Tabele indeksu i ładunku glikemicznego
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego te same produkty w różnych książkach / serwisach internetowych podają różne wartości indeksu czy też ładunku glikemicznego? Czy to pomyłka piszącego czy też coś źle poszło na etapie badań? I właśnie przy okazji zamieszczania tabeli indeksu i ładunku glikemicznego (o których już wcześniej króciutko pisałam) postaram się wyjaśnić skąd takie rozbieżności są możliwe.
Co wpływa na indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to taki wskaźnik, który pokazuje jak szybko i jak bardzo wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu jakiegoś produktu, a zależy od bardzo wielu czynników:
Co zwiększa IG | Co zmniejsza IG |
---|---|
Pewien rodzaj skrobi (dokładnie amylopektyny) | Obecność skrobi opornej |
Stopień przetworzenia żywności | Współwystępowanie tłuszczu, białka |
Silne rozdrobnienie produktów | Wszelkie substancje antyodżywcze (kwas fitynowy, szczawiowy, pektyny, taniny itd.) |
Niektóre cukry poste – glukoza, sacharoza | Cukier prosty typowy dla owoców — fruktoza |
Długie gotowanie/pieczenie | Długie przechowywanie w niskich temperaturach |
Błonnik | |
Stopień dojrzałości owoców i warzyw | |
Nasłonecznienie miejsca gdzie rosły warzywa i owoce |
Dwa czynniki są wspólne dla obu kolumn powyższej tabeli:
• stopień dojrzałości warzyw, owoców, zboża oraz
• nasłonecznienie miejsca gdzie te rośliny rosły
i to właśnie one są przyczyną, dla której bardzo łatwo znaleźć źródła podające różne wartości Indeksu Glikemicznego (IG).
A teraz wyobraźcie sobie jak to wygląda w przypadku pokarmów przygotowanych według różnych receptur – choćby w przypadku chleba? Najczęściej uzyskano w badaniach zdumiewający rozrzut wyników. I co z tym zrobiono? Najczęściej uśredniono, wybrano najczęściej spotykaną wartość. Równie często (ale nie we wszystkich pozycjach książkowych) stosuje się uśrednioną wartość dla warzyw czy owoców.
Tabele
Jak wspomniałam powyżej różne czynniki wpływają na to jaki jest indeks glikemiczny – i można w różnych badaniach znaleźć inne wartości. Poniżej chciałam pokazać tę różnorodność, dlatego przy niektórych produktach umieściłam wyniki jakie uzyskiwano w badaniach (wpisałam w tych wierszach tylko IG). Zawsze jednak wskazywałam wartość, którą najlepiej uwzględniać w obliczeniach.
Zboża i ich przetwory
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
bagietka | 95 | ±15 | 30 | 15 | 15 | 0,49 | 50% |
bagietka francuska | 95 | 30 | 15 | 14 | 0,48 | 50% | |
bagietka z ciasta francuskiego | 95 | 30 | 15 | 14 | 0,48 | 50% | |
bagietka z ciasta francuskiego z czekoladą | 72 | ±8 | 70 | 37 | 27 | 0,38 | 53% |
bagietka z ciasta francuskiego z masłem i dżemem truskawkowym | 62 | ±7 | 70 | 41 | 26 | 0,37 | 59% |
bulgur | 48 | ±2 | 150 | 26 | 12 | 0,08 | 17% |
bułeczki drożdżowe | 92 | ±8 | 25 | 9 | 8 | 0,33 | 36% |
bułka do hamburgerów | 61 | 50 | 24 | 15 | 0,29 | 48% | |
cale ziarna żyta gotowane | 41 | ±3 | 50 | 34 | 14 | 0,28 | 68% |
całe ziarna pszenicy | 41 | ±3 | 50 | 34 | 14 | 0,28 | 68% |
całe ziarna żyta | 34 | ±3 | 50 | 38 | 13 | 0,26 | 76% |
Cheerios | 74 | 30 | 20 | 15 | 0,49 | 67% | |
chleb bezglutenowy | 90 | 30 | 14 | 13 | 0,42 | 47% | |
chleb biały pszenny | 70 | 30 | 15 | 11 | 0,35 | 50% | |
chleb gryczany | 47 | 30 | 21 | 10 | 0,32 | 70% | |
chleb jęczmienny (50% ziarna) gruboziarnisty | 46 | ±2 | 30 | 20 | 9 | 0,31 | 67% |
chleb jęczmienny gruboziarnisty (70% ziarna) | 34 | ±4 | 30 | 20 | 7 | 0,22 | 67% |
chleb jęzmienno ‑słonecznikowy gruboziarnisty | 57 | ±6 | 30 | 11 | 6 | 0,21 | 37% |
chleb owsiany otrębowy | 47 | ±3 | 30 | 18 | 9 | 0,29 | 60% |
chleb pełnoziarnisty turecki | 49 | 30 | 16 | 8 | 0,26 | 53% | |
chleb pełnoziarnisty żytni – wartość przyjmowana do obliczeń | 58 | ±6 | 30 | 14 | 9 | 0,28 | 47% |
chleb pszenny żytni – przykładowy wynik badań | 41 | ||||||
62 | |||||||
66 | |||||||
chleb podpiekany z mąki Jowar (Sorghum vulgare) | 77 | ±8 | 70 | 50 | 39 | 0,55 | 71% |
chleb pszenny 80% grubozmielonych ziaren pszenicy, 20% białej mąki | 52 | 30 | 20 | 10 | 0,34 | 67% | |
chleb ryżowy | 70 | 30 | 12 | 8 | 0,26 | 40% | |
chleb turecki z białej mąki | 87 | 30 | 17 | 15 | 0,49 | 57% | |
chleb turecki z mąki pełno ziarnistej | 49 | 30 | 16 | 8 | 0,26 | 53% | |
chleb z białej mąi pszennej | 70 | 30 | 14 | 10 | 0,32 | 47% | |
chleb z grubomielonego ziarna owsa (20% mąki pszennej) | 65 | 30 | 19 | 12 | 0,42 | 63% | |
chleb z mąki jęczmiennej | 67 | 30 | 13 | 9 | 0,28 | 43% | |
chleb z mąki słonecznikowej i jęczmienia | 57 | ±6 | 30 | 11 | 6 | 0,21 | 37% |
chleb z otrąb owsianych | 47 | ±3 | 30 | 18 | 9 | 0,29 | 60% |
chleb z pełnych ziaren pszenicy | 69 | 35 | 14 | 10 | 0,28 | 40% | |
chleb żytni | 65 | 50 | 23 | 15 | 0,30 | 46% | |
chleb żytni pełnowartościowy | 58 | ±6 | 30 | 14 | 8 | 0,28 | 47% |
chleb żytni z nasionami lnu | 55 | 50 | 21 | 12 | 0,23 | 42% | |
Chocapic™ | 84 | ±9 | 30 | 25 | 21 | 0,71 | 83% |
chrupki kukurydziane | 63 | 50 | 26 | 17 | 0,33 | 52% | |
jęczmień perłowy gotowany | 25 | ±1 | 150 | 42 | 11 | 0,07 | 28% |
kasza bulgur gotowana | 48 | ±2 | 150 | 26 | 12 | 0,08 | 17% |
kasza gryczana ugotowana | 54 | 80 | 57 | 31 | 0,38 | 71% | |
kasza jaglana ugotowana | 71 | 120 | 12 | 9 | 0,07 | 10% | |
kasza kuskus gotowana | 65 | ±4 | 150 | 35 | 23 | 0,15 | 23% |
kasza manna gotowana na parze | 55 | ±9 | 67 | 50 | 28 | 0,41 | 75% |
kasza manna ugotowana | 68 | 40 | 30 | 20 | 0,51 | 75% | |
kasza perłowa ugotowana | 25 | 80 | 17 | 4 | 0,05 | 21% | |
kukurydziana tortilla | 52 | 50 | 24 | 12 | 0,25 | 48% | |
kulki ryżowe solone | 80 | 75 | 26 | 20 | 0,27 | 35% | |
kulki z kleistego ryżu | 48 | 75 | 28 | 14 | 0,18 | 37% | |
makaron bezglutenowy | 54 | 180 | 42 | 22 | 0,12 | 23% | |
makaron błyskawiczny azjatycki | 46 | 85 | 55 | 25 | 0,30 | 65% | |
makaron Capellini | 45 | 180 | 45 | 20 | 0,11 | 25% | |
makaron fettucine jajeczny | 40 | ±8 | 180 | 46 | 18 | 0,10 | 26% |
makaron gnocchini ugotowany | 68 | 145 | 71 | 48 | 0,33 | 49% | |
makaron gotowany | 45 | 180 | 56 | 25 | 0,14 | 31% | |
makaron instant | 47 | ±1 | 180 | 40 | 19 | 0,10 | 22% |
makaron instant (zalewany wrzątkiem) | 47 | ±1 | 180 | 40 | 19 | 0,10 | 22% |
makaron linguine (cienki), ugotowany | 55 | 180 | 56 | 31 | 0,17 | 31% | |
makaron linguine (gruby ugotowany | 46 | 180 | 56 | 26 | 0,14 | 31% | |
makaron małe gwiazdki ugotowany | 38 | 180 | 56 | 21 | 0,12 | 31% | |
makaron Ravioli, z pszenicy durum z mięsem | 39 | ±1 | 180 | 38 | 15 | 0,08 | 21% |
makaron rurki | 47 | ±2 | 180 | 48 | 23 | 0,13 | 27% |
makaron ryżowy | 58 | 180 | 58 | 34 | 0,19 | 32% | |
makaron soba instant (zalewany wrzątkiem) | 46 | 180 | 49 | 22 | 0,12 | 27% | |
makaron świderki z pszenicy durum, ugotowany | 43 | 180 | 56 | 24 | 0,13 | 31% | |
makaron Udon | 55 | ±7 | 180 | 48 | 26 | 0,15 | 27% |
makaron wermiszel, ugotowany | 35 | 180 | 45 | 16 | 0,09 | 25% | |
makaron z kukurydziany bezglutenowy | 78 | ±10 | 180 | 42 | 32 | 0,18 | 23% |
makaron z serem | 64 | 180 | 51 | 32 | 0,18 | 28% | |
makaron zwykły, ugotowany | 45 | 180 | 56 | 25 | 0,14 | 31% | |
mąka kukurydziana | 68 | 40 | 30 | 20 | 0,51 | 75% | |
mąka pszenna | 73 | ±2 | 30 | 14 | 10 | 0,33 | 47% |
mąka pszenna pełnoziarnista – wartość przyjmowana do obliczeń | 69 | ±2 | 30 | 13 | 9 | 0,30 | 43% |
mąka pszenna pełnoziarnista – przykładowy wynik badań | 52 | ||||||
64 | |||||||
87 | |||||||
muesli nieprażone | 56 | 60 | 32 | 18 | 0,30 | 53% | |
muesli prażone | 43 | 60 | 33 | 14 | 0,24 | 55% | |
otręby | 42 | 49 | 22 | 9 | 0,19 | 45% | |
otręby owsiane | 55 | ±5 | 10 | 5 | 3 | 0,28 | 50% |
otręby ryżowe | 19 | 10 | 3 | 1 | 0,06 | 30% | |
pitta – wartość przyjmowana do obliczeń | 57 | 65 | 38 | 22 | 0,33 | 58% | |
pitta – przykładowy wynik badań | 67 | ±16 | |||||
69 | ±20 | ||||||
płatki kukurydziane | 84 | 30 | 26 | 22 | 0,73 | 87% | |
płatki owsiane | 56 | 10 | 5 | 3 | |||
płatki śniadaniowe z rodzynkami | 52 | 45 | 35 | 18 | 0,40 | 78% | |
proso gotowane | 71 | ±10 | 150 | 36 | 25 | 0,17 | 24% |
pumpernikiel pełnoziarnisty | 46 | 30 | 11 | 5 | 0,17 | 37% | |
ryż basmati ugotowany | 58 | 180 | 50 | 29 | 0,16 | 28% | |
ryż biały gotowany | 64 | 150 | 36 | 23 | 0,16 | 24% | |
ryż biały gotowany i zapiekany | 104 | 150 | 30 | 31 | 0,21 | 20% | |
ryż biały o niskiej zawartości amylosy gotowany | 98 | 150 | 43 | 42 | 0,28 | 29% | |
ryż biały o wysokiej zawartości amylosy gotowany | 38 | 150 | 39 | 15 | 0,10 | 26% | |
ryż brązowy | 55 | ±5 | 150 | 33 | 18 | 0,12 | 22% |
ryż długoziarnisty gotowany | 56 | ±2 | 150 | 41 | 23 | 0,15 | 27% |
ryż długoziarnisty i dziki Uncle Ben’s® | 54 | 150 | 37 | 20 | 0,13 | 25% | |
ryż długoziarnisty paraboliczny gotowany 10 min (Uncle Ben) | 68 | ±6 | 150 | 37 | 25 | 0,17 | 25% |
ryż długoziarnisty paraboliczny gotowany 20 min (Uncle Ben) | 75 | ±7 | 150 | 37 | 28 | 0,18 | 25% |
ryż dmuchany | 87 | ±4 | 30 | 26 | 22 | 0,75 | 87% |
ryż Dongara | 56 | ±4 | 150 | 39 | 22 | 0,14 | 26% |
ryż instant | 69 | ±12 | 150 | 42 | 29 | 0,19 | 28% |
ryż kleisty | 92 | ±6 | 150 | 48 | 44 | 0,30 | 32% |
ryż paraboliczny | 47 | ±3 | 150 | 36 | 17 | 0,11 | 24% |
ryż paraboliczny o wysokiej zawartości amylozy | 35 | ±4 | 150 | 39 | 14 | 0,09 | 26% |
wafle ryżowe | 64 | ±2 | 25 | 16 | 11 | 0,42 | 64% |
ziarno jęczmienia – wartość przyjmowana do obliczeń | 25 | ±1 | 150 | 42 | 11 | 0,07 | 28% |
ziarno jęczmienia – przykładowy wynik badań | 22 | ||||||
27 |
Warzywa
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
bataty | 61 | ±7 | 150 | 28 | 17 | 0,11 | 19% |
brązowa fasola | 38 | 150 | 25 | 9 | 0,06 | 17% | |
brązowa fasola (Afryka Południowa) | 24 | ±8 | 50 | 25 | 6 | 0,12 | 50% |
brukiew | 72 | ±8 | 150 | 10 | 7 | 0,05 | 7% |
burak | 64 | ±16 | 80 | 7 | 5 | 0,06 | 9% |
bób – wartość przyjęta do obliczeń | 39 | 150 | 26 | 10 | 0,07 | 17% | |
bób – przykładowy wynik badań | 45 | ||||||
32 | |||||||
ciecierzyca | 28 | ±6 | 150 | 30 | 8 | 0,06 | 20% |
ciecierzyca ugotowana | 33 | 120 | 22 | 7 | 0,06 | 18% | |
ciecierzyca z puszki osączona | 42 | 95 | 15 | 6 | 0,07 | 16% | |
ciecierzyca z puszki, w solance | 42 | 150 | 22 | 9 | 0,06 | 15% | |
czarna fasola | 30 | 150 | 23 | 7 | 0,05 | 15% | |
czarna fasola namoczona przez noc, gotowana 45 min | 20 | 150 | 25 | 5 | 0,03 | 17% | |
dynia | 75 | ±9 | 80 | 4 | 3 | 0,04 | 5% |
dynia ugotowana | 75 | 85 | 6 | 5 | 0,05 | 7% | |
fasola „czarne oczko” gotowana | 42 | ±9 | 150 | 30 | 13 | 0,09 | 20% |
fasola biała gotowana | 31 | 70 | 13 | 4 | 0,06 | 19% | |
fasola gotowana | 29 | ±9 | 150 | 30 | 9 | 0,06 | 20% |
fasola haricot | 38 | ±6 | 150 | 31 | 12 | 0,08 | 21% |
fasola łaciata (pinto) | 39 | 150 | 26 | 10 | 0,07 | 17% | |
fasola łaciata (pinto) z puszki, w solance | 45 | 150 | 22 | 10 | 0,07 | 15% | |
fasola Mung | 31 | 150 | 17 | 5 | 0,04 | 11% | |
fasola Mung gotowana pod ciśnieniem | 42 | ±5 | 150 | 17 | 7 | 0,05 | 11% |
fasola Mung kiełkująca | 25 | ±4 | 150 | 17 | 4 | 0,03 | 11% |
fasola Mung moczona, gotowana 20 min | 31 | 150 | 17 | 5 | 0,04 | 11% | |
fasola nerkowa gotowana | 28 | ±4 | 150 | 25 | 7 | 0,05 | 17% |
fasola nerkowata | 28 | ±4 | 150 | 25 | 7 | 0,05 | 17% |
fasola nerkowata ugotowana | 27 | 90 | 18 | 5 | 0,05 | 20% | |
fasola nerkowata z puszki, osączona | 52 | 95 | 13 | 7 | 0,07 | 14% | |
fasola pieczona z puszki sosie pomidorowym | 48 | 120 | 13 | 6 | 0,05 | 11% | |
fasola Romano | 46 | 150 | 18 | 8 | 0,06 | 12% | |
fasolka szparagowa – wartość przyjęta do obliczeń | 39 | 150 | 32 | 12 | 0,08 | 21% | |
fasolka szparagowa – przykładowy wynik badań | 29 | ||||||
59 | |||||||
groch łuskany żółty, gotowany | 32 | 90 | 16 | 5 | 0,06 | 18% | |
groszek gotowany | 22 | 150 | 9 | 2 | 0,01 | 6% | |
groszek zielony mrożony, ugotowany | 48 | 80 | 5 | 2 | 0,03 | 6% | |
kukurydza słodka – wartość przyjęta do obliczeń | 55 | 85 | 16 | 9 | 0,10 | 19% | |
kukurydza słodka – przykładowy wynik badań | 52 | ±7 | |||||
60 | |||||||
kukurydza słodka z puszki odsączona | 55 | 80 | 16 | 9 | 0,11 | 20% | |
marchew | 16 | 80 | 8 | 1 | 0,02 | 10% | |
marchewka gotowana | 47 | ±16 | 80 | 6 | 3 | 0,03 | 8% |
pasternak | 97 | ±19 | 80 | 12 | 12 | 0,15 | 15% |
pasternak ugotowany | 97 | 75 | 8 | 8 | 0,10 | 11% | |
pieczona fasola | 48 | ±8 | 150 | 15 | 7 | 0,05 | 10% |
rzepa | 72 | ±8 | 150 | 10 | 7 | 0,05 | 7% |
słodka kukurydza | 53 | ±4 | 150 | 32 | 17 | 0,11 | 21% |
słodka kukurydza gotowana | 54 | ±4 | 80 | 17 | 9 | 0,12 | 21% |
soczewica | 29 | ±1 | 150 | 18 | 5 | 0,03 | 12% |
soczewica czerwona gotowana | 26 | ±4 | 150 | 18 | 5 | 0,03 | 12% |
soczewica z puszki | 44 | 250 | 21 | 9 | 0,04 | 8% | |
soczewica zielona gotowana | 30 | ±4 | 150 | 17 | 5 | 0,03 | 11% |
soczewica zielona i brązowa gotowana | 30 | 95 | 16 | 5 | 0,05 | 17% | |
soczewica zielona z puszki, w solance | 52 | 150 | 17 | 9 | 0,06 | 11% | |
soja gotowana | 18 | ±3 | 150 | 6 | 1 | 0,01 | 4% |
soja z puszki | 14 | ±2 | 150 | 6 | 1 | 0,01 | 4% |
warzywa korzeniowe – średnio (jeśli nie ma ich wymienionych oddzielnie) | 64 | 16 | 80 | 7 | 4 | 0,05 | 9% |
zielony groszek | 48 | ±5 | 80 | 7 | 3 | 0,04 | 9% |
zielony groszek z puszki | 66 | 250 | 41 | 27 | 0,11 | 16% |
Owoce
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ananas | 59 | ±8 | 120 | 13 | 7 | 0,06 | 11% |
arbuz | 72 | ±13 | 120 | 6 | 4 | 0,04 | 5% |
banany – wartość przyjęta do obliczeń | 48 | ±3 | 120 | 24 | 11 | 0,09 | 20% |
banany – przykładowy wynik badań | 30 | ||||||
58 | |||||||
brzoskwinie świeże | 42 | 110 | 7 | 3 | 0,03 | 6% | |
brzoskwinie w puszce w soku własnym | 30 | 125 | 12 | 4 | 0,03 | 10% | |
brzoskwinie w puszce w syropie | 58 | 125 | 19 | 11 | 0,09 | 15% | |
brzoskwinie w puszce w syropie niskosłodzonym | 52 | 125 | 18 | 9 | 0,07 | 14% | |
brzoskwinie z puszki w naturalnym syropie | 38 | ±8 | 120 | 11 | 4 | 0,04 | 9% |
czereśnie | 22 | 80 | 10 | 2 | 0,03 | 13% | |
daktyle suszone | 103 | ±21 | 60 | 40 | 42 | 0,69 | 67% |
grejfrut | 25 | 120 | 11 | 3 | 0,02 | 9% | |
gruszki | 38 | ±2 | 120 | 11 | 4 | 0,03 | 9% |
gruszki świeże | 38 | 150 | 21 | 8 | 0,05 | 14% | |
gruszki w puszce w sosie własnym | 44 | 120 | 11 | 5 | 0,04 | 9% | |
jabłka – wartość przyjęta do obliczeń | 38 | ±2 | 120 | 15 | 6 | 0,05 | 13% |
jabłka – przykładowy wynik badań | 32 | ±4 | |||||
44 | |||||||
64 | |||||||
jabłka suszone | 29 | ±5 | 60 | 34 | 10 | 0,17 | 57% |
kiwi | 53 | ±6 | 120 | 12 | 6 | 0,05 | 10% |
mango | 55 | 150 | 19 | 10 | 0,07 | 13% | |
melon | 65 | 200 | 10 | 7 | 0,03 | 5% | |
melon Cantalupa | 65 | 200 | 6 | 4 | 0,02 | 3% | |
morele | 57 | 120 | 9 | 5 | 0,04 | 8% | |
morele suszone | 31 | ±1 | 60 | 28 | 9 | 0,15 | 47% |
morele świeże | 57 | 100 | 7 | 4 | 0,04 | 7% | |
morele z puszki | 64 | 15 | 13 | 8 | 0,55 | 87% | |
morele z puszki niskosłodzone | 64 | 125 | 13 | 8 | 0,07 | 10% | |
papaja | 59 | ±1 | 120 | 17 | 10 | 0,09 | 14% |
pomarańcze | 42 | ±3 | 120 | 11 | 5 | 0,04 | 9% |
rodzynki | 64 | 40 | 28 | 18 | 0,45 | 70% | |
rodzynki sułtanki | 56 | ±11 | 60 | 45 | 25 | 0,42 | 75% |
śliwki – wartość przyjęta do obliczeń | 39 | ±15 | 120 | 12 | 5 | 0,04 | 10% |
śliwki – przykładowy wynik badań | 24 | ||||||
53 | |||||||
śliwki suszone | 29 | ±4 | 60 | 33 | 10 | 0,16 | 55% |
truskawki | 40 | ±7 | 120 | 3 | 1 | 0,01 | 3% |
winogrona | 46 | ±3 | 120 | 18 | 8 | 0,07 | 15% |
wiśnie | 22 | 120 | 12 | 3 | 0,02 | 10% |
Nabiał
W grupie tej wpisałam też wszelkie produkty sojowe udające mleczne.
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
jogurt 0% tłuszczu | 27 | ±1 | 200 | 24 | 7 | 0,03 | 12% |
jogurt naturalny | 36 | ±4 | 200 | 9 | 3 | 0,02 | 5% |
jogurt owocowy o obniżonej zawartości tłuszczu z aspartanem | 14 | ±4 | 200 | 13 | 2 | 0,01 | 7% |
jogurt owocowy o obniżonej zawartości tłuszczu z cukrem | 33 | ±7 | 200 | 31 | 10 | 0,05 | 16% |
jogurt sojowy z owocami | 50 | ±3 | 200 | 26 | 13 | 0,07 | 13% |
mleko czekoladowe o obniżonej zawartości tłuszczu | 34 | 250 | 13 | 4 | 0,02 | 5% | |
mleko odtłuszczone | 32 | 250 | 13 | 4 | 0,02 | 5% | |
mleko pełne (3% tłuszczu) | 27 | ±4 | 250 | 12 | 3 | 0,01 | 5% |
mleko skondensowane, słodzone | 61 | ±6 | 50 | 27 | 17 | 0,33 | 54% |
mleko sojowe 1.5% tłuszczu, 120mg wapni | 44 | ±3 | 250 | 17 | 8 | 0,03 | 7% |
mleko sojowe 3% tłuszczu, 0mg wapnia | 44 | ±5 | 250 | 17 | 8 | 0,03 | 7% |
mleko sojowe 3% tłuszczu, 120mg wapnia | 36 | ±4 | 250 | 18 | 6 | 0,03 | 7% |
mleko zsiadle | 32 | ±5 | 250 | 13 | 4 | 0,02 | 5% |
napój z mleka sojowego | 32 | ±2 | 250 | 23 | 7 | 0,03 | 9% |
Ziemniaki
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
frytki | 75 | 150 | 29 | 22 | 0,15 | 19% | |
młode ziemniaki | 57 | ±7 | 150 | 21 | 12 | 0,08 | 14% |
młode ziemniaki, gotowane w koszulkach (20 min) | 78 | ±12 | 150 | 21 | 16 | 0,11 | 14% |
obrane ziemniaki gotowane na parze | 65 | ±11 | 150 | 27 | 18 | 0,12 | 18% |
pieczone ziemniaki | 85 | ±12 | 150 | 30 | 26 | 0,17 | 20% |
pure ziemniaczane w proszku | 85 | ±3 | 150 | 20 | 17 | 0,11 | 13% |
ziemnaki tłuczone | 70 | 120 | 16 | 11 | 0,09 | 13% | |
ziemniaki gotowane (15 min) – wartość przyjęta do obliczeń | 56 | 120 | 16 | 9 | 0,07 | 13% | |
ziemniaki gotowane (15 min)– przykładowe wyniki badań | 94 | 16 | |||||
58 | |||||||
63 | |||||||
ziemniaki gotowane na parze | 65 | 120 | 17 | 11 | 0,09 | 14% | |
ziemniaki młode, obrane, ugotowane | 62 | 175 | 23 | 14 | 0,08 | 13% | |
ziemniaki ugotowane w kuchence mikrofalowej | 82 | 120 | 17 | 14 | 0,12 | 14% | |
ziemniaki upieczone bez tłuszczu | 85 | 120 | 14 | 12 | 0,1 | 12% |
Słodkości, cukry i przegryzki
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
babeczki z czarnymi jagodami | 59 | 80 | 41 | 24 | 0,3 | 51% | |
babeczki z jabłkami | 44 | 80 | 4 | 2 | 0,02 | 5% | |
babka z polewą truskawkową | 73 | ±12 | 38 | 26 | 19 | 0,5 | 68% |
bajgiel | 72 | 70 | 35 | 25 | 0,36 | 50% | |
baton muesli z suszonymi owocami | 61 | ±7 | 30 | 21 | 13 | 0,42 | 70% |
batonik muesli z suszonymi owocam) | 61 | ±7 | 30 | 21 | 13 | 0,42 | 70% |
bezy | 67 | 50 | 29 | 19 | 0,39 | 58% | |
biała czekolada | 44 | ±6 | 50 | 29 | 13 | 0,26 | 58% |
biszkopt | 54 | 53 | 28 | 15 | 0,29 | 53% | |
budyń | 44 | ±4 | 100 | 16 | 7 | 0,07 | 16% |
ciasteczka owsiane | 57 | 25 | 15 | 8 | 0,33 | 60% | |
ciastka z mąki razowej | 62 | 16 | 12 | 7 | 0,47 | 75% | |
ciasto bananowe | 47 | 80 | 46 | 22 | 0,27 | 58% | |
ciasto bananowe bez cukru | 55 | ±10 | 80 | 29 | 16 | 0,2 | 36% |
ciasto bananowe z cukrem | 47 | ±8 | 80 | 38 | 18 | 0,22 | 48% |
ciasto czekoladowe z polewą czekoladową z torebki | 38 | ±3 | 111 | 52 | 20 | 0,18 | 47% |
ciasto francuskie | 59 | 65 | 25 | 15 | 0,23 | 38% | |
czekolada biała | 44 | ±6 | 50 | 29 | 13 | 0,26 | 58% |
czekolada gorzka | 22 | 10 | 5 | 1 | 0,11 | 50% | |
czekolada mleczna | 49 | 30 | 19 | 9 | 0,31 | 63% | |
dmuchane ziarno pszenicy | 74 | ±7 | 30 | 21 | 16 | 0,52 | 70% |
donaty i pączki | 69 | 50 | 19 | 13 | 0,26 | 38% | |
fruktoza czysta | 23 | 10 | 10 | 2 | 0,23 | 100% | |
glukoza | 99 | ±3 | 10 | 10 | 10 | 0,99 | 100% |
gofry | 76 | 35 | 13 | 10 | 0,28 | 37% | |
herbatniki z otrębami | 54 | 30 | 19 | 10 | 0,34 | 63% | |
keks | 47 | 35 | 18 | 8 | 0,24 | 51% | |
kruche ciasteczka | 64 | 30 | 19 | 12 | 0,41 | 63% | |
ksylitol | 7 | 7 | 10 | 10 | 1 | 0,1 | 100% |
laktoza | 46 | ±2 | 10 | 10 | 5 | 0,46 | 100% |
lody | 61 | ±7 | 50 | 13 | 8 | 0,16 | 26% |
LU petitki | 49 | ±2 | 50 | 35 | 17 | 0,34 | 70% |
maltoza | 105 | 10 | 10 | 11 | 1,05 | 100% | |
maltoza 50 g | 105 | ±12 | 10 | 10 | 11 | 1,05 | 100% |
miód | 55 | ±5 | 25 | 18 | 10 | 0,39 | 72% |
mufinki (średnio) | 67 | 55 | 30 | 20 | 0,37 | 54% | |
mufinki jabłkowe | 44 | ±6 | 60 | 29 | 13 | 0,21 | 48% |
mufinki jabłkowe bez cukru | 48 | ±10 | 60 | 19 | 9 | 0,15 | 32% |
mufinki kukurydziane o niskiej zawartości amylozy | 102 | 57 | 29 | 30 | 0,52 | 51% | |
mufinki otrębowe | 60 | 57 | 24 | 15 | 0,26 | 42% | |
mufinki owsiane z bananami i miodem | 65 | ±11 | 50 | 26 | 17 | 0,34 | 52% |
mufinki owsiane z sultankami | 54 | ±4 | 50 | 26 | 14 | 0,28 | 52% |
mufinki z ciasta marchewkowego | 62 | 57 | 32 | 20 | 0,35 | 56% | |
mufinki z czarnymi borowkami | 59 | 57 | 29 | 17 | 0,3 | 51% | |
mufinki z mąki owsianej | 69 | 50 | 35 | 24 | 0,48 | 70% | |
mufinki z morelami wiórkami kokosowymi i miodem | 60 | ±4 | 50 | 26 | 16 | 0,31 | 52% |
orzeszki cashew solone | 22 | ±5 | 50 | 13 | 3 | 0,06 | 26% |
orzeszki ziemne | 14 | ±8 | 50 | 6 | 1 | 0,02 | 12% |
orzeszki ziemne solone, prażone | 14 | 75 | 11 | 2 | 0,02 | 15% | |
pączki z cynamonem i cukrem | 76 | 40 | 16 | 12 | 0,3 | 40% | |
placek z owocami | 76 | 47 | 23 | 17 | 0,37 | 49% | |
popcorn | 72 | ±17 | 20 | 11 | 8 | 0,39 | 55% |
precelki solone | 83 | ±9 | 30 | 20 | 16 | 0,54 | 67% |
pszenica dmuchana | 80 | 30 | 22 | 18 | 0,59 | 73% | |
rogaliki francuskie | 67 | 40 | 27 | 18 | 0,45 | 68% | |
sacharoza | 68 | ±5 | 10 | 10 | 7 | 0,68 | 100% |
Pizza, sushi, spaghetti
Tutaj w tabeli nie umieszczałam innych wyników badań, ale jako ciekawostkę mogę podać, że najwyższy IG uzyskała pizza kanadyjska i… włoska, a najmniejszy IG miała pizza w Niemczech.
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
pizza serowa | 60 | 100 | 27 | 16 | 0,16 | 27% | |
pizza z serem i pomidorami | 60 | 230 | 57 | 34 | 0,15 | 25% | |
pizza z sosem pomidorowym i parmezanem | 80 | 100 | 27 | 22 | 0,22 | 27% | |
spaghetti z mąki białej | 42 | ±3 | 180 | 47 | 20 | 0,11 | 26% |
spaghetti z mąki białej gotowane 10–15 min | 44 | ±3 | 180 | 48 | 21 | 0,12 | 27% |
spaghetti z mąki białej gotowane 20 min | 61 | ±3 | 180 | 44 | 27 | 0,15 | 24% |
spaghetti z mąki białej gotowane 5 min | 38 | ±3 | 180 | 48 | 18 | 0,1 | 27% |
spaghetti z mąki pełnowartościowej (razowe) | 37 | ±5 | 180 | 42 | 16 | 0,09 | 23% |
sushi | 48 | ±8 | 100 | 36 | 17 | 0,17 | 36% |
sushi z algami, octem i ryżem | 55 | 100 | 37 | 20 | 0,2 | 37% | |
sushi z łososia | 48 | ±8 | 100 | 36 | 17 | 0,17 | 36% |
sushi z ryżem | 55 | 100 | 37 | 20 | 0,2 | 37% |
Napoje
Produkt | Indeks Glikemiczny | ± | Rozmiar typowej porcji | Ilość węglowodanów w porcji | ŁG porcji | ŁG (w g/ml) | % udziału węglowodanów |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Coca-cola | 63 | 375 | 40 | 25 | 0,07 | 11% | |
Fanta orange | 68 | ±6 | 250 | 34 | 23 | 0,09 | 14% |
sok ananasowy niesłodzony | 46 | 250 | 16 | 7 | 0,03 | 6% | |
sok grejfrutowy bez cukru | 48 | 250 | 20 | 9 | 0,04 | 8% | |
sok jabłkowy niesłodzony | 40 | ±1 | 250 | 30 | 13 | 0,05 | 12% |
sok pomarańczowy | 52 | ±3 | 250 | 23 | 12 | 0,05 | 9% |
sok pomidorowy bez cukru | 38 | ±4 | 250 | 9 | 4 | 0,01 | 4% |
sok żurawinowy | 59 | 250 | 32 | 19 | 0,08 | 13% | |
świeży sok z marchwi | 43 | ±3 | 250 | 23 | 10 | 0,04 | 9% |
Po co tyle kolumn?
W tabelach umieściłam – obok indeksu glikemicznego — dodatkowe kolumny:
• ŁG (ładunek glikemiczny) porcji
• ŁG (w g/ml)
• ilość węglowodanów w porcji
• % udział węglowodanów
Informacje te wykorzystuje się, gdy obliczamy Indeks Glikemiczny posiłku – i właśnie o tym będzie następny wpis.
Inne wpisy o cukrzycy:
- Cukrzyca — co to za choroba?
- Dieta w cukrzycy typu II — podstawowe zasady
- Indeks i Ładunek Glikemiczny
- Indeks Glikemiczny posiłku
Zdjęcie: jannoon028 / FreeDigitalPhotos.net
Czy jest możliwość pobrania tych tabelek w formie pdf?
Na razie niestety nie ma tej funkcjonalności.