Dieta w zaostrzeniu dny moczanowej

Podwyższony poziom kwasu moczowego na ogół nie boli, jednak kiedy już dochodzi do ataku bólu ma się ochotę zrobić naprawdę wiele aby przestało. W takiej sytuacji stosuje się leczenie farmakologiczne, a do tego trzeba dość mocno ograniczyć wybierane produkty spożywcze. Dla wielu osób jest to jednak tak duża ingerencja w jadłospis, że nawet nie potrafią sobie wyobrazić jak się do tego zabrać. I właśnie dla tej grupy jest ten wpis.

 


Kiedy stosować taką dietę?

Dieta w zaostrzeniu powinna być stosowana tylko wtedy gdy występuje atak dny moczanowej — nie wtedy gdy akurat dostaliśmy diagnozę, nie wtedy gdy wyniki zostawiają wiele do życzenia, a jedynie w sytuacji walki z bólem. Taki jadłospis podlega bardzo silnemu ograniczeniu — można nim dostarczać jedynie 150 mg kwasu moczowego w ciągu doby. To bardzo mało. W efekcie w tym okresie z codziennego menu wypada wiele cennych artykułów, a zbilansowanie takiej diety bywa trudne nawet dla dietetyków.

Jak długo dietę w zaostrzeniu?

Diety bardzo silnie ograniczone powinno stosować się jak najkrócej. W przypadku zaostrzenia taka dieta wspomaga leczenie farmakologiczne i powinna trwać od 2 do 4 dni. Po tym okresie najlepiej jest powoli rozszerzać jadłospis, tak aby w ciągu tygodnia dojść do 300 mg kwasu moczowego dostarczanego z pożywieniem na dzień.

Ogólne zalecenia

Dieta w zaostrzeniu powinna:

  • być lekkostrawna
  • zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i odpowiednią kaloryczność (u osób otyłych stosuje się niewielkie obniżenie kaloryczności diety)
  • składać się z 4–5 posiłków na dzień
  • dostarczać nie więcej niż 150 mg kwasu moczowego na dobę
  • zawierać odpowiednią ilość napojów (ok. 2–3 litrów)

Przykładowy jadłospis

Ogólne zalecenia wyglądają prosto, jednak każdy kto zaczyna bilansować te 150 mg kwasu moczowego jest przekonany, że w tym okresie będzie cały czas głodny. Aby uspokoić tą grupę postanowiłam pokazać przykładowy jadłospis na 2000 kcal (12% energii pochodzi z białek, 35% z tłuszczu, 53% z węglowodanów):

śniadanie:
kaszka kukurydziana z orzechami i jabłkiem

Wartości odżywcze śniadania:
535,65 kcal (25% dziennego zapotrzebowania), 8,56 g białka, 34,31 g tłuszczu, 50 g węglowodanów i 31,15 mg kwasu moczowego

II śniadanie
kanapki z guacamole z pomidorami
napar z imbiru

Wartości odżywcze II śniadania:
343,7 kcal (17% dziennego zapotrzebowania), 7,23 g białka, 15,69 g tłuszczu, 44,95 g węglowodanów i 23,15 mg kwasu moczowego

obiad
risotto ziołowe z parmezanem
surówka z marchwi z cytryną

Wartości odżywcze obiadu:
595,69 kcal (30% dziennego zapotrzebowania), 20,30 g białka, 27,51 g tłuszczu, 71,26 g węglowodanów i 53,65 mg kwasu moczowego

podwieczorek
koktajl malinowo-jagodowy

Wartości odżywcze podwieczorka:
123,1 kcal (6% dziennego zapotrzebowania), 4,67 g białka, 2,15 g tłuszczu, 24,13 g węglowodanów i 17 mg kwasu moczowego

kolacja
tosty, jajka na miękko
surówka „awanturka” z sałaty

Wartości odżywcze kolacji:
431,2 kcal (22% dziennego zapotrzebowania), 19,88 g białka, 20,87 g tłuszczu, 43,86 g węglowodanów i 24,95 mg kwasu moczowego

Przepisy


Kaszka kukurydziana z orzechami i jabłkiem
składniki:

  • 50 g kaszki kukurydzianej
  • pół szklanki mleka kokosowego — mleko/napój kokosowy (niesłodzony) to produkt, z którym warto się zaprzyjaźnić nie tylko w przypadku uczulenia na mleko, ale właśnie wtedy gdy ma się dnę bo dostarcza tylko 2 mg kwasu moczowego w 100 ml
  • 4 orzechy włoskie — dostarczają bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają organizm w obniżeniu poziomu cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo czyli zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, a wiele osób z dną miewa problemy również i z tym
  • 12 jabłka

wykonanie:

  • kaszkę uprażyć na suchej patelki (chwilę)
  • zalać pół szklanki wody i pół szklanki mleka kokosowego
  • gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do uzyskania miękkości
  • doprawić do smaku szczyptą soli, cynamonem, kardamonem, można też dodać szafranu — pamiętajmy, że przyprawy działają przeciwzapalnie i warto je stosować w dnie moczanowej
  • jabłko umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszką
  • orzechy pokroić i posypać danie

Guacamole z pomidorami (1 porcja)

składniki:

  • 13 awokado
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 14 pomidora
  • łyżeczka soku z cytryny

wykonanie

  • awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wykroić 13 (resztę można użyć innego dnia) — to kolejny produkt bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale również bogate źródło witaminy A, K, C, potasu, kwasu foliowego, magnezu, flawonoidy — dzięki czemu zmniejsza stany zapalne stawów
  • ugniatamy widelcem miąższ awokado
  • pomidora obieramy ze skórki, kroimy ćwiartkę w drobną kostkę
  • całość ze sobą łączymy, doprawiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, ew. solą

Napar z imbiru

składnik:

  • 3–4 cm świeżego imbiru — taka ilość pozwala uzyskać napar na kilka dni, a warto z niego korzystać bo imbir działa nie tylko przeciwzapalnie, ale w dnie zmniejsza również obrzęk i łagodzi ból
  • 12 litra wody

wykonanie:

  • korzeń imbiru obieramy ze skórki
  • połowę ścieramy na tarce (drobne oczka)
  • połowę kroimy w cienkie paseczki
  • zalewamy całość wodą
  • gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut

Tak przygotowany napój przelewamy do słoiczka — taka porcja wystarczy bowiem na dłużej, do szklanki wlewa się bowiem jedynie 14 jej wysokości, a resztę uzupełnia się przegotowaną wodą.

Uzyskany napar można też dosmażyć napój cytryną lub pomarańczą, cynamonem, kardamonem.

Wywar ziołowy

składniki:

  • szczypta estragonu — jest naturalnie słony, dzięki czemu można dodać mniej soli, a do tego działa przeciwzapalnie
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub szczypta tymianku — jest to zioło o dość intensywnym smaku
  • szczypta lubczyku — który wykazuje lekkie działanie przeciwobrzękowe
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 2 szklanki wody

wykonanie:

  • wszystkie zioła zalewamy wodą, zagotować
  • po uzyskaniu wrzenia gotujemy jeszcze około 5–10 minut
  • doprawić do smaku solą

Risotto ziołowe z parmezanem

składniki:

  • ryż do risotto — 5 łyżek
  • 2 łyżki masła
  • 14 cebuli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • wywar ziołowy
  • sól, pieprz

wykonanie:

  • cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do zeszklenia na maśle
  • do cebuli dodać surowy ryż, chwilę podsmażyć do uzyskania szklistego ryżu
  • dolać szklankę gorącego wywaru ziołowego i zagotować
  • gotować następnie pod przykryciem, na małym ogniu, regularnie mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji (średnio 12–15 minut)
  • do ugotowanego ryżu dodać tarty parmezan, wymieszać

Surówka z marchwi z cytryną

składniki:

  • marchew — 2 średnie sztuki
  • łyżka soku z cytryny

wykonanie:

  • marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • całość pokropić cytryną

Koktajl malinowo jagodowy
składniki:

  • jogurt naturalny — 100 g
  • 50 g malin (mogą być mrożone)
  • łyżeczka miodu

wykonanie:

  • składniki zmiksować ze sobą

Tosty i jajko na miękko

  • 3 kromki chleba pszennego ogrzewamy chwilę na patelni teflonowej, aż nabiorą chrupkości
  • 2 jajka gotujemy na miękko

Surówka „awanturka” z sałaty

składniki:

  • 5 dużych liści sałaty (mogą być różnych rodzajów)
  • łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • garść rzeżuchy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

wykonanie:

  • sałatę umyć, porwać palcami na mniejsze kawałki
  • szczypiorkiem i rzeżuchą posypać sałatę
  • oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i polać surówkę

Obliczenia

składnikienergiabiałkatłuszczewęglowodanykwas moczowy
kcalgggmg
kaszka kukurydziana 50 g (3 czubate łyżki)168,503,500,9039,5012,50
mleko kokosowe – pół szklanki229,002,3024,006,002,00
4 orzechy włoskie96,752,409,052,704,05
½ jabłka41,400,360,361,8012,60
chleb pszenny 3 kromki192,756,381,0540,7310,50
13 awokado56,000,604,592,227,50
łyżka oliwy z oliwek88,200,009,960,020,00
¼ pomidora3,750,230,081,432,75
łyżeczka soku z cytryny3,000,030,020,562,40
ryż na risotto 5 łyżek261,755,250,3859,2526,25
2 łyżki masła147,000,1416,500,140,00
¼ cebuli15,000,700,203,456,50
4 łyżki tartego parmezanu144,6413,2810,240,033,20
Marchew – 2 średnie sztuki24,300,900,187,8315,30
sok z cytryny (łyżka)3,000,030,020,562,40
jogurt naturalny – 100 g60,004,302,006,208,00
50 g malin14,500,330,156,009,00
łyżeczka miodu48,600,050,0011,930,00
chleb pszenny 3 kromki192,756,381,0540,7310,50
2 jajka139,0012,509,700,605,00
5 liści sałaty3,500,350,050,733,50
łyżeczka szczypiorku1,450,210,020,983,35
łyżka oliwy z oliwek88,200,009,960,020,00
łyżeczka soku z cytryny3,000,030,020,562,40
garść rzeżuchy3,300,420,070,250,20
razem:2029,3460,65100,52234,19149,90

Wpisy poświęcone dnie moczanowej:

Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net

3 komentarze

  • Waldek

    Dziękuję za tą dietę, pomoże mi w urozmaiceniu posiłków. Mam taki problem że gdy muszą zaostrzyć dietę to brakuję mi pomysłów na posiłki i cały dzień jem surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem… Jak tylko o tym pomyśle to mi niedobrze, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!

  • Janusz

    Dzień dobry. Dziękuję za cudowną stronę,najlepsza jaką znalazłem w necie. Mam pytanie,czy soki wyciskane w wyciskarce również trzeba skrupulatnie liczyć Ja robię z 4 marchewek ok 600 gr. burak ok 250 gr. do tego trochu natki pietruszki , połowę jabłka i cytrynę. Takie coś daje ponad 200 mg . Prawie dzienna dawka. Co pani o tym myśli? Pozdrawiam serdecznie 😚 dużo zdrowia życzę.

    • Marta Mikuła-Meyer

      W takiej ilości soku boję się nie tylko puryn, ale przede wszystkim tego, że pozbawia się Pan błonnika z całkiem cennych źródeł, a w samym napoju jest sporo cukrów prostych (które też mogą podnosić kwas moczowy). Ja bym te warzywa zaleciła w formie sałatki 🙂 I niestety soki też trzeba wliczać do dziennej normy spożycia, więc taka „mikstura” niesamowicie ograniczy to co powinniśmy w ciągu dnia spożyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *