Seryna

Na egzamin

Polepszenie pamięci, koncentracji, a nawet lepsze samopoczucie w szarudze jesiennej i w czasie krótkich dni zimowych to zysk jaki uzyskujemy z seryny – aminokwasu, który organizm sam potrafi syntezować, ale który również dostarczamy sobie wraz z urozmaiconą dietą. Kiedy więc szykuje nam się jakiś egzamin, musimy być sprawni umysłowo lub czujemy, że wiosna nie przychodzi dostatecznie szybko warto zaplanować w jadłospisie np. galaretkę, bo zawarta w niej żelatyna to najbogatsze źródło seryny.

 


Rola w organizmie

W organizmie człowieka seryna:

  • wpływa na rozwój układu nerwowego – zwłaszcza mózgu – jej niedobory występują u ludzi w niektórych chorobach psychicznych,
  • jest ważna dla metabolizmu tłuszczy i kwasów tłuszczowych,
  • uczestniczy w produkcji immunoglobulin i przeciwciał,
  • uczestniczy (wraz z glicyną) w syntezie substancji purynowych i pirymidynowych (będących składnikami kwasów nukleinowych),
  • uczestniczy w metabolizmie komórkowym,
  • jest ważna dla odczuwania bólu (łagodzi go),
  • stanowi składnik osłonki mielinowej nerwów.

Niedobór

Niedobory seryny – występujące bardzo rzadko i najczęściej spowodowane ciężką chorobą, niedożywieniem – mogą powodować obniżenie nastroju, stany depresyjne. Jednak urozmaicona dieta, bogata w składniki niezbędne do syntezy seryny czyli witaminę PP, B6, kwas foliowy i białko starcza aby uzupełnić niedobory.

Źródła

Najlepszym źródłem seryny są:

  • sery,
  • ryby (np.: śledź, sandacz i halibut),
  • zarodki pszenne,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • sezam,
  • nasiona lnu,
  • pestki dyni czy słonecznika.

Seryna to jeszcze jeden aminokwas, którego zapotrzebowanie z łatwością pokrywa codzienny, urozmaicony jadłospis.

Zdjęcie: Paul / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *