy usunięto moje pytanie o marchwi i soku z marchwi ? była na forum — czekałem na odp. i nagle nie ma !?
Nie usunięto pytania, po prostu odpowiadam w miarę możliwości. Czasami trzeba poczekać nawet i 2 tygodnie — ale staram się to robić najczęściej jak tylko mogę.
Witam
Czy kawa zbożowa typu „inka„ jest również źródłem szczawianów?
Pozdrawiam
Tak jak widać w tabeli — w zależności od producenta — w szklance kawy zbożowej typu „Inka” znajduje się od 178 do 184 mg szczawianów.
Co pani sądzi o proszku zasadowym? Czy wspomaga leczenie kamicy szczawianowej?
Ja nie jestem zwolennikiem proszku zasadowego (ani innych obecnie modnych preparatów), uważam że zdecydowanie lepiej sięgnąć po wody lecznicze, trzymać się diety w kamicy szczawianowej, pamiętać o umiarkowanym ruchu (to bardzo niedoceniany, a równie niezbędny co inne, element leczenia).
Jestem bardzo wdzięczny za pracę jaką Pani wkłada w tak kompleksowe opracowanie diety .W moim przypadku to kamica szczawianowo ‑wapniowa .Korzystam już od dłuższego czasu z Pani wskazówek.Czy spotkała się może Pani z opracowaniami na temat kuracji preparatami aloesowymi.Czy mogę je stosować bez ograniczeń np miąższ aloesowy Będę wdzięczny za odpowiedź
Nigdzie nie spotkałam się z rzetelnymi danymi dotyczącymi preparatów aloesowych w kamicy szczawianowej — ani w książkach dietetycznych, ani na szkoleniu na zielarza-fitoterapeutę. I mimo długich poszukiwań nie mogę Panu odpowiedzieć na to jak to będzie wpływało na zdrowie przy tej chorobie. Jeśli coś znajdę, na pewno o tym jeszcze napiszę.
Czy woda JAN może rozpuszczać kamienie szczawianowo-wapniowe, co sądzi Pani o piciu słomy owsianej , podobno ma dużo naturalnej krzemionki, która ma zdolności rozpuszczania złogów? Może są jakieś środki, jakie mogłaby Pani polecić, które rozpuszczają złogi (i nie chodzi mi o fitolizynę, która raczej ma właściwości moczopędne).
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Owies jest produktem zawierającym szczawiany, więc sama bym go nie poleciła, nie udowodniono również naukowo faktu, rozpuszczania złogów.
Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie sięganie po wody (w tym lecznicze), odpowiednią dietę. Z produktów mogłabym polecić mącznice lekarską.
Witam,
Bardzo proszę o informacje odnośnie szczawianow w soku z pokrzywy i ewentualnie z mniszka lekarskiego. Informacje o naparach znam. Dziękuję
Niestety nie posiadam informacji o zawartości szczawianów w sokach — jak tylko będę takie posiadała to na pewno napiszę o tym na stronie.
Niedawno znalazłem Pani stronę i powoli zapoznaję się z Pani radami. Widzę, że włożyła Pani dużo pracy i poświęca sporo czasu na pomoc tutaj ludziom, za co jestem bardzo wdzięczny. Z nawracająca kamicą zmagam się już długo. Stosowałem różne diety które niestety były monotonne, przez co po pewnym czasie zaniedbywałem i wracałem do normalnego trybu odżywiania. Wiadomo jak to sie prędzej czy później kończyło. U Pani widzę dość zróżnicowanie dopuszczone produkty, dlatego łatwiej mi będzie na stałe utrzymać się przy odpowiedniej diecie.
Jednak mam pytanie odnosnie yerba mate, gdyż ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź czy można pić. Zastąpiłem nią całkowicie kawę, działa na mnie mocno moczopędnie, wiele sie czyta o jej zaletach wzgledem kawy czy herbaty. Jednak nie wiem jak z zawartością szczawianów w niej. Już lekko się zdziwiłem że powinienem ograniczyć picie pokrzywy która wielokrotnie była mi polecana właśnie na kamicę, i którą też do tej pory piłem. Kamicę mam szczawianowo wapniową.
