Selen
Selen stanowi bardzo ważny mikroelement, którego brak prowadzi do wielu komplikacji zdrowotnych (nowotwory, choroby serca). Dlatego warto wiedzieć w jakich produktach spożywczych znajduje się selen i stosować je w swoim jadłospisie.
Czy wiesz, że.…
mężczyźni potrzebują więcej selenu, połowa jego zasobów gromadzi się u nich w jądrach i części przewodów nasiennych przyległych do prostaty, a wraz z wytryskiem nasienia tracą oni część tych zapasów.
Rola
Selen w organizmie człowieka:
- wchodzi w skład enzymu znajdującego się w krwinkach czerwonych, którego rolą jest zabezpieczenie ich przed hemolizą w obecności nadtlenków,
- uczestniczy w syntezie białek ustrojowych,
- bierze udział w tworzeniu glutationu – związku ochronnego dla komórek, który zabezpiecza je przed wolnymi rodnikami i toksycznymi związkami chemicznymi,
- neutralizuje działanie aflatoksyny,
- ochrania przed nowotworami,
- zwiększa liczbę plemników i poprawia ich ruchliwość,
- chroni witaminę E przed utlenianiem,
- zapobiega stłuszczeniu wątroby.
Niedobór
Niedobór selenu prowadzi do zaburzeń w tworzeniu paznokci, osłabienia mięśni oraz zaburzeń pracy serca, jest również przyczyną niemocy płciowej.
Braki selenu zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia.
Selen a inne składniki odżywcze
Wchłanianie selenu obniża:
- nadmiar witaminy C,
- występowanie metali ciężkich i siarki,
- nadmiar węglowodanów prostych.
Wchłanianie selenu zwiększa się w diecie bogatej w witaminę A i E.
Nadmiar
Zbyt duże stężenie selenu prowadzi do:
- wypadania włosów,
- drażliwości,
- stanów zapalnych skóry,
- biegunki,
- metalicznego posmaku w ustach,
- czosnkowego zapachu potu i oddechu.
Źródła
Dobrym źródłem selenu są owoce morza, chude czerwone mięso, otręby, kiełki zbożowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby morskie. W warzywach i owocach selen występuje w ilościach śladowych.
Żywność naturalna wystarcza aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na selen, należy tylko pamiętać, żeby spożywać posiłki regularnie, stosować różnorodne artykuły i najczęściej wybierać produkty nieprzetworzone.
Zdjęcie: scottchan / FreeDigitalPhotos.net