• Tyrozyna

    Autor: Marta Mikuła-Meyer | Data: 2012.10.14 | Kategoria: Białka i aminokwasy

    Dla pięknej skóry

    Tyrozyna jest niezbędna do produkcji kolagenu w organizmie człowieka – czyli białka niezbędnego do budowy skóry właściwej, zapewniającego jej elastyczność i sprężystość. Gdy jest go za mało, np. gdy wraz z wiekiem jego produkcja się zmniejsza, zaczynają pojawiać się zmarszczki (ale również włosy tracą blask i puszystość). Ponadto tyrozyna bierze udział w syntezie melaniny – naturalnego barwnika występującego w skórze i włosach, nadającego im właściwy, zdrowy kolor. Dlatego dieta osoby dbającej o skórę, dbającej o zdrowy wygląd, koloryt, jędrność skóry, powinna zawierać produkty o pełnowartościowym białku.

     

    W odchudzaniu

    Tyrozyna jest aminokwasem niezbędnym do wytworzenia wielu hormonów i — co jest z tym związane – utrzymania właściwego tempa metabolizmu, obniżenia apetytu czy utrzymania w ryzach zapasów tłuszczu w organizmie. Badania udowodniły również, że tyrozyna bierze udział w wysyłaniu sygnału nasycenia – dzięki czemu szybciej odczuwamy sytość podczas spożywania posiłków i w efekcie zjadamy znacznie mniej. To m.in. ta cecha sprawia, że stosując diety bogatobiałkowe czujemy się bardziej nasyceni, niż w przypadku innych diet odchudzających.

    Rola

    W organizmie człowieka tyrozyna jest niezbędna do:

    • syntezy dopaminy – neuroprzekaźnika,
    • syntezy hormonów nadnerczy (adrenaliny i noradrenaliny),
    • biosyntezy białek strukturalnych,
    • produkcji melaniny,
    • syntezy hormonów tarczycy (tyroksyny, trójjodotyroniny).

    Niektórzy autorzy twierdzą, że tyrozyna może wspomagać leczenie depresji, narkolepsji, chronicznego zmęczenia jak również zmniejszać uczucie stresu – badania w tym względzie dają mieszane wyniki – jedne potwierdzają, inne obalają powiązania pomiędzy dużymi ilościami przyjmowanej tyrozyny, a leczeniem wspomnianych schorzeń.

    Czasami zaleca się dietę bogata w tyrozynę u kobiet z dużymi wahaniami nastroju występującymi w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Bywa również, że suplementację L-Tyrozyny stosuję się wspomagająco w trakcie leczenia uzależnień, jako środek lekko łagodzący objawy uboczne odstawienia kokainy lub innych narkotyków.

    Niedobór

    Niedobór tyrozyny w organizmie człowieka może być powodować:

    • senność,
    • rozkojarzenie,
    • problemy z zapamiętywaniem,
    • problemy z analizą informacji,
    • zmęczenie,
    • wyczerpanie,
    • depresję,
    • niedoczynność tarczycy.

    Czy wiesz, że…

    produkty bogate w tyrozynę najlepiej spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, kwas foliowyniacynę – ponieważ biorą one udział w przemianie tego aminokwasu w organizmie człowieka.

    Nadmiar

    Choć tyrozyna to aminokwas znajdujący się w małych ilościach w większości produktów spożywczych, w zwykłej diecie trudno mówić o jego przedawkowaniu. Nawet stosując suplementy nie powinno udać się doprowadzić do stanu, w którym nadmiar tego aminokwasu mógłby być groźny – o ile oczywiście nie należymy do grupy osób, szczególnie wrażliwych:

    • kobiet ciężarnych i karmiących piersią,
    • osób z chorobami tarczycy,
    • osób z czerniakiem,
    • stosujących inhibitory monoaminooksydazy MAO (stosowanych w leczeniu depresji, choroby Parkinsowa, niedociśnieniu tętniczym),
    • osób cierpiących z powodu migren.

    Prawdziwy problem z nadmiarem tyrozyny występuje natomiast w przypadku upośledzenia któregoś ze szlaków metabolizowania tego aminokwasu – mówimy wtedy już o poważnej chorobie genetycznej — tyrozemii Choroba ta jest bardzo rzadka, liczy się, że tylko 1 dziecko na 100000–120000 dzieci nowo urodzonych cierpi na tę przypadłość. Co ciekawe, wyjątek stanowi kanadyjski Quebec, gdzie częstotliwość występowania tyrozemii jest znacznie większa i wynosi około 1:17000.

    Źródła

    Jak już wspomniałam, tyrozyna jest aminokwasem występującym w większości produktów spożywczych, zwłaszcza dużo jest jej w artykułach spożywczych bogatych w białka: w mięsie, jajach, mleku czy roślinach strączkowych. Warto również pamiętać, że prawie 75% innego aminokwasu – fenyloalaniny – w organiźmie człowieka zostaje przekształcone w tyrozynę.


    Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net