Wege — dieta wątrobowa czyli jak w chorobie nie rezygnować z diety bezmięsnej

Dietę wątrobową” poleca się tym wszystkim, którym potrzebują dodatkowej ochrony wątroby i trzustki – czasami zdarza się (choć rzadziej niż w przypadku mięsożernych), że osoba żywiąca się dotychczas dietą wegańską lub wegetariańską również musi zacząć ją stosować. Wtedy w większości gabinetów dietetycznych i lekarskich zaleca się chorym przejście na dietę tradycyjną – panuje ogólne przekonanie, że diet bezmięsnych nie można stosować w przypadku chorób przewodu pokarmowego. A tak nie jest.

 


Dla kogo?

Wege- dieta wątrobowa jest zalecana:

  • w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych,
  • w kamicy żółciowej,
  • w przewlekłym zapaleniu wątroby lub trzustki.

Można ją stosować zarówno w formie wegańskiej jak i lakotoowowegetariańskiej.

Zasady diety

Zasady żywienia osób na diecie lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu w żywieniu tradycyjnym i żywieniu wege, są bardzo podobne:

  • należy spożywać 4–5 niewielkich posiłków,
  • w związku z ograniczeniem tłuszczu jego głównymi źródłami powinno być mleko lub produkty mlekozastępcze o obniżonej zawartości tłuszczu, chude zamienniki mięsne,
  • posiłki powinny być spożywane regularnie o tej samej godzinie,
  • kolację należy spożywać na minimum 2 godziny przed snem,
  • należy jeść powoli, dokładnie gryźć,
  • powinno się unikać wysiłku i przemęczenia przed i zaraz po posiłku,
  • należy spożywać przynajmniej 2,5 litra napojów w ciągu dnia.

W zależności od zaleceń lekarskich ilość błonnika może być różna — dokładny opis w artykule poświęconym tradycyjnej diecie wątrobowej. Ilość dostarczanych składników odżywczych, mineralnych i witamin powinna być dostosowana do osoby, jej aktywności fizycznej i stanu odżywiania. W związku z ograniczeniem podaży tłuszczu, większy udział procentowy energii pochodzi z białka (nawet do 18%) — i są to dokładnie takie same normy i procentowe wskaźniki jak u osób stosujących żywienie tradycyjne.

Łatwiejsze bilansowanie

Wbrew powszechnej opinii to właśnie diety bezmięsne zdecydowanie łatwiej zbilansować pod względem zawartości składników mineralnych i witamin. Obecnie rynek spożywczy zauważył dość duży segment klientów stosujących diety wege- i zaczyna oferować im coraz więcej produktów spożywczych przeznaczonych właśnie dla nich, czyli wzbogacanych o niektóre składniki odżywcze. Osoby sięgające po tą grupę produktów często spożywają więcej żelazawitaminy B12 niż te, u których na stołach codziennie gości wędlina i mięso.

Jak gotować?

Zaleca się aby:

  • pamiętać o atrakcyjności smakowej i wizualnej potraw,
  • dokładnie rozdrobnić produkty – dobrze rozdrobnić warzywa i owoce (nawet przetrzeć), dopuszczone strączkowe ugotować i przetrzeć pozbawiając łusek,
  • często uzupełniać dietę kiełkami (są lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze),
  • jeżeli stosuje się dopuszczone w diecie rośliny strączkowe można je przed podaniem lekko skiełkować – w ten sposób zwiększa się ich strawność,
  • stosować różnorodne sposoby przygotowywania potraw: gotować w wodzie lub na parze, dusić bez uprzedniego obsmażania, piec w folii lub specjalnym rękawie (przy zastosowaniu tego typu form pieczenia produkty nie wysychają i stają się łatwiejsze do przyswojenia) – monotonia zmniejsza często już upośledzone chorobą łaknienie, w następstwie czego chorzy zmniejszają ilość przyjmowanych pokarmów i występują u nich niedobory pokarmowe wydłużające proces chorobowy,
  • stosować różnorodne produkty spożywcze – większe urozmaicenie to również mniejsze ryzyko niedoboru składników pokarmowych, dlatego tradycyjną listę produktów dozwolonych i przeciwwskazanych uzupełniłam o takie pozycje jak kiełki, algi, produkty mlekozastępcze, produkty mięsozastępcze,
  • często stosować spulchnianie – dodatkiem ubitej piany z białek lub namoczonej bułki,
  • zagęszczać potrawy zawiesiną mąki z mlekiem lub wodą,
  • dodawać tłuszcz po skończeniu gotowania (np. oliwy do warzyw),
  • wybierać jedynie dojrzałe owoce i młode warzywa.

Czego unikać?

Eliminuje się techniki kulinarne zmniejszające strawność pokarmów lub zwiększające ilość tłuszczu w posiłkach:

  • smażenie,
  • marynowanie,
  • pieczenie tradycyjne (z użyciem tłuszczu),
  • stosowanie zasmażek,
  • odgrzewanie,
  • odsmażanie.

Produkty oraz potrawy dozwolone i przeciwwskazane

ProduktyProdukty zalecaneProdukty dopuszczone w niewielkich ilościachProdukty przeciwwskazane
Produkty mleczneMleko słodkie – 0,5 % do 1,5 % tłuszczu. Ser biały i ser twarogowy chudy, serki homogenizowane. Jogurt, kefir, maślanka, serwatka – o obniżonym poziomie tłuszczu.Jogurt, kefir lub maślanka, mleko o 2 %. Mleko kozie – na ogół zawiera powyżej 3% tłuszczu, ale jest dość lekkostrawne.Sery żółty, topiony, serki dojrzewające, ser „Feta”, serki typu „Fromage”. Mleko pełnotłuste.
Zastępniki mlekaMleko sojowe, ryżowe (dla osób powyżej 5 roku życia, ekologiczne), owsiane (do 1,5% tłuszczu), orkiszowe, tofu naturalne.Sojowe desery waniliowe, tempeh naturalny.Mleko owsiane, migdałowe – o większej niż 1,5% tłuszczu; czekoladowe napoje i desery sojowe; ser wegańskie typu mozarella, chedar, papper jack – Cheezly; tofu wędzone, tempeh wędzony.
Zamienniki mięsaQuork zamiennik mięsa mielonego (zawiera jaja), yuba (zwana też dried bean curd lub soją w paskach). Podajemy w formie gotowanej, potrawek.Nieobecne w Polsce, ale dość popularne chociażby w UK – gotowane quorm kiełbasy (zawierają mleko).Inne quork produkty; seitan.
Produkty zbożowe i pieczywoPieczywo – jasne, czerstwe, sucharki. Kasze drobne: manna, krakowska, jęczmienna łamana, ryż, drobny makaron. Mąka pszenna, pytlowa, ziemniaczana i kukurydziana. Quinoa czyli komosa ryżowa. Amarantus, bulgur. Płatki owsiane, pszenne, jęczmienne, z prosa – dokładnie rozgotowane .Pieczywo typu „graham”. Pieczywo z dodatkiem soi i słonecznika. Mąka razowa. Kasza jaglana.Pieczywo razowe (żytnie i pszenne), grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony. Mąka żytnia. Pieczywo półcukiernicze.
JajaBiałko jaja.Żółtko jaja.
AlgiArame, kombu (listownica), nori (szkarłatnica), agar, algi atlantyckie – gotowane, suszone stosowane jako przyprawa, dodatek do zupAlgi smażone, marynowane.
TłuszczeMasło, słodka śmietana, oleje roślinne – sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek.Margaryny miękkie (w opakowaniach plastikowych, łatwe do rozsmarowania), oleje nie wymienione.Śmietana, margaryny twarde (w kostce).
ZiemniakiGotowane w wodzie i na parze, puree, pieczone w folii.Frytki, chipsy ziemniaczane, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy.
WarzywaMarchew, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, sałata, cykoria, kardy, salcefia, pasternak, endywia, sałata, pomidory bez skórki. Warzywa młode, soczyste. Potrawy z warzyw gotowanych, drobno rozdrobnionych, soki.Rabarbar, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa i zielony groszek – młode. Surówki z drobno startych warzyw.Kapusta, czosnek, pory, rzepa, papryka, szczypior, cebulka, ogórki, brukiew, rzodkiewki. Warzywa podawane z zasmażkami, konserwowane. Warzywa podawane z majonezem, musztardą, grubo starte, stare.
KiełkiKiełki lucerny, rzodkiewki, brokuła, ziaren soi, soczewicy i inne – wszystkie rodzaje kiełków są lekkostrawne.brak
OwoceOwoce dojrzałe, bez skórki i pestek. Jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, owoce cytrusowe. Owoce jagodowe (maliny, porzeczki, jagody) w formie przecieru lub soku.Wiśnie, kiwi, melony. W przypadku zaparć – namoczone suszone śliwki.Owoce niedojrzałe. Gruszki, śliwki, czereśnie, agrest. Owoce suszone.
Suche strączkowesoczewica, fasola mung, fasola azuki i zielony groszek – ugotowane i przetarte przez sito (pozbawione łusek), w formie past z ziołami, o ile chory je tolerujeciecierzyca, fasola, soja, groch, wszystkie strączkowe podawane w całości
Cukier i słodyczeCukier, miód, dżem bez pestek, przetwory owocowe słodzone – kompoty, galaretki.Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy – batoniki, pierniczki, ciasteczka kupne.
PrzyprawyW ograniczonych ilościach. Sól, cukier, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, koperek, kminek, wanilia, cynamon, majeranek, rzeżucha, melisa, natka pietruszki, goździki.Pieprz ziołowy, estragon, bazylia, tymianek, oregano.Ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka. Pikle.
ZupyKleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy owocowe, zupy warzywne czyste (nie zabielane): barszcz, zupa pomidorowa, kalafiorowa; zupy z dozwolonych warzyw. Zupy zagęszczane mąką z wodą lub mlekiem.Rosół warzywny,zupa pieczarkowa, zupa z ogórków kiszonych, zupy zaprawiane śmietaną ( o ile chorzy je tolerują), zupy z dodatkiem żółtek.Kapuśniaki, zupy zawierające warzywa strączkowe, zupy na mocnych wywarach, zupy z zasmażką.
Potrawy z mąki i kaszKasze i ryż gotowane, budynie z kasz z dodatkiem warzyw lub owoców, lane kluski.Leniwe pierogi z niewielką ilością mąki. Kluski ziemniaczane. Naleśniki (nie obsmażane ponownie).Potrawy z mąki i kasz smażone – ołatki, kotlety z kaszy, kluski kładzione, kluski francuskie, zacierki.
SosyŁagodne, zagęszczone mąką z wodą lub mlekiem. Sos koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, owocowe. Majonez domowy z sokiem cytrynowym.Sosy ze śmietanką.Ostre, z zasmażką, tłuste.
DeseryKisiel, budyń, galaretka (z agarem – stosowanym zamiast zwyczajowej żelatyny), kompot, mus, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe.Biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe, herbatniki – pieczone na białkach i z małą ilością tłuszczu.Torty, czekolady, ciasta z kremem, faworki, pączki, ciasta kruche, francuskie, piaskowe, batony, lody, chałwa, słodycze z kakao i orzechami.
NapojeHerbata, kawa zbożowa, mleko, napoje owocowe, soki owocowe i warzywne, napar z lipy, owoców dzikiej róży.Słaba kawa naturalna.Mocne kakao, czekolada, napoje alkoholowe, mocna kawa, herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola, tonik, oranżada, napoje pobudzające.
Dodatki do zupGrzanki, kasze dopuszczone, ziemniaki, lane ciasto, makaron drobny.Kluski francuskie, groszek ptysiowy.Kluski kładzione, grube makarony i kasze.
OrzechyWszystkie są zabronione.

Gdy zachodzi potrzeba zastosowania leczniczej diety wcale nie trzeba rezygnować z bezmięsnego sposobu żywienia — równie dobre efekty dają wege-diety lecznicze. Warto jednak skonsultować swój jadłospis u lekarza lub dietetyka, który potrafi ocenić taki sposób żywienia i doradzić, jak dostosować go do choroby.

Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net

27 komentarzy

  • franka

    Dzieki za tabele,bardzo mi sie przydaje teraz po laparoskopii.Czy mozecie uzupelnic ja o ryby? Dlatego ze nie wiem czy i jaka moge jesc(ryba z parowaru chodzi mi o rodzaj)

  • Edyta

    Dziękuję za wykaz produktów, już wydrukowany wisi w kuchni. Od 17 lat jestem na diecie wegetariańskiej i nawet mi nie przyszło do głowy, aby ją zmieniać przy diecie wątrobowej. Niestety moje plany wdrożenia diety wegańskiej legły w gruzach. Moje pytanie jest następujące, czy po usunięciu woreczka żółciowego istnieje możliwość wprowadzenia diety wegańskiej, biorąc pod uwagę, że produkty ciężkostrawne niejako z urzędu będą eliminowane na dłuższą metę, w szczególności kasze grube i orzechy?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Tutaj dużo będzie zależało od urozmaicenia diety i sięgnięcia po produkty wzbogacane w składniki. Dużo też zależy od indywidualnego tolerowania różnych składników — ja chyba zostałabym przy diecie wegetariańskiej. Dieta wegańska jest w tej sytuacji trudna, choć teoretycznie możliwa. Można przecież spożywać wspaniałą i bogatą w składniki kaszę jaglaną (najlepiej mocno rozgotowaną), niezastąpione kiełki, algi, zastępniki mleka (często uzupełniane w składniki) i wody wysokozmineralizowane, ale mimo wszystko poczekałabym z przejściem na dietę wegańską przynajmniej przez miesiąc-dwa od operacji.

  • Adam

    Nic nie mowicie o produktach sojowych typu parowki-kielbaski oraz pasztetow sojowych

    • Marta Mikuła-Meyer

      Nie pisałam o mięsopodobnych produktach sojowych, ponieważ w dużej dopuszczenie ich do spożycia zależy od składu, a ten bywa różny u różnych producentów. Natomiast pasztet sojowy czy też z soczewicy przygotowany samodzielnie na ogół jest dobrze tolerowany w tej diecie.

  • AM

    Witam,
    cieszę się bardzo z tego wpisu na Pani stronie! Oczywiście zaraz mam 100 pytań…
    Od czterech lat jestem bez pęcherzyka żółciowego, od prawie 30 na diecie lakto-owo-wegetariańskiej. Ostatnio niestety mojej wątrobie nie wiedzie się najlepiej (boli, Aminotransferaza alaninowa ALT (GPT) trochę podwyższona — 38U/l, zalecono Hepatil na stłuszczenie) i szykuję się do wizyty u dietetyka. Żeby było ciekawiej, mam też problemy z tarczycą (wole z guzkami, Euthyrox 50, TSH 3 gen i FT4 w normie, ale Anty TPO — 148…)
    Byłabym wdzięczna za jakiś pomysł, jak pogodzić dietę „wege-wątrobową” z ograniczeniami przy Hashimoto. Najbardziej problematyczna jest soja — jem głównie tofu, i nie umiem znaleźć informacji, czy negatywny wpływ na pracę tarczycy wywołany przez przetworzoną na tofu soję zmniejsza się, czy może zwiększa. A glony jeść? A kaszę jaglaną? I co tu począć bez strączkowych i bez orzechów?
    Jestem już kompletnie skołowana i przyznaję, że rozmowy z nieznanym dietetykiem po prostu się boję. I jeszcze przepraszam za rozbudowane informacje „laboratoryjne” w tym tekście.
    Pozdrawiam,
    AM

    • Marta Mikuła-Meyer

      Najważniejsze to unormować tarczycę — w miarę możliwości, zgodnie z zaleceniami lekarza. Jeżeli chodzi o dietę to ja bym jednak zrezygnowała z soi, za to kaszy nie trzeba usuwać z jadłospisu. Gorzej z algami, bo choć są wspaniałym źródłem aminokwasów, to jednak z taką ilością jodu jakie zwykle zawierają nie da się ich przemycić w diecie. Białko uzupełniałabym mlekiem migdałowym/kokosowym (zwykle mają największą podaż białka z „mlecznych” napoi roślinnych) i jajkami — ale to trzeba dobrze zbilansować, aby nie zaszkodzić. Spożycie orzechów jest oczywiście uzależnione od wagi ciała. Trzeba byłoby się przyjrzeć aktywności fizycznej i przejrzeć cały jadłospis dokładnie (dlatego pomysł z pójściem do dietetyka jest bardzo dobry).

  • Maciek

    Witam serdecznie,

    Czy istnieje tańsza alternatywa komosy ryżowej, która ostatnio jest tak chwalona przez dietetyków i lekarzy medycyny naturalnej. Bardzo mi smakuje i mogę jeść nawet bez dodatków, ale niestety jej ceny w Polsce dochodzą do 30–40 zł/kg.

    Dziękuję za uwagę.

    • Marta Mikuła-Meyer

      W dietetyce bardzo ważne jest urozmaicenie — i choć komosa ryżowa jest bardzo zdrowa (i niestety też bardzo droga), to można spokojnie wszystkie niezbędne składniki sobie dostarczyć sięgając po całkiem tradycyjne produkty: kaszę jaglaną, gryczaną, owsianą (w tej ostatniej ostatnio zakochał się mój syn). Naprawdę nie warto ograniczać się tylko do jednego produktu, bo nawet najzdrowszy, nie dostarczy nam tego co urozmaicona dieta. Warto też pamiętać, że ważnym aspektem — często postulowanym przez lekarzy medycyny naturalnej — jest stosowanie produktów występujących lokalnie na danym terenie. Takie produkty są dla nas (urodzonych i wychowanych w pewnym klimacie) najlepszym wyborem.

  • Jacek

    Witam, bardzo mi Pani pomogła, mam kilka pytań.

    1. Czy na diecie wegańskiej zamiast strączków wystarczy spożywanie komosy, szarłatu i kiełków: fasoli mung, soczewicy i soi ? Czy można to wszystko spożywać codziennie ? Czy te rzeczy w kombinacji z kaszami, ryżem, ziemniakami, makaronami zapewnią pełnowartościowe białko ?

    2. Czy kaszę kuskus można spożywać na tej diecie, a także drobne, ale ciemne makarony, ryże ?

    3. Jeśli chodzi o tłuszcze, co z migdałami, bo formalnie nie są to orzechy ?

    4. Siemię lniane, sezam, mak, czy są dozwolone ?

    5. Czy wymienione przez Panią produkty, dodatkowo bez mleka, nabiału, soi (z wyjątkiem kiełków) wystarczą do dostarczenia odpowiedniej jakości i ilości białka, węgli, tłuszczy oraz witamin i minerałów ? Oczywiście mam na myśli dobrze zbilansowaną dietę wegańską, ale właśnie w wersji maksymalnie lekkostrawnej, pamiętając również o dodatkowej suplementacji m.in. B12 czy wit. D w okresie jesień-zima, łączeniu odpowiednich produktów tak, aby makroskładniki, witaminy, minerały przyswajały się jak najlepiej. Czy w takiej wersji jest to wykonalne ?

    Pozdrawiam

    • Marta Mikuła-Meyer

      1. Na diecie wegańskiej, do tego lekkostrawnej i niskotłuszczowe — bo taka jest dieta wątrobowa — trzeba sięgnąć po szarłat, kiełki, ew. dobrze przetarte pasty z soczewicy (niektórzy je tolerują, inni nie),a także tofu i mleko sojowe (dostarczające min. 3 g białka w 100 ml) i produkty zbożowe. W takiej sytuacji można zbilansować tak jadłospis, aby dostarczyć sobie wszystkie niezbędne białka.
      2. Warto pamiętać, że zamieszczone tutaj zasady to wskazówki — większość osób przy ciemnym makaronie (nawet drobnym) zaczyna mieć problemy gastryczne, jednak jeżeli trafi się osoba (a tak bywa), która po ciemnym makaronie lub ryżu czuje się dobrze. I w takiej sytuacji tych produktów się nie wyklucza (zwłaszcza jeżeli dieta ta musi być stosowana dłużej). Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji na produkty.
      3 i 4. Dieta wątrobowa to przede wszystkim dieta niskotłuszczowa — a to oznacza, że zarówno orzechy, jak i migdały, sezam i inne ziarna nie powinny się w niej znajdować. Troszeczkę inaczej może być z siemieniem lnianym, które, mimo dużej ilości tłuszczu, ma bardzo łagodzący wpływ na pracę przewodu pokarmowego — tutaj podobnie jak z ciemnym makaronem decydujące znaczenia ma to, czy dana osoba toleruje ten produkt.
      5. Dietę wątrobową wegańską można zbilansować, zwłaszcza jeżeli mamy dostęp do neutralnego tofu i sojowego mleka.

  • Renata

    Dziękuję za ciekawy wpis i tabelę. jestem na diecie wege już od kilkunastu lat, mam doskonałe wyniki krwi i rozpoczynam etap leczenia choroby nowotworowej z dobrego poziomu. Jestem po pełnej histerektomii, więc odpada soja i cytrusy, na liście produktów zabronionych, którą dostałam w szpitalu są również wszystkie strączkowe, kapustne (w tym brokuł) i oczywiście orzechy. Proszę o podpowiedź skąd mam brać białko? dziękuję z góry za odpowiedź.

    • Marta Mikuła-Meyer

      W takich sytuacjach może być problem z białkiem, zwłaszcza, że nie wiem czy wege znaczy weganizm czy wegetarianizm. W przypadku tego drugiego jest prościej bo mamy mleko, jaja, szarłat (niezwykle bogaty w białko), serki homogenizowane (ogrom białka), kiełki (np. pszenicy) i zwykle problemów z bilansowaniem diety nie ma. Natomiast dieta wegańska może być niewystarczająca — zostaje szarłat, kiełki, ew. napoje ze sproszkowanych zielonych roślin np. jęczmień — ale to może być jednak za mało.

  • Estera

    Witam, ja mam problem innego rodzaju, muszę stosować się do dwóch diet — wątrobowej i nisko-purynowej(dna). O ile ja sobie radzę w domu, to wyjazdy są makabryczne, trudno znaleźć pożywienie w lokalach wege i nawet nie tylko, które mogłabym spożywać. Sosy, które się podaje, to najczęściej szpinakowy, grzybowy, a jak pomidorowy, to nafaszerowany czosnkiem, cebulą. Podobnie jest z sałatkami. Kłopot wielki, bo ile można jeść suchy ryż czy kaszę? Nie mam tego problemu na Zachodzie, tam można sobie dowolnie komponować sałatki. Trudno się żyje z taką dietą 2 w 1. Serdecznie pozdrawiam, bardzo dla mnie interesująca i pożyteczna strona.

  • Agnieszka

    Jestem miesiąc po usunięciu pęcherzyka żółciowego, jem już różne produkty. Ale wciąż nie wiem, czy mogę jeść ser mozzarella np.typu light? I jakie ciasta mogę sobie upiec?W tej tabeli jest niewskazana

    • Marta Mikuła-Meyer

      Po miesiącu powoli spróbowałabym wprowadzić serek typu light i sprawdziła jak się po nim czuje (każdy organizm jest inny) — może być już tak, że spokojnie będzie Pani mogła go spożywać. Jeżeli chodzi o ciasta to najlepsze jest lekko czerstwe ciasto drożdżowe i biszkopty.

  • Agnieszka

    Dzień Dobry, ogromnie dziękuję za tabelę. Jest ona niezmiernie pomocna w mojej obecnej sytuacji, tu po ostrym zapaleniu trzustki i ujawnieniu się kamicy w woreczku żółciowym.
    Mam kilka pytań:
    1. czy można jeść surowe owoce (z tych zalecanych), czy powinny być poddane obróbce termicznej — pieczone, duszone. Zjadłam wczoraj surową obraną ze skóry brzoskwinię i banana i po kilku godzinach miałam silny i długi atak bólu (cały czas mnie trochę ćmi);

    2. zupa kalafiorowa znajduje się w pozycji „zalecane”, a kalafior w „dopuszczonych”, dlaczego?;

    3. harbata jest w „zalecanych” i jednocześnie we „przeciwskazanych”;

    4. pieczywo jasne jest w „zalecanych”, pieczywo pszenne w „przeciwskazanych”. Proszę o wyjaśnienie;

    5. mąka razowa jest dopuszczona w niewielkich ilościach, a pieczywo razowe jest niewskazane. Proszę o wyjaśnienie;

    6. słodka śmietana jest zalecana kontra śmietana niezalecana. Proszę o wyjaśnienie;

