Cholina
Na pamięć
W okresie szczególnego napięcia, w stresie – w trakcie egzaminów, przy napiętych terminach w pracy – zdarza nam się dojść do takiego stanu, w którym mamy problemy z zapamiętywaniem nazwisk, numerów telefonów czy terminów spotkań. Zwykle mówimy wtedy, że jesteśmy przeciążeni i już po prostu nie ogarniamy wszystkiego. Często jednak jest to związane z niedoborem choliny, związku niezbędnego dla utrzymania młodzieńczej sprawności umysłu.
Na pomoc sercu
O cholinie jeszcze jakiś czas temu mówiło się bardzo niewiele. Myślano, że skoro organizm może go wyprodukować przy pomocy niektórych witamin (kwasu foliowego i witaminy B12) oraz aminokwasów (metionina, seryna), to nie trzeba jej dostarczać w pożywieniu. Szybko jednak okazało się, że uboga w cholinę dieta bardzo niekorzystnie wpływa na pracę naszego serca – zwiększa się poziom cholesterolu i trójglicerydów, podwyższa ciśnienie krwi, zwiększa się stężenie homocysteiny – składnika, którego wysoki poziom przyczynia się do powstania chorób układu krążenia.
Do czego jeszcze potrzebna jest cholina?
W organizmie człowieka cholina pełni wiele ważnych funkcji:
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy,
- stanowi składnik błon komórkowych,
- wpływa na układ nerwowy – nie tylko stanowi składnik neuronów, ale bierze udział w przekazywaniu pobudzeń nerwowych oraz chroni komórki nerwowe przed działaniem czynników szkodliwych,
- uczestniczy w transporcie cholesterolu i innych lipidów znajdujących się we krwi,
- przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie,
- zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- uczestniczy w usuwaniu toksyn z organizmu,
- w okresie niemowlęctwa wspomaga rozwój układu nerwowego (norma dla niemowląt ustalana została na podstawie ilości choliny znajdującej się naturalnie w mleku kobiecym, ponieważ ilość taka okazuje się idealnie dobrana do potrzeb dziecka),
- wspomaga magazynowanie witamin w komórkach wątroby,
- ułatwia wchłanianie witamin w jelitach,
- rozszerza naczynia krwionośne,
- pobudza perystaltykę jelit.
Niedobór
Niedobory choliny – często obserwowane u osób żywionych pozajelitowo, alkoholików, ale również u osób żyjących w długim stresie – powodują:
- stany lękowe,
- zaparcia,
- bóle głowy,
- wzrost cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- otłuszczenie wątroby i dróg żółciowych,
- zaniki pamięci,
- drżenia miokloniczne czyli arytmiczne, na ogół asymetryczne zaburzenia (skurcze) mięśnia lub grupy mięśni, występujące pojedynczo lub w serii,
- miażdżycę tętnic,
- bezsenność,
- rozdrażnienie,
- u dzieci – opóźnienia rozwoju.
Niedobór choliny zwiększa również ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby oraz rozszczepu kręgosłupa u płodu
Nadmiar
Nadmiar choliny – podobnie jak innych składników pokarmowych – powoduje również wiele niekorzystnych objawów:
- stany oszołomienia,
- mdłości,
- biegunkę,
- niedobory witaminy B6,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- zaburzenia psychiczne, w tym depresję,
- dość charakterystyczny rybi zapach z ust i potu.
Jakie czynniki wpływają na cholinę?
czynnik | wpływ |
---|---|
kwas foliowy | niezbędny do wytworzenia choliny w organizmie człowieka |
inozytol | niezbędny do wytworzenia choliny w organizmie człowieka |
witamina A | niezbędna do wytworzenia choliny w organizmie człowieka |
witamina B12 | niezbędna do wytworzenia choliny w organizmie człowieka |
cukier | utrudnia wchłanianie choliny |
alkohol | powoduje niedobory choliny w organizmie |
wysoka temperatura | niszczy cholinę |
kawa | utrudnia wchłanianie choliny |
Czy wiesz, że…
Przyjmując suplementy choliny powinno się pamiętać o diecie bogatej w wapń, ponieważ duże ilości tego związku zaburzają stosunek fosforu i wapnia w organizmie (zwiększają ilość fosforu) – co może być bardzo niekorzystne dla zdrowia twoich kości.
Źródła
Najwięcej choliny znajduje się w żółtkach jaj i podrobach, zwłaszcza w wątrobie wołowej. Sporo choliny można znaleźć również w:
- kiełkach pszenicy,
- nasionach roślin strączkowych,
- orzechach (zwłaszcza pistacjach),
- szpinaku,
- pomidorach,
- rybach,
- płatkach owsianych.
Cholina, zwana również witaminą B4, zaliczana jest obecnie do związków witaminopodobnych – czyli takich, które co prawda nie są składnikami enzymów, ale mają podobną do witamin aktywność biologiczną. Zwykle są one również w pewnym stopniu syntetyzowane przez organizm – niestety w przypadku choliny organizm produkuje tylko 2⁄3 dziennego zapotrzebowania, a w stresie nawet jeszcze mniej. Dlatego, jeżeli chcemy mieć „żywy umysł” i sprawny organizm musimy w diecie zadbać o odpowiednią ilość pokarmów zawierających ten składnik.
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net