Witamina B6

Gdy przychodzi syndrom przedmiesiączkowy i menopauza

Cykl miesięczny, menopauza – czyli huśtawka nastrojów związana ze zmianami poziomów hormonów: jesteśmy rozdrażnione, czujemy smutek, złość, melancholię, bywamy płaczliwe i pochłaniamy (uwaga!) przeciętnie o 200 kcal więcej niż w innym okresie. W takiej sytuacji trudno czuć się dobrze we własnej skórze. Ustalono jednak, że prawidłowy poziom witaminy B6 w organizmie zmniejsza rozchwianie emocjonalne w okresie przedmiesiączkowym i w menopauzie, co skutkuje tym, że spożywamy przeciętne ilości jedzenia i nie sięgamy tak często po łakocie. A 200 kcal w roku to może być nawet 10 kg w biodrach, więc warto zapoznać się z tym cichym sprzymierzeńcem wszystkich kobiet.


Czy wiesz, że….

środki antykoncepcyjne zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6.

Rola w organizmie

W organizmie człowieka witamina B6 pełni wiele pożytecznych funkcji:

  • bierze udział w przemianie aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów,
  • umożliwia magazynowanie energii,
  • stanowi koenzym aż 50 enzymów,
  • jest konieczna do syntezy serotoniny i adrenaliny – wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wpływa na ciśnienie krwi,
  • wpływa na pracę serca,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego w moczu (przeciwdziała kamieniom nerkowym).

Co wpływa na witaminę B6?

Dostarczane do organizmu składniki odżywcze wpływają na siebie na wzajem. I tak jeżeli będziemy mieli zbyt małą podaż witaminy B6 to ilość witaminy C we krwi też będzie mniejsza, a jeżeli w naszym pożywieniu dostarczymy sobie zbyt mało witaminy C to zwiększymy wydalanie witaminy B6.
Inne czynniki wpływające na zwiększenie lub zmniejszenia wchłaniania i zapotrzebowania, oraz na zmniejszenie ilości tej witaminy w żywności umieściłam w poniższej tabeli:

CzynnikWpływ na witaminę B6
witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynkpolepsza wchłanianie
używki: nikotyna, alkohol, amfetaminazwiększają zapotrzebowanie, zmniejszają wchłanianie
leki: zawierające estrogeny (w tym tabletki antykoncepcyjne), prednison (preparat kortyzonowy, który łagodzi stany zapalne oraz zmniejsza reakcje uczuleniowe) i inne leki zawierające kortyzon, antybiotyki z grupy penicylin, leki przeciwnowotworowezwiększają zapotrzebowanie
choroby: oparzenia, biegunki, choroby serca, jelit, wątroby, nadczynność tarczycy, poważne urazy ciałazwiększają zapotrzebowanie
dializoterapiazwiększa zapotrzebowanie
usunięcie żołądkazwiększa zapotrzebowanie
dieta bogatobiałkowazwiększa zapotrzebowanie
dieta bogata w cukry proste i tłuszczezwiększa zapotrzebowanie
obróbka termiczna: smażenie, pieczenie, gotowaniezniszczeniu ulega do 80% witaminy
mrożenie zniszczeniu ulega od 15 do 20% witaminy
konserwowanie, peklowanie mięszniszczeniu ulega od 50 do 70% witaminy
światło, środowisko zasadowe, długie przechowywaniezniszczeniu ulega znaczna część witaminy

A kiedy witaminy B6 jest za mało?

Niedobór witaminy B6 (awitaminoza) może prowadzić do:

  • drgawek,
  • wypadania włosów,
  • drętwienia rąk i stóp,
  • depresji,
  • apatii,
  • bezsenności,
  • spowolnienia procesów myślowych (trudności ze skupieniem się, zapamiętywaniem),
  • zapalenia nerwów,
  • zmniejszenia odporności,
  • zmian zapalnych skóry (łojotokowe zmiany na twarzy),
  • niedokrwistości,
  • kamicy nerkowej,
  • nudności,
  • zaburzeń pracy serca,
  • u dzieci – opóźnienia umysłowego, nieprawidłowości budowy kości, drażliwości.

Ponadto niedobór witaminy B6 zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru i choroby niedokrwiennej serca.

Źródła

Witamina B6 występuje zarówno w produktach roślinnych jak i w zwierzęcych, ponadto jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. W większych ilościach występuje w mięsie (zwłaszcza podrobach), rybach, jajach, mleku, drożdżach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kapuście, kalafiorach, marchewce, szpinaku, soi, pestkach dyni i słonecznika. Niestety w większości warzyw występuje ona jako trudno przyswajalne związki.

Nadmiar

Nadmiar witaminy B6 występuje bardzo, bardzo rzadko, kiedy jednak wystąpi musimy się liczyć z niezdarnością, drętwieniem dłoni i stóp oraz innymi anomaliami w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Ciąża

O przyjmowaniu witamin w postaci preparatów farmakologicznych zawsze powinien decydować lekarz. Podobnie jest w przypadku witaminy B6, zwłaszcza że jej nadmierne dawki przyjmowane przez przyszłą mamę mogą wywołać objawy uzależnienia dziecka od preparatu który spożywała jego mama.

Dieta

Jadłospis bogaty w witaminę B6 polecam każdej osobie – małej i dużej, ale w szczególności sięgam po niego sama te kilka dni w miesiącu, aby złagodzić napięcie przedmiesiączkowe. Podobnie radzę innym kobietom – tym młodym i tym w okresie menopauzy – zastosujcie w codziennej diecie produkty bogate w tą witaminę, dla zdrowia i lepszego samopoczucia.

Zdjęcie: nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *