Dieta w zaostrzeniu dny moczanowej
Podwyższony poziom kwasu moczowego na ogół nie boli, jednak kiedy już dochodzi do ataku bólu ma się ochotę zrobić naprawdę wiele aby przestało. W takiej sytuacji stosuje się leczenie farmakologiczne, a do tego trzeba dość mocno ograniczyć wybierane produkty spożywcze. Dla wielu osób jest to jednak tak duża ingerencja w jadłospis, że nawet nie potrafią sobie wyobrazić jak się do tego zabrać. I właśnie dla tej grupy jest ten wpis.
Kiedy stosować taką dietę?
Dieta w zaostrzeniu powinna być stosowana tylko wtedy gdy występuje atak dny moczanowej — nie wtedy gdy akurat dostaliśmy diagnozę, nie wtedy gdy wyniki zostawiają wiele do życzenia, a jedynie w sytuacji walki z bólem. Taki jadłospis podlega bardzo silnemu ograniczeniu — można nim dostarczać jedynie 150 mg kwasu moczowego w ciągu doby. To bardzo mało. W efekcie w tym okresie z codziennego menu wypada wiele cennych artykułów, a zbilansowanie takiej diety bywa trudne nawet dla dietetyków.
Jak długo dietę w zaostrzeniu?
Diety bardzo silnie ograniczone powinno stosować się jak najkrócej. W przypadku zaostrzenia taka dieta wspomaga leczenie farmakologiczne i powinna trwać od 2 do 4 dni. Po tym okresie najlepiej jest powoli rozszerzać jadłospis, tak aby w ciągu tygodnia dojść do 300 mg kwasu moczowego dostarczanego z pożywieniem na dzień.
Ogólne zalecenia
Dieta w zaostrzeniu powinna:
- być lekkostrawna
- zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i odpowiednią kaloryczność (u osób otyłych stosuje się niewielkie obniżenie kaloryczności diety)
- składać się z 4–5 posiłków na dzień
- dostarczać nie więcej niż 150 mg kwasu moczowego na dobę
- zawierać odpowiednią ilość napojów (ok. 2–3 litrów)
Przykładowy jadłospis
Ogólne zalecenia wyglądają prosto, jednak każdy kto zaczyna bilansować te 150 mg kwasu moczowego jest przekonany, że w tym okresie będzie cały czas głodny. Aby uspokoić tą grupę postanowiłam pokazać przykładowy jadłospis na 2000 kcal (12% energii pochodzi z białek, 35% z tłuszczu, 53% z węglowodanów):
śniadanie:
kaszka kukurydziana z orzechami i jabłkiem
Wartości odżywcze śniadania:
535,65 kcal (25% dziennego zapotrzebowania), 8,56 g białka, 34,31 g tłuszczu, 50 g węglowodanów i 31,15 mg kwasu moczowego
II śniadanie
kanapki z guacamole z pomidorami
napar z imbiru
Wartości odżywcze II śniadania:
343,7 kcal (17% dziennego zapotrzebowania), 7,23 g białka, 15,69 g tłuszczu, 44,95 g węglowodanów i 23,15 mg kwasu moczowego
obiad
risotto ziołowe z parmezanem
surówka z marchwi z cytryną
Wartości odżywcze obiadu:
595,69 kcal (30% dziennego zapotrzebowania), 20,30 g białka, 27,51 g tłuszczu, 71,26 g węglowodanów i 53,65 mg kwasu moczowego
podwieczorek
koktajl malinowo-jagodowy
Wartości odżywcze podwieczorka:
123,1 kcal (6% dziennego zapotrzebowania), 4,67 g białka, 2,15 g tłuszczu, 24,13 g węglowodanów i 17 mg kwasu moczowego
kolacja
tosty, jajka na miękko
surówka „awanturka” z sałaty
Wartości odżywcze kolacji:
431,2 kcal (22% dziennego zapotrzebowania), 19,88 g białka, 20,87 g tłuszczu, 43,86 g węglowodanów i 24,95 mg kwasu moczowego
Przepisy
Kaszka kukurydziana z orzechami i jabłkiem
składniki:
- 50 g kaszki kukurydzianej
- pół szklanki mleka kokosowego — mleko/napój kokosowy (niesłodzony) to produkt, z którym warto się zaprzyjaźnić nie tylko w przypadku uczulenia na mleko, ale właśnie wtedy gdy ma się dnę bo dostarcza tylko 2 mg kwasu moczowego w 100 ml
- 4 orzechy włoskie — dostarczają bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają organizm w obniżeniu poziomu cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo czyli zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, a wiele osób z dną miewa problemy również i z tym
- 1⁄2 jabłka
wykonanie:
- kaszkę uprażyć na suchej patelki (chwilę)
- zalać pół szklanki wody i pół szklanki mleka kokosowego
- gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do uzyskania miękkości
- doprawić do smaku szczyptą soli, cynamonem, kardamonem, można też dodać szafranu — pamiętajmy, że przyprawy działają przeciwzapalnie i warto je stosować w dnie moczanowej
- jabłko umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszką
- orzechy pokroić i posypać danie
Guacamole z pomidorami (1 porcja)
składniki:
- 1⁄3 awokado
- łyżka oliwy z oliwek
- 1⁄4 pomidora
- łyżeczka soku z cytryny
wykonanie
- awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wykroić 1⁄3 (resztę można użyć innego dnia) — to kolejny produkt bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale również bogate źródło witaminy A, K, C, potasu, kwasu foliowego, magnezu, flawonoidy — dzięki czemu zmniejsza stany zapalne stawów
- ugniatamy widelcem miąższ awokado
- pomidora obieramy ze skórki, kroimy ćwiartkę w drobną kostkę
- całość ze sobą łączymy, doprawiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, ew. solą
Napar z imbiru
składnik:
- 3–4 cm świeżego imbiru — taka ilość pozwala uzyskać napar na kilka dni, a warto z niego korzystać bo imbir działa nie tylko przeciwzapalnie, ale w dnie zmniejsza również obrzęk i łagodzi ból
- 1⁄2 litra wody
wykonanie:
- korzeń imbiru obieramy ze skórki
- połowę ścieramy na tarce (drobne oczka)
- połowę kroimy w cienkie paseczki
- zalewamy całość wodą
- gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut
Tak przygotowany napój przelewamy do słoiczka — taka porcja wystarczy bowiem na dłużej, do szklanki wlewa się bowiem jedynie 1⁄4 jej wysokości, a resztę uzupełnia się przegotowaną wodą.
Uzyskany napar można też dosmażyć napój cytryną lub pomarańczą, cynamonem, kardamonem.
Wywar ziołowy
składniki:
- szczypta estragonu — jest naturalnie słony, dzięki czemu można dodać mniej soli, a do tego działa przeciwzapalnie
- 2 gałązki świeżego tymianku lub szczypta tymianku — jest to zioło o dość intensywnym smaku
- szczypta lubczyku — który wykazuje lekkie działanie przeciwobrzękowe
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- 2 szklanki wody
wykonanie:
- wszystkie zioła zalewamy wodą, zagotować
- po uzyskaniu wrzenia gotujemy jeszcze około 5–10 minut
- doprawić do smaku solą
Risotto ziołowe z parmezanem
składniki:
- ryż do risotto — 5 łyżek
- 2 łyżki masła
- 1⁄4 cebuli
- 4 łyżki tartego parmezanu
- wywar ziołowy
- sól, pieprz
wykonanie:
- cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do zeszklenia na maśle
- do cebuli dodać surowy ryż, chwilę podsmażyć do uzyskania szklistego ryżu
- dolać szklankę gorącego wywaru ziołowego i zagotować
- gotować następnie pod przykryciem, na małym ogniu, regularnie mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji (średnio 12–15 minut)
- do ugotowanego ryżu dodać tarty parmezan, wymieszać
Surówka z marchwi z cytryną
składniki:
- marchew — 2 średnie sztuki
- łyżka soku z cytryny
wykonanie:
- marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki
- całość pokropić cytryną
Koktajl malinowo jagodowy
składniki:
- jogurt naturalny — 100 g
- 50 g malin (mogą być mrożone)
- łyżeczka miodu
wykonanie:
- składniki zmiksować ze sobą
Tosty i jajko na miękko
- 3 kromki chleba pszennego ogrzewamy chwilę na patelni teflonowej, aż nabiorą chrupkości
- 2 jajka gotujemy na miękko
Surówka „awanturka” z sałaty
składniki:
- 5 dużych liści sałaty (mogą być różnych rodzajów)
- łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
- garść rzeżuchy
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
wykonanie:
- sałatę umyć, porwać palcami na mniejsze kawałki
- szczypiorkiem i rzeżuchą posypać sałatę
- oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i polać surówkę
Obliczenia
składniki | energia | białka | tłuszcze | węglowodany | kwas moczowy |
---|---|---|---|---|---|
kcal | g | g | g | mg | |
kaszka kukurydziana 50 g (3 czubate łyżki) | 168,50 | 3,50 | 0,90 | 39,50 | 12,50 |
mleko kokosowe – pół szklanki | 229,00 | 2,30 | 24,00 | 6,00 | 2,00 |
4 orzechy włoskie | 96,75 | 2,40 | 9,05 | 2,70 | 4,05 |
½ jabłka | 41,40 | 0,36 | 0,36 | 1,80 | 12,60 |
chleb pszenny 3 kromki | 192,75 | 6,38 | 1,05 | 40,73 | 10,50 |
1⁄3 awokado | 56,00 | 0,60 | 4,59 | 2,22 | 7,50 |
łyżka oliwy z oliwek | 88,20 | 0,00 | 9,96 | 0,02 | 0,00 |
¼ pomidora | 3,75 | 0,23 | 0,08 | 1,43 | 2,75 |
łyżeczka soku z cytryny | 3,00 | 0,03 | 0,02 | 0,56 | 2,40 |
ryż na risotto 5 łyżek | 261,75 | 5,25 | 0,38 | 59,25 | 26,25 |
2 łyżki masła | 147,00 | 0,14 | 16,50 | 0,14 | 0,00 |
¼ cebuli | 15,00 | 0,70 | 0,20 | 3,45 | 6,50 |
4 łyżki tartego parmezanu | 144,64 | 13,28 | 10,24 | 0,03 | 3,20 |
Marchew – 2 średnie sztuki | 24,30 | 0,90 | 0,18 | 7,83 | 15,30 |
sok z cytryny (łyżka) | 3,00 | 0,03 | 0,02 | 0,56 | 2,40 |
jogurt naturalny – 100 g | 60,00 | 4,30 | 2,00 | 6,20 | 8,00 |
50 g malin | 14,50 | 0,33 | 0,15 | 6,00 | 9,00 |
łyżeczka miodu | 48,60 | 0,05 | 0,00 | 11,93 | 0,00 |
chleb pszenny 3 kromki | 192,75 | 6,38 | 1,05 | 40,73 | 10,50 |
2 jajka | 139,00 | 12,50 | 9,70 | 0,60 | 5,00 |
5 liści sałaty | 3,50 | 0,35 | 0,05 | 0,73 | 3,50 |
łyżeczka szczypiorku | 1,45 | 0,21 | 0,02 | 0,98 | 3,35 |
łyżka oliwy z oliwek | 88,20 | 0,00 | 9,96 | 0,02 | 0,00 |
łyżeczka soku z cytryny | 3,00 | 0,03 | 0,02 | 0,56 | 2,40 |
garść rzeżuchy | 3,30 | 0,42 | 0,07 | 0,25 | 0,20 |
razem: | 2029,34 | 60,65 | 100,52 | 234,19 | 149,90 |
Wpisy poświęcone dnie moczanowej:
- Podagra, skaza moczanowa, dna moczanowa, artretyzm – wiele nazw, jedno schorzenie
- Kawa w dnie moczanowej – pić czy nie?
- Alkohol w dnie moczanowej
- Dna moczanowa i rośliny strączkowe – nie taki diabeł straszny jak go malują
- Sposób na dnę
- Puryny
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net
Dziękuję za tą dietę, pomoże mi w urozmaiceniu posiłków. Mam taki problem że gdy muszą zaostrzyć dietę to brakuję mi pomysłów na posiłki i cały dzień jem surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem… Jak tylko o tym pomyśle to mi niedobrze, jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!
Dzień dobry. Dziękuję za cudowną stronę,najlepsza jaką znalazłem w necie. Mam pytanie,czy soki wyciskane w wyciskarce również trzeba skrupulatnie liczyć Ja robię z 4 marchewek ok 600 gr. burak ok 250 gr. do tego trochu natki pietruszki , połowę jabłka i cytrynę. Takie coś daje ponad 200 mg . Prawie dzienna dawka. Co pani o tym myśli? Pozdrawiam serdecznie 😚 dużo zdrowia życzę.
W takiej ilości soku boję się nie tylko puryn, ale przede wszystkim tego, że pozbawia się Pan błonnika z całkiem cennych źródeł, a w samym napoju jest sporo cukrów prostych (które też mogą podnosić kwas moczowy). Ja bym te warzywa zaleciła w formie sałatki 🙂 I niestety soki też trzeba wliczać do dziennej normy spożycia, więc taka „mikstura” niesamowicie ograniczy to co powinniśmy w ciągu dnia spożyć.