    Z wdzięcznością za Pani wiedzę i dzielenie się nią z nami przesyłam serdeczności, Agnieszka.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Każdy człowiek reaguje inaczej i coś co nie powinno szkodzić u niektórych będzie wywoływało objawy chorobowe. Odpowiadając na Pani pytania:
      1. teoretycznie owoce można jeść surowe i nie powinno się nic dziać, ale czasami u niektórych może wystąpić nasilenie choroby (trzeba też uważać na ilość, cała brzoskwinia i banan to może być już za dużo dla osłabionego przewodu pokarmowego)
      2. w przypadku kalafiora wszystko rozbija się o ilość w jakiej go spożyjemy — w zupie będzie go zdecydowanie mniej niż w przypadku jarzynki i dlatego zupę można spokojnie jeść, a już jako dodatek do II dania będzie dla wielu zbyt ciężkostrawny
      3. dopuszczona jest słaba herbata, a wykluczona mocna
      4. w przypadku pieczywa chodziło mi o razowe pszenne (już poprawiłam w tabeli aby była jasność — dziękuje za zwrócenie uwagi)
      5. z mąką razową jest tak jak w przypadku kalafiora — wszystko rozbija się o ilość, niewielkie są dopuszczone o ile ktoś je toleruje, ale już razowe pieczywo to zbyt wiele
      6. śmietanka i śmietana to dwa produkty o różnym wpływie na zdrowie — śmietanka jest lekkostrawna, śmietana już nie. Stąd różnica

  • Dora

    Dzień dobry, czy na tej diecie można jesc chia?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Nasiona chia zawierają bardzo wiele błonnika, na pewno nie są lekkostrawne, więc raczej powinno się ich unikać. Jeżeli jednak w niewielkiej ilości nie będą wywoływały dyskomfortu to ja bym je przemyciła do diety.

  • Monika

    Dzień dobry, czy mogę jeść pomidory na tej diecie? Dziękuję bardzo za odpowiedź.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Pomidory można na tej diecie jeść — należy tylko zdjąć z nich skórkę.

  • GRAZYNA

    POMIDORY-CZY MOŻNA JEŚĆ ZMIKSOWANE NA ŚNIADANIE.POLECONO MI /MAM CHORĄ TRZUSTKE I JELITA/ TAKI KOKTAJ NA ŚANIDANIE KTÓRY SKŁADA SIE Z 25 SKŁADNIKÓW JEST TAM POMIDOR OGÓREK ORZECHY MIGDAŁY KAWAŁEK CUKINII BAKŁAŻANA NATKI KOPRU PIETRUSZKI SZCZYPIOR NATKA SELERA KAWAŁEK LASKI WANILII,SEZAM,LEN,CZERWONA I ZIELONA PAPRYKA .PRAGNĘ ZAZNACZYĆ ŻE POLECIŁA MI TO PANI KTÓRA ZDIAGNOZOWAŁA CHORA TRZUSTKĘ.PROSZE O KOMENTARZ.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Nie wiem co to za choroba trzustki i jelit, ale mieszanka orzechów, migdałów, sezamu, lnu — to spora ilość tłuszczu, nie sięgałabym po nie przy chorobach trzustki. Do tego spora ilość warzyw bogatych w witaminę C i ogórek — zawierający enzym rozkładający witaminę C (będzie tak jakby w ogóle tej witaminy w tym koktajlu nie było). Nie widzę logicznego dietetycznego połączenia tych składników, nie rozumiem na jakiej zasadzie zostały wybrane. Możliwe jednak że o czymś nie wiem. Ja bym skorzystała z wizyty lekarskiej u drugiego specjalisty, aby się upewnić.

  • Cezar

    Mam pytanie odnośnie problemów z wątrobą, chęci ograniczenia mięsa, a jednocześnie obciążających treningów i ciężkiej pracy. Jak to połączyć i co jeść, aby nie stracić masy, siły i generalnie dobrze się czuć?

    Pozdrawiam
    Cezar

    • Marta Mikuła-Meyer

      To jest pytanie na całą poradę dietetyczną a nie na odpowiedź pod wpisem. Radziłabym udać się do dietetyka, który przekaże Panu pełną informację jak do konkretnych treningów i aktywności fizycznej związanej z pracą dopasować jadłospis stosując wege-dietę, zwłaszcza przy problemach z wątrobą (a bywają różne i czasami trzeba zwrócić uwagę na różne elementy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *