Seryna
Na egzamin
Polepszenie pamięci, koncentracji, a nawet lepsze samopoczucie w szarudze jesiennej i w czasie krótkich dni zimowych to zysk jaki uzyskujemy z seryny – aminokwasu, który organizm sam potrafi syntezować, ale który również dostarczamy sobie wraz z urozmaiconą dietą. Kiedy więc szykuje nam się jakiś egzamin, musimy być sprawni umysłowo lub czujemy, że wiosna nie przychodzi dostatecznie szybko warto zaplanować w jadłospisie np. galaretkę, bo zawarta w niej żelatyna to najbogatsze źródło seryny.
Rola w organizmie
W organizmie człowieka seryna:
- wpływa na rozwój układu nerwowego – zwłaszcza mózgu – jej niedobory występują u ludzi w niektórych chorobach psychicznych,
- jest ważna dla metabolizmu tłuszczy i kwasów tłuszczowych,
- uczestniczy w produkcji immunoglobulin i przeciwciał,
- uczestniczy (wraz z glicyną) w syntezie substancji purynowych i pirymidynowych (będących składnikami kwasów nukleinowych),
- uczestniczy w metabolizmie komórkowym,
- jest ważna dla odczuwania bólu (łagodzi go),
- stanowi składnik osłonki mielinowej nerwów.
Niedobór
Niedobory seryny – występujące bardzo rzadko i najczęściej spowodowane ciężką chorobą, niedożywieniem – mogą powodować obniżenie nastroju, stany depresyjne. Jednak urozmaicona dieta, bogata w składniki niezbędne do syntezy seryny czyli witaminę PP, B6, kwas foliowy i białko starcza aby uzupełnić niedobory.
Źródła
Najlepszym źródłem seryny są:
- sery,
- ryby (np.: śledź, sandacz i halibut),
- zarodki pszenne,
- rośliny strączkowe,
- orzechy,
- sezam,
- nasiona lnu,
- pestki dyni czy słonecznika.
Seryna to jeszcze jeden aminokwas, którego zapotrzebowanie z łatwością pokrywa codzienny, urozmaicony jadłospis.
Zdjęcie: Paul / FreeDigitalPhotos.net