Pozdrawiam
Yerba mate zawiera co prawda podobne ilości szczawianów co herbata czarna, ale też są w niej składniki ułatwiające usuwanie kamieni wapniowo-szczawianowych — więc w odróżnieniu od pokrzywy, działającej po prostu moczopędnie, yerba działa odrobinę leczniczo. Spokojnie kawę można zastąpić takim napojem.
Dziękuję za odpowiedź. Uspokoiła mnie Pani, że nie muszę z yerby rezygnowac. Z odstawieniem kawy sie już pogodziłem, więc chociaż tyle 🙂
Mam jeszcze pytanie odnosnie wody. Poleca Pani wody z magnezem, jednak trudno mi taka znaleźć żeby nie była wysoko zmineralizowana. Czy Magnesia może być? Ma dużo więcej magnezu niż wapnia (170Mg, 37.4Ca), jednak wodorowęglanów 970, przez co jest już dość mocno zmineralizowana. Czy może HCO3 nie ma aż tak dużego wpływu jak wapń?
Pozdrawiam
Wodorowęglany nie stanowią żadnego zagrożenia w kamicy szczawianowo-wapniowej, a do tego dobrze wpływają na pracę żołądka, więc spokojnie może Pan sięgać po wodę o takim składzie. Natomiast jeśli chodzi o wapń: kiedyś eliminowano go, ale badania wykazały, że to nie najlepszy pomysł. Zbyt mała mała zawartość wapnia w diecie sprawia, że nasz organizm uwalnia go z kości, co może wzmacniać powstawanie kamieni. Teraz staramy się aby ilość wapnia była w podobnej ilości jak u osób zdrowych. A najlepszym połączeniem jest właśnie spożywanie wapnia w towarzystwie magnezu — więc każda woda magnezowo-wapniowa będzie dobrym produktem.
Dzień dobry,
czy takie wzbogacone wody mineralne można stosować u dzieci (4 lata) do tej pory piliśmy jedynie wodę źródlaną.
U dziecka stwierdzono nefrocalcinosis i zalecono dietę dla osób dotkniętych kamienicą szczawianową.
U małego dziecka zdecydowanie lepiej podać wodę źródlaną, nie wzbogacane — takie wody są zdecydowanie niewskazane. Dieta, przede wszystkim odpowiedni wybór artykułów spożywczych — będzie wystarczające aby wspomóc malucha.
Wiele osob poleca na kamice sok z cytryny — czy aby sie nie mylą? Przeciez cytryna tez zakwasza organizm.
U większości osób sok z cytryny (przy odpowiednim innym nawadnianiu) w kamicy będzie dobrze czyścił nerki, ale niewielki odsetek osób ma kamicę właśnie z powodu nadmiaru witaminy C i każdy musi sam zdecydować czy ryzykuje i sprawdza do której grupy należy.
Jeśli zaś chodzi o zakwaszenie… to długi temat, bo samo określenie jest nieprecyzyjne i z biologicznego punktu widzenia maksymalnie rzadko spotykane, ale że już zadomowiło się w powszechnej świadomości i dobrze opisuje pewien proces więc sama czasami z niego korzystam. Organizm potrzebuje mieć stałą wartość pH w różnych obszarach ciała, aby to uzyskać posiada masę „narzędzi”, buforów które umożliwiają mu to. To czysta chemia czyli gdy mamy za dużo jednych składników mineralnych, a musimy uzyskać właściwe pH to zużywamy inne aby je zneutralizować. I jeśli dostarczamy sobie za dużo np. mięsa to organizm będzie usuwał nadmiar dostarczanych z nim minerałów np. przez nerki i tak zakwasi mocz aby mieć idealne środowisko wewnętrzne. Cytryna nie zakwasza, bo choć jest kwaśna to dostarcza takich minerałów które tego nie robią. I można by być uspokojonym, bo przecież zawsze chodzi o to by nie zakwaszać … ale nie tym razem. Tutaj rozważamy przypadek kamicy szczawianowej, a nam w niej właśnie chodzi o to by zakwasić mocz (stąd w tym jadłospisie tyle mięsa, wybór pieczywa taki aby jak najmocniej zakwaszał itd.). Zakwaszenie moczu w kamicy szczawianowej (i tylko w przypadku tych kamieni) spowalnia powstawanie złogów szczawianowych.
Dziękuję za artykuł. Bardzo pomocny.
🙂
To prawda — to, co się je i pije w przypadku kamicy nerkowej, to rzecz najważniejsza. Sama jakiś czas temu robiłam sobie badanie, co mi szkodzi w diecie.
A czy ma pani informacje na temat zawartości szczawianów w czekoladzie? Jestem fanką gorzkiej czekolady i wiem, że ma dużo właściwości odżywczych, alew jakiej ilości mogłaby zacząć być szkodliwa?
Kakao (podstawa gorzkiej czekolady) jest bardzo bogate w szczawiany — i jest w tej grupie produktów które wyklucza się całkowicie przy kamicy szczawianowej.
30 lat cierpialem z powodu kamicy nerkowej (szczwiany).
Dopiero całkowite odstawienie kawy i herbaty + suplementacja magnezem, wyleczyly mnie 😀
Dzień dobry.
Czy każda kawa zbożowa jest przeciwskazana? Czy może niektóre są wskazane chcociaż w ograniczonych ilościach?
Z kawą zbożową jest ten problem, że co producent to jej inny skład — nie umiem wskazać którą można przy tym rodzaju kamicy pić.
Witam serdecznie.
Ja również borykam się z kamicą nerkową szczawianowo-wapniową. Pierwszy kamień urodziłam podczas porodu 10 lat temu, a drugiego „wychodowałam” obecnie do rozmiaru około 9mm. Moja mama w trosce o mnie zrobiła mi galaretki ze świeżych żurawin (pyszności :). Nasz znajomy pijąc żurawinę rozpuścił w ciągu 4 miesięcy 2 kamienie po 8mm. Wyczytałam jednak, że skład żurawiny ( a konkretnie wysoka zawartość szczawianów ) jest dla mojego rodzaju kamicy nie za dobry. Szczerze mówiąc „śmietnik” informacyjny na necie zupełnie mnie zdezorientował. Jest zbyt wiele sprzecznych informacji.
Czy mogłaby mi Pani pomóc i naświetlić temat? Powinnam pić żurawinę czy raczej nie?
PS. Nie mam zastojów w nerkach i badania moczu mam zawsze dobre ( żadnych bakterii ).
Czekam na odpowiedź za którą z góry serdecznie dziękuję 🙂
Żurawina jest pyszna, ale to zdecydowanie produkt zalecany przy innym typie kamieni nerkowych (świetnie sprawdza się w kamicy fosforanowej). Pić sok leczniczo nie ma sensu, ale zjeść galaretkę od czasu do czasu nie zaszkodzi bo żurawina jest dopuszczona w umiarkowanych ilościach.
Bardzo Cenne dane. Ale mam pytanie:
ile gramów kawy przypadało na 200ml ( szklankę ) naparu,
podobnie ile gramów herbaty przypadało na szklankę naparu
Na ogół były to napary uzyskiwane z 6 g suszu herbacianego / kawy
Proszę o informację ile kwasu szczawiowego zawarte jest yerba mate?
Yerba mate zawiera co prawda podobne ilości szczawianów co herbata czarna, ale zawiera również składniki ułatwiające usuwanie kamieni wapniowo-szczawianowych — więc uznaję, że można ją (w umiarkowanych ilościach) popijać w przypadku tego rodzaju kamicy nerkowej.
Dzień dobry,
Czy napotkała się Pani na jakieś informacje dotyczące zawartości szczawianów w kawie z ekspresu? Słyszałem kiedyś, że jest ona „bezpieczniejsza” dla organizmu od kaw parzonych innymi metodami, ale nie wiem jak to wygląda pod względem poziomu szczawianów.
Pozdrawiam
Co prawda na zawartość szczawianów w napojach wpływa sposób przygotowania — i to bardzo — i nawet mogłabym sobie wytłumaczyć dlaczego kawa z ekspresu przepływowego jest lepsza niż inna (bo kawa nie stoi w wodzie i nie oddaje cały czas szczawianów do naparu), ale nie spotkałam się z dokładnymi danymi pokazującymi różnicę w zawartości szczawianów w ten sposób przygotowanych napojach.
Dzień dobry,
czy herbatka zdrowe nerki firmy „nazwa wykasowana ze względu na unikanie reklam” może działać prozdrowotnie przy kamicy nerkowej?
Skład herbaty: ziele macierzanki (Thymus serpyllum), owoc jarzębiny (Sorbus aucuparia), owoc bzu czarnego (Sambucus nigra), ziele rzepiku ( Agimonia eupatoria), liść brzozy (Betula pendula), ziele owsa (Avena sativa), kwiat bławatka (Centaurea cyanus), owoc jałowca (Juniperus communis), kwiat wrzosu (Calluna vulgaris), korzeń wilżyny (Onanis spinosa), ziele nawłoci (Solidago virgaurea), ziele połonicznika (Hernaria glabra), liść brusznicy (Vaccinium vitis-idaea), kwiat bzu czarnego (Sambucus nigra), ziele karczocha (Cynara scolymus), kwiat kocanki (Helichrysum arenarium).
Można by przewrotnie powiedzieć, że jest to produkt dla osób ze zdrowymi nerkami… wtedy rzeczywiście, taki skład ładnie wspomoże pracę tego narządu. Z kamic nerkowych, to mogłabym ją wskazać dla osób z kamicą związaną z nadmiarem kwasu moczowego, może z kamieniami fosforanowymi, ale na pewno nie dla osób z kamicą szczawianowo-wapniową.
Witam,
Kamica szczwianowo-wapniowo-fosforanowa jest ze mną już 25 lat.
Woda Jan + zioła Chanca Piedra + yerba mate — jak Pani to widzi?
Czy taki zestaw mogę pić codziennie?(głównie chodzi o yerbe)
Co z dietą, ograniczyłem spożywanie białka do 70g na dobę(podobno nie mogę jeść dużo mięsa i serów), co z tłuszczami?(ciężko jeść dużo węglowodanów, objętość posiłków)
Produkty z wysoką ilością szczawianów wyeliminowałem całkowicie z diety.
Niestety jestem już po rożnych zabiegach inwazyjnych i nie inwazyjnych.
Wymienione przez Pana zioła nie powinny stanowić problemu, ale yerbą z jednej strony zawiera spore ilości szczawianów (porównywalnie jak zwykła herbata), z drugiej ma składniki wspomagające organizm w walce z kamicą. Jeśli kamienie ciągle nawracają i to pomimo diety niskoszczawianowej to bym ją czasowo wykluczyła i po prostu zobaczyła jak reaguje organizm (każdy jest trochę inny). Dobrze, że ograniczył Pan białka, trudno mi się wypowiedzieć co do ilości nie mając większej ilości danych. Może Pan spokojnie spożywać za to normalne ilości zdrowych tłuszczy (nie zwierzęcych) i węglowodanów (tj. również kasz i ryżu, jeśli problem jest w objętości posiłków to może warto wprowadzić jeden dodatkowy). Zawsze też zachęcam do zapoznania się z dietą przy kamicy fosforanowej — może przyczyna leży w spożywaniu któregoś z produktów tam przeciwwskazanych https://zasadyzywienia.pl/kamica-fosforanowa.html