Cholesterol
Cholesterol to składnik o którym większość ludzi myśli, że jest całkowicie zbędny. Słyszymy zwykle o nim w kontekście chorób serca, udarów, miażdżycy. Jako dietetyk często układam diety mające na celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, ale nie oznacza to, że u osób zdrowych całkowicie wykluczam z diety produkty bogate w ten składnik.
Rola
W organizmie człowieka cholesterol jest niezbędny:
- stanowi składnik budulcowy błon wszystkich komórek,
- jest potrzebny w produkcji hormonów płciowych (androgenów i estrogenów),
- stanowi składnik kwasów żółciowych,
- potrzebujemy go do produkcji hormonów nadnerczy,
- jest ważny w syntezie witaminy D3.
„Dobry” i „zły” cholesterol
Cholesterol we krwi krąży w połączeniach z białkami – tworząc tzw. lipoproteiny. W zależności od wielkości cząsteczki jaką lipoproteiny tworzą, mówimy o kilku rodzajach cholesterolu. Najbardziej znane frakcje to LDL i HDL.
LDL – zasłużył sobie na miano „złego” cholesterolu dlatego, że przy zbyt wysokim poziomie we krwi odkłada się w ścianach tętnic, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe. Taka zabudowana tętnica łatwiej może ulec zablokowaniu i doprowadzić np. do zawału.
HDL – to natomiast „dobry” cholesterol, który działa trochę jak odkurzacz na LDL – odprowadza go do wątroby i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych.
Niedomiar
Przyjmuje się zwykle, że trudno zafundować sobie niedobór cholesterolu – nasz organizm bowiem syntezuje go zwykle w wystarczających ilościach w wątrobie. A jednak – w swojej praktyce – miałam okazję spotkać kilka osób które miały za niski cholesterol. Taki za niski poziom cholesterolu to duży problem, bowiem może prowadzić do:
- problemów z produkcją hormonów płciowych,
- depresji i innych zaburzeń nastroju,
- spadku odporności,
- udarów.
Niedobór cholesterolu może być również objawem innych schorzeń – zwłaszcza tarczycy i wątroby.
Nadmiar
Nadmiar cholesterolu – najczęściej związany z nieprawidłową dietą – niestety nie daje żadnych objawów. Przy nadmiarze nic nas nie boli, nic nam nie przeszkadza, nie mamy złego samopoczucia. Niestety tylko do czasu. Nadmierny poziom LDL‑u odkłada się bowiem w tętnicach , a to prowadzi do rozwoju zmian miażdżycowych, które z kolei zwiększają ryzyko:
- choroby wieńcowej,
- zawału serca,
- udaru mózgu.
Ile można zjeść?
Organizm człowieka potrafi wyprodukować wystarczającą ilość cholesterolu, więc u osób z chorobami serca, miażdżycą, cukrzycą czy nadwagą można go nawet nie dostarczać w codziennym jadłospisie.
Aby posiadać prawidłowy poziom cholesterolu nie trzeba go jednak usuwać z jadłospisu. Zdrowa osoba ma pewien mechanizm zabezpieczający – jeżeli spożywamy cholesterolu więcej i więcej wchłaniamy, to ogranicza się jego wewnętrzna produkcja. Taką bezpieczną ilością spożycia, z którą organizm ludzki potrafi sobie poradzić jest ilość 200–300 mg na dobę.
Źródłem cholesterolu są tylko produkty zwierzęce lub artykuły je zawierające.
Czy wiesz, że…
u osób z bardzo niskim poziomem cholesterolu we krwi najszybciej wzrasta on pod wpływem diety.
Nabiał
O ile zdajemy sobie zwykle sprawę z tego, że śmietana i śmietanka zawierają znaczne ilości cholesterolu, o tyle bardzo często nie doceniamy tego jak duże ilości cholesterolu można dostarczyć sobie w serach żółtych, topionych, w Fecie i serkach Fromage.
1 łyżka śmietanki 18% to 14 mg cholesterolu
1 plaster sera żółtego Edamski to 11 mg cholesterolu
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 8 |
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu | 7 |
Kefir 2% tłuszczu | 8 |
Lody śmietankowe | 34 |
Maślanka 0,5% tłuszczu | 3 |
Mleko 0,5% tłuszczu | 2 |
Mleko 1,5% tłuszczu | 5 |
Mleko 2% tłuszczu | 8 |
Mleko 3,2% tłuszczu | 13 |
Mleko 3,5% tłuszczu | 14 |
Mleko kozie | 11 |
Mleko owcze | 11 |
Ser „Feta” | 89 |
Ser Brie | 72 |
Ser Camember | 73 |
Ser Cheddar | 90 |
Ser Edamski | 71 |
Ser Ementaler | 83 |
Ser Gouda | 71 |
Ser homogenizowany | 37 |
Ser Myśliwski | 83 |
Ser Parmezan | 79 |
Ser Salami | 82 |
Ser topiony | 87 |
Ser twarogowy chudy | 2 |
Ser twarogowy tłusty | 37 |
Serek „Fromage” | 113 |
Śmietana 12% tłuszczu | 39 |
Śmietana 18% tłuszczu | 56 |
Śmietana do kawy 9% tłuszczu | 35 |
Śmietanka kremowa 30% tłuszczu | 106 |
Jaja
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
Białko jaja kurzego | 0 |
Jaja gęsie | 852 |
Jaja indycze | 933 |
Jaja kacze | 884 |
Jaja kurze całe | 360 |
Jaja przepiórcze | 844 |
Żółtko jaja kurzego | 1062 |
Obecnie — od grudnia 2017 roku — przyjęto, że osoby zdrowe, nie mające problemu ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo, natomiast osoby z nadmiernym stężeniem cholesterolu, chorobami sercowo-naczyniowymi czy cukrzycą raczej powinny ograniczyć się do 2 tygodniowo.
Mięso
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
baranina, łopatka | 78 |
baranina, udziec | 78 |
cielęcina, łopatka | 71 |
cielęcina, udziec | 71 |
konina, mięso bez kości | 75 |
mózg wieprzowy | 2500 |
nerki wieprzowe | 375 |
nogi wieprzowe | 60 |
ozór wieprzowy | 101 |
serca wieprzowe | 140 |
wątroba cielęca | 360 |
wątroba wieprzowa | 354 |
wątroba wołowa | 234 |
wieprzowina, boczek bez kości | 66 |
wieprzowina, golonka ze skórą | 66 |
wieprzowina, karkówka | 66 |
wieprzowina, łopatka | 72 |
wieprzowina, podgardle | 75 |
wieprzowina, schab surowy z kością | 69 |
wieprzowina, szynka surowa | 60 |
wieprzowina, żeberka | 66 |
wołowina, polędwica | 59 |
wołowina, rostbef | 70 |
wołowina, rozbratel | 70 |
wołowina, szponder | 75 |
jagnięcina | 78 |
Drób
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
gęś | 80 |
kaczka | 76 |
królik | 65 |
kura | 81 |
kurczak, cały | 75 |
pierś indyka, bez skóry | 49 |
pierś indyka, ze skórą | 50 |
pierś kurczaka, bez skóry | 58 |
pierś kurczaka, ze skórą | 84 |
podudzie indyka, bez skóry | 81 |
skórki kurze | 135 |
skrzydełka kurczaka | 77 |
udo z kurczaka | 84 |
udziec z indyka bez skóry | 81 |
wątróbka kurczaka | 380 |
żołądek kurczaka | 130 |
Wędliny
W przypadku dwóch produktów (parówek i mielonki) zamieściłam dwie wartości – uzyskaną z polskiej książki „Tabele składu i wartości odżywczej żywności” PZWL i z czeskiej bazy produktów (Instytutu Badań Żywności w Pradze). Zrobiłam tak, ponieważ zawartość cholesterolu w tych dwóch pozycjach w wersji polskiej była zdumiewająco niska. Może produkty te na rynku polskim zawierają już tak mało mięsa i jego pochodnych, że nawet cholesterol się nich nie ostał?
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
baleron | 58 |
kabanosy | 86 |
kaszanka jęczmienna | 32 |
kiełbasa krakowska, sucha | 82 |
kiełbasa mortadela | 44 |
kiełbasa myśliwska, sucha | 84 |
kiełbasa parówkowa | 55 |
kiełbasa śląska | 58 |
kiełbasa zwyczajna | 53 |
kiełbasa żywiecka | 75 |
mielonka | 39 (80) |
ozory w galarecie | 66 |
parówki | 56 (85) |
pasztet pieczony | 370 |
pasztetowa | 137 |
polędwica sopocka | 63 |
polędwica z indyka | 52 |
salami | 107 |
salceson czarny | 115 |
salceson włoski | 111 |
szynka wieprzowa, gotowana | 51 |
szynka wołowa, gotowana | 54 |
szynka z indyka | 58 |
Ryby
Jest to produkt – w powszechnej opinii – bezcholesterolowy, a jednak ryby to produkt zwierzęcy, a więc zawierający również cholesterol. Na szczęście zawierają też inne grupy tłuszczów, korzystnych dla naszego zdrowia.
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
dorsz, świeży | 50 |
flądra, świeża | 58 |
halibut biały, świeży | 41 |
karp | 70 |
łosoś, świeży | 70 |
makrela, świeża | 75 |
mintaj, świeży | 71 |
morszczuk, świeży | 50 |
paprykarz „Szczeciński” | 26 |
pstrąg tęczowy, świeży | 70 |
sardynka w oleju | 78 |
śledzie marynowane „Rolmopsy” | 30 |
śledź, solony | 64 |
tuńczyk w oleju | 50 |
tuńczyk w wodzie | 70 |
węgorz, wędzony | 140 |
Tłuszcze zwierzęce
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
masło ekstra | 248 |
masło śmietankowe | 220 |
słonina | 99 |
smalec | 95 |
Słodycze
Bardzo wiele osób dostarcza sobie bardzo dużo cholesterolu nie w mięsie i jego produktach, ale właśnie w słodyczach, ciastach i ciasteczkach.
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
babeczki z kremem śmietankowym | 62 |
babka biszkoptowa | 138 |
baton „Bounty Milk” | 5 |
baton „Mars” | 8 |
baton „Milky Way” | 7 |
baton „Snikers” | 5 |
Baton „Twix” | 5 |
bułeczki drożdżowe z jabłkami | 35 |
ciastka „Karpatki” | 103 |
ciastka „Napoleonki” | 52 |
ciastka ponczowe z kremem | 44 |
ciasto drożdżowe | 51 |
cukierki „krówki” | 50 |
czekolada mleczna | 29 |
czekolada mleczna, z orzechami laskowymi | 17 |
delicje szampańskie | 38 |
eklerki z bitą śmietaną | 135 |
faworki | 223 |
groszek ptysiowy | 281 |
herbatniki | 42 |
herbatniki kakaowe | 24 |
herbatniki kokosowe | 21 |
jagodzianki | 40 |
keks bakaliowy | 87 |
paluszki z kminkiem | 318 |
pączki | 145 |
piernik z kruszonką | 35 |
ptysie z bitą śmietaną | 146 |
sernik krakowski | 44 |
sernik wiedeński z polewą kakaową | 220 |
sernik z makiem | 121 |
strucla z makiem | 35 |
wafle nadziewana | 22 |
Inne
Tabela zawartości cholesterolu w 100 g produktu:
Produkt | cholesterol (mg) |
---|---|
bułeczki do hot-dogów | 24 |
majonez | 65 |
makaron czterojajeczny | 68 |
makaron dwujajeczny | 39 |
pieczywo półfrancuskie z serem | 11 |
Cholesterol to ważny dla życia składnik, ale spożywany w nadmiarze szkodzący. Układając jadłospis warto pamiętać aby dostarczać go sobie w tych produktach, które oprócz tłuszczu niosą w sobie inne wartościowe cząstki – witaminy, składniki mineralne, białko.
Zdjęcie: antpkr / FreeDigitalPhotos.net
Kilka dni temu musiałam zmienić dietę właśnie ze względu na wysoki cholesterol, dlatego powyższa rozpiska jest dla mnie na wagę złota 🙂
Nie jest łatwo zrezygnować z ulubionego jedzenia i dodatków 🙂
A co z drobiem ?
Dziękuję za zwrócenie uwagi — tabla już została dodana.
A jeśli chodzi o warzywa? Kasze proszę o pomoc jestem kapletnie ziela!
Cholesterol to składnik występujący jedynie w produktach odzwierzęcych, w warzywach, owocach, kaszach czy innych produktach zbożowych typu płatki, mąka nie występuje cholesterol.
A co Pani może powiedzieć o informacjach, które w niejednej książce przeczytałam, że nadmierna albo nawet przeciętna podaż w diecie węglowodanów sprzyja produkcji przez wątrobę własnie vLDL. Czyli jeszcze niebezpieczniejszej frakcji niż LDL? Chyba to stare podejście by unikać za wszelką cenę mięsa, zwłaszcza czerwonego nie jest do końca rozwiązaniem. Raczej dieta niskowęglowodanowa i bogata w zdrowe tłuszcze ( omega 3 i 6 w dobrym balansie, nie tylko roślinne bo tam jest słabo przyswajalna forma omega 3) może lepiej wpłynąć na problemy z hipercholesterolemią.
Nadmierna ilość węglowodanów prostych sprzyja zaburzeniom lipidowym — i dlatego zaleca się: ograniczyć cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i inne tym podobne, ale nie oznacza to od razu diety niskowęglowodanowej bo węglowodany złożone (kasze, pieczywo pełnoziarniste) jak najbardziej sprzyjają utrzymaniu niskiego cholesterolu. To jednak, że źle na nas wpływają węglowodany proste, nie oznacza że dieta bogata w tłuszcze zwierzęce została przywrócona do łask. I wcale też nie oznacza, że przestajemy patrzeć na ilość cholesterolu dostarczanego z pożywienia. Po prostu widzimy, że na hipercholesterolemię wpływa więcej niż jedna przyczyna (a nawet więcej niż dwie, tutaj wymienione). Za to unikanie mięsa, zwłaszcza czerwonego jest jak najbardziej zalecane bo jego wpływ na inne choroby (choćby nowotworowe) jest bardzo mocno udowodniony. Zamiast czerwonego mięsa zalecałabym tłuste ryby bo umożliwiają właśnie utrzymywanie kwasów omega‑3 i omega‑6 w równowadze — zalecenie bardzo stare i ciągle zbyt mało doceniane.
Co sądzi pani o diecie dr. Kwaśniewskiego, która jeśli chodzi o cholesterol jest pani przeciwieństwem?
Jestem jej przeciwnikiem, o czym można przeczytać we wpisach:
http://zasadyzywienia.pl/dieta-optymalna-czesc‑i.html
http://zasadyzywienia.pl/dieta-optymalna-czesc-ii.html
— ale lubię się jej przyglądać, bo od kilku lat się znacząco zmienia kierunek (z przyjemnością w jednej z ich gazet przeczytałam artykuł o kolorowym talerzu i wartości warzyw, co jeszcze jakiś czas temu było nie do pomyślenia).