Orzechy a kamica szczawianowa
Dieta w kamicy szczawianowej wymaga pewnych ograniczeń dietetycznych, wykluczenia wielu prozdrowotych produktów i jeśli ktoś przyzwyczajony jest jeść w pewien określony sposób, to może to być dla niego dość trudne przeżycie. Nic więc dziwnego, że niedawno dostałam komentarz — pytanie: „Nie ma absolutnie żadnego rodzaju orzechów które były by ok? Czym można by je zastąpić w diecie??” I postanowiłam to sprawdzić.
Źródła
Przeszukałam kilka książek dotyczących dietetyki, ale te jednogłośnie wskazują, że każdy rodzaj orzechów wyklucza się w kamicy szczawianowej. Postanowiłam jednak być uparta i w końcu dokopałam się do artykułu z 2007 roku (więc niejako wiekowego, w kilku miejscach cytowanego, nikt nie podważył zawartych tam informacji), który dotychczas mi umknął. Artykuł ten ukazał się w Journal of Food Composition and Analysis, dotyczy frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej szczawianów w orzechach i jest dość ciekawą odpowiedzią na zadane mi pytanie. Niestety w sieci dostępne bezpłatnie jest tylko streszczenie.
Dawna analiza
W artykule tym M. M. C. Ritter i G. P. Savage zwracają uwagę, że dotychczas większość opracowań podaje zawartość szczawianów w 100 g orzechów w następujący sposób:
szczawiany w mg/100g | |
---|---|
migdały | 447 – 491 |
orzechy nerkowca | 260 – 263 |
orzechy laskowe | 221 – 223 |
orzeszki piniowe | 196 – 199 |
orzeszki ziemne | 131 – 148 |
orzechy włoskie | 70 – 77 |
orzechy pekan | 62 – 66 |
pistacje | 46 – 51 |
orzechy makademia | 40 – 43 |
I choć od opublikowania artykułu minęło ponad 10 lat, to ja znajduję takie dane jeszcze w publikacjach z tego roku.
Szczawiany frakcji rozpuszczalnej
Tym razem postanowiono zwrócić uwagę na frakcję rozpuszczalną szczawianów i w efekcie uzyskano następujące wyniki:
szczawiany frakcji rozpuszczalnej w żołądku mg/100g | szczawiany frakcji rozpuszczalnej w jelitach (mg/100g) | |
---|---|---|
migdały | 538,8 | 222,7 |
orzechy nerkowca | 225,3 | 216,8 |
orzechy laskowe | 212,1 | 187,6 |
orzeszki piniowe | 496,4 | 581 |
orzeszki ziemne | 147,1 | 115,8 |
orzechy pekan | 162,8 | 155,1 |
pistacje | 67,4 | 76,5 |
orzechy brazylijskie | 492 | 304,5 |
kasztany | 83,9 | 72,3 |
masło orzechowe | 158,9 | 129,1 |
wiórki kokosowe | 6,6 | 0 |
I od razu, dla dociekliwych powiem, że uzyskane tu wyniki wydają się wyższe niż w pierwszej tabeli, bo badano produkty suche — czyli takie które pozbawia się wody.
Co to nam dało?
Takie całkiem inne podejście do badania wiąże się z tym, że ilość jaką wchłaniamy jest najogólniej rzecz ujmując ilością rozpuszczalnych szczawianów w jelitach (a nie w żołądku). I dla większości z omawianych orzechów ilości te były znacznie mniejsze niż wynika z prostego przedstawienia ilości szczawianów w nich zawartych. A jeżeli wiemy już ile wchłaniamy, to może warto się zastanowić czy wszystkie je trzeba wykluczyć.
Można jeść czy nie?
Ogólnie badacze sugerują, że orzechy mogą być dopuszczone do diety osób z kamicą szczawianową i ryzykiem choroby serca oraz że podobnie jak inną żywność, powinno się je podzielić grupy*:
przeciwwskazane | do spożycia w umiarkowanych ilościach |
---|---|
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe | orzechy laskowe, miłorząb, pekan, orzeszki ziemne, pistacje, kasztany jadalne |
* Jeżeli jakiegoś rodzaju orzechów nie ma wymienionego, to dlatego że nie mam o nim danych.
Radzą jednak przy okazji — że dobrze jest łączyć orzechy z produktem bogatym w wapń, tak by jeszcze bardziej zminimalizować ilość wchłanianych szczawianów.
Moja opinia
Bardzo rzadko zdarza się by do dietetyka przyszła osoba z tylko kamicą szczawianową, najczęściej jest tych schorzeń znacznie więcej. Jeżeli więc dowiaduje się, że u osoby obciążonej chorobą serca, nadciśnieniem, cukrzycą, problemami z poziomem lipidów we krwi, mogę wprowadzić umiarkowane ilości wybranych orzechów to bardzo chętnie będę z tego korzystała. Oczywiście kluczową sprawą będzie zrozumienie tego co to znaczy „umiarkowana ilość” — ja bym sięgała po nie w nie większej dawce niż 15–30 g raz na kilka dni. Zdecydowanie (patrząc na dane) częściej decydowała się na kasztany jadalne i orzeszki pistacjowe (oczywiście nie solone!) i do tego preferowałabym ich dodatek do jakiejś sałatki z produktem bogatym w wapń lub choćby jako posypkę do jogurtu naturalnego.
O tym tematyce kamieni szczawianowych można przeczytać również:
Bardzo dziękuje!! 🙂 🙂 🙂 super, że można na Panią liczyć