1800 kcal — czyli krótki kurs układania jadłospisu (część I)
Jedni potrzebują schudnąć 5–6 kg, inni potrzebują zgubić ponad 30 kg – i łączy ich jedno – potrzebują takiej diety, która nie spowolni zbytnio ich metabolizmu. Obecnie uważa się, że taką optymalną dla dorosłych dietą niskokaloryczną będzie jadłospis zawierający około 1800 kcal. Nie gubi się przy nim szybko kilogramów — a to pomaga uniknąć efektu jo-jo, nie głoduje się – bo racja pokarmowa jest całkiem spora i w sumie nie jest tak trudno osiągnąć upragniony spadek wagi.
Niedługo lato, skończyły się święta, majówka i wiele osób pyta mnie o to jaką dietę odchudzającą stosować — postanowiłam więc opisać jak ułożyć samemu zdrowy jadłospis o 1800 kcal, który polecam większości osób. Na początku chciałabym pokazać dzienną rację pokarmową czyli ile produktów spożywczych można zjeść.
Produkty bogate w skrobię
Podstawą zdrowego jadłospisu są węglowodany – a to oznacza, że w każdym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów zbożowych. Bardzo wiele modnych diet ogranicza spożycie tej grupy artykułów spożywczych, a przecież dostarczają nam one niezbędnych np. dla zdrowej skóry witamin z grupy B, sporo składników mineralnych, a także błonnik. Oczywiście im produkt mniej oczyszczony tzn. z pełnego przemiału, z całego ziarna, razowy, a nie biały, wysoko oczyszczony — tym tych zdrowych składników będzie więcej.
W diecie 1800 kcal każda osoba powinna zjeść w ciągu całego dnia 1 porcję produktu z każdej grupy przedstawionej w tabeli czyli 1 porcję z kasz i 1 porcję z pieczywa (ale można ją rozłożyć na różne posiłki):
Grupa | Wielkość porcji |
---|---|
Pieczywo | 4 ½ kajzerki lub bułeczek pełnoziarnistych |
8 plasterków bułki | |
5 kromek dowolnego chleba (najlepiej razowego) | |
6 kromek pumpernikla | |
2 małe grahamki | |
9 szt sucharków | |
12 szt herbatników | |
12 kromek pieczywa chrupkiego | |
Kasza, ryż, makaron i ziemniaki | 6 łyżek płatków (owsianych, pszennych, żytnich) |
6 łyżek stołowych ugotowanej kaszy (pęczak, jęczmienna perłowa, gryczana, jaglana) | |
6 łyżek stołowych ugotowanego ryżu | |
1 szklanka ugotowanego makaronu o dużych kształtach (wstążki, świderki) lub 2⁄3 szklanki makaronu o drobnych kształtach (np. nitka, małe muszelki) | |
3 płaskie łyżki stołowe mąki | |
2 łyżki stołowe suchego grochu, fasoli, ciecierzycy | |
3 szt. średnich ziemniaków |
Układając dietę warto zacząć właśnie od produktów zbożowych i ziemniaków, bowiem będą one dla nas stanowić ramę przyszłego jadłospisu, np.:
śniadanie 1 grahamka (½ porcji pieczywa) II śniadanie 2 plasterki bułki (¼ porcji pieczywa) obiad 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (porcja kasz) podwieczorek – kolacja 3 kromki pieczywa chrupkiego (¼ porcji pieczywa)
Mleko i jego przetwory
Następnie sięgamy po białko – a najwięcej białka powinniśmy dostarczyć sobie z mleka i jego przetworów. Produkty te zwykle kojarzymy ze zdrowiem kości i zębów, jak się jednak okazuje są one również bardzo ważne dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Jeżeli jednak nie możecie pić mleka, a nawet po kefirze i jogurcie czuje się źle, to wprowadźcie do jadłospisu mleko sojowe lub orzechowe lub orkiszowe przeznaczone dla wegetarian i wzbogacane w wapń.
W przypadku tych produktów również w ciągu dnia sięgamy po dowolnie wybraną porcję z każdej grupy w tabeli:
Grupa | Wielkość porcji |
---|---|
Mleko (0,5 – 1,5% tłuszczu) i napoje mleczne | 2 szklanki mleka słodkiego lub kwaśnego |
2 szklanki jogurtu naturalnego (nie dosładzanego) | |
2 szklanki kefiru naturalnego lub maślanki | |
Inne produkty mleczne — zamiast porcji białego sera | nie częściej niż 2x w tygodniu: |
2 trójkąciki sera topionego | |
3 plasterki sera żółtego | |
Biały ser | 75 g białego chudego sera (tj. plaster 5×3×2 cm) który można zamienić na: |
1 ¼ szklanki mleka, kefiru lub jogurty |
Przykładowe wykorzystanie mleka i jego przetworów w ciągu dnia będzie wyglądało następująco:
śniadanie szklanka jogurtu naturalnego (½ porcji gr. mleka) II śniadanie – obiad szklanka kefiru (½ porcji gr. mleka) podwieczorek – kolacja 1 trójkącik sera topionego (1 porcja zamiast sera białego)
Białka c.d.
Następną grupą produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie to mięsa, ryby i jaja – tych artykułów spożywczych, wbrew polskiej tradycji, wcale nie potrzebujemy tak dużo, dlatego w tym przypadku można zjeść tylko 1 taką porcję w wszystkich wymienionych grup:
Grupa | Wielkość porcji |
---|---|
mięso (bez kości) i drób | 150 g chudej cielęciny |
schab środkowy (plaster ok. 2 cm grubości) | |
wołowina (chuda np.. plaster ligawy wołowej ok. 1−1,5 cm grubości) | |
2 podudzia kurczaka (pałki) bez skóry | |
filet z kurczaka (cały) | |
ryby | filet wielkości 5×7×2 cm – dorsza, karmazyna, flądry (pieczony lub gotowany) |
3 rolmopsy | |
½ dzwonka karpia | |
dzwonko łososia (bez skóry) | |
50 g łososia wędzonego | |
17 krewetek tygrysich lub 1,5 szklanki krewetek koktajlowych | |
wędlina | 5 dużych plastrów chudej szynki |
12 plasterków polędwicy sopockiej | |
10 plasterków polędwicy z kurczaka | |
2 parówki | |
12 plasterków szynki z kurczaka | |
5 plasterków szynki Szwarcwaldzkiej | |
Jajko | 1 dziennie (ale nie więcej niż 2–4 szt. tygodniowo) |
Ale oczywiście możemy taką porcję rozłożyć na 2–3 posiłki:
śniadanie – II śniadanie 2,5 plasterka szynki Szwarcwaldzkiej (½ porcji) obiad 1 podudzie z kurczaka (pałka) pieczona bez tłuszczu (np. w foliowym rękawie – ½ porcji) podwieczorek – kolacja –
Tłuszcze
W diecie odchudzającej nie wolno zapomnieć o tłuszczach – są one ważnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, bez których nasz organizm nie może funkcjonować, wspomagają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i poprawiają smak. Zdecydowanie potrzebujemy 1 porcji produktów zawierających tłuszcze:
Grupa | Wielkość porcji |
---|---|
Produkty bogate w tłuszcze | 3 płaskie łyżki oleju roślinnego lub oliwy |
3 płaskie łyżki masła lub margaryny | |
3 płaskie łyżeczki majonezu | |
1,5 awokado | |
15 orzechów laskowych | |
10 orzechów włoskich, brazylijskich, pekan lub migdałów |
W jadłospisie wygląda to następująco:
II śniadanie łyżeczka masła (1/3 porcji) obiad łyżeczka oleju (1/3 porcji) podwieczorek - kolacja pasta z połówki awokado (1/3 porcji)
Zielenina
Najwięcej objętościowo w naszym jadłospisie stanowić będą warzywa i owoce. Tę rację pokarmową zaczerpnęłam (i trochę unowocześniłam) z książki opracowanej przez prof. Tatonia dla cukrzyków, więc warzywa są podzielone na grupy w zależności od zawartości cukrów – ale okazuje się, że również u zdrowych osób znacznie łatwiej zgubić kilogramy, gdy spożywamy pokarmy które nie podnoszą nam zbyt szybko cukru we krwi i taki podział warzyw jest jak najbardziej wskazany dla każdego kto stara się schudnąć:
Grupa | Wielkość porcji |
---|---|
Warzywa do spożycia bez ograniczeń | sałata |
rzodkiewki | |
świeże ogórki | |
kiełki brokuła, rzodkiewki, buraków | |
Warzywa zawierające poniżej 6% węglowodanów – 1 porcja dziennie | 2 pęczki botwiny |
2 duże cykorie | |
¼ kabaczka | |
1 średni kalafior | |
2 duże papryki | |
2 średnie pomidory | |
2 średnie pory | |
4 garści szczawiu lub szpinaku | |
¼ pęczka szparagów | |
Warzywa zawierające powyżej 6% węglowodanów – 1 porcja dziennie, można wymienić na 1,5 porcji warzyw z grupy powyżej | 2 szklanki brukselki |
2 małe buraki | |
2 duże cebule | |
30 szt. strąków fasoli | |
1 szklanka groszku zielonego | |
2 szklanki pokrojonej kapusty zwykłej, czerwonej lub włoskiej, kiszonej | |
4 średnie surowe marchewki (lub 4 łyżki stołowe po ugotowaniu) | |
6 sztuk pietruszki | |
2 małe selery | |
pęczek włoszczyzny (bez kapusty) | |
Owoce – 1 porcja dziennie | 1 ½ szklanki agrestu |
350 g arbuza | |
3 duże brzoskwinie | |
2 szklanki czarnych jagód | |
40 szt. czereśni | |
2 sztuki jabłek, gruszek | |
3 szklanki jeżyn, malin, porzeczek, poziomek, żurawin | |
3 szt średnich moreli | |
2 pomarańcze | |
6 dużych śliwek | |
30 szt śliwek mirabelek | |
25 szt śliwek węgierek | |
1–2 razy w tygodniu szklanka soku owocowego świeżo wyciskanego | |
60 szt. wiśni | |
2 ½ szklanki truskawek |
Dodałam grupę produktów bez ograniczeń, bowiem zalecane ilości np. sałaty u prof. Tatonia trzeba by liczyć na główki i nie wyobrażam sobie jak ktoś przelicza jaką część porcji dostarcza sobie w 1 listku sałaty.
Jadłospis obfitujący w zieleninę będzie następujący:
śniadanie pomarańcza (½ porcji owoców) II śniadanie sałata i rzodkiewka (bez ograniczeń) obiad kalarepka gotowana (1 porcja warzyw o niższej zawartości węglowodanów) podwieczorek jabłko (½ porcji owoców) kolacja pasta z koncentratu pomidorowego (1 ¾ łyżeczki koncentratu + ¼ drobno posiekanej cebulki + łyżeczka oleju + 1/3 łyżeczki słodkiej papryki) czyli 1 porcja warzyw o większej zawartości węglowodanów
Jadłospis
Kiedy już mamy wszystkie elementy naszego jadłospisu, łączymy je i uzyskujemy takie oto jednodniowe menu:
śniadanie Szklanka jogurtu naturalnego z grahamką, pomarańcz II śniadanie Kanapki z 2 plasterków bułki, posmarowane margaryną (łyżeczką), sałatą, 2½ plasterka szynki Szwarcwaldzkiej i rzodkiewką obiad 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej, 1 podudzie z kurczaka (pałka) pieczona bez tłuszczu, kalarepka gotowana z łyżeczką oliwy z oliwek, do popicia szklanka kefiru podwieczorek jabłko kolacja 3 kromki pieczywa chrupkiego, 1 trójkącik sera topionego, pasta z koncentratu pomidorowego i pasta z awokado
W następnej części wpisu o diecie 1800 kcal umieszczę kilka uwag o technikach gotowania, o tym jak przeliczyć ulubione dania na porcje z racji pokarmowej, a na końcu zamieszczę kilkudniowy jadłospis dla tych, którzy wolą stosować dietę napisaną przez kogoś innego.
Zdjęcie: patpitchaya / FreeDigitalPhotos.net
bardzo fajnie opracowany temat, od dawna czegoś takiego szukałam, gratuluję i czekam na więcej:)
Dziękuję, to bardzo pomocne. Szukałam takiej wskazówki od dawna. Bardzo dziękuję.
Witam, bardzo fajny jadłospis, tylko wydaje mi się że jedynie mężczyzna może na takim schudnąć… W zasadzie odpowiada on mojemu żywieniu od kilku miesięcy — tylko dla mnie jest w połączeniu z umiarkowanym ruchem (10 km rowerkiem dziennie) sposobem na nietycie. Jestem można powiedzieć weteranem odchudzania, aktualnie z lekką nadwagą, której nie chce mi się juz pozbyć.. ale jeszcze 7 lat temu z wagą 150 kg.
Jak Pani napisała „jestem weteranem odchudzania” a to niestety skutkuje spadkiem tempa metabolizmu i u takiej osoby rzeczywiście taka kaloryczność to dieta niejednokrotnie docelowa. Jednak wiele kobiet o umiarkowanym wysiłku fizycznym na tej diecie chudnie — ostatnia mi znana straciła 22 kg przez rok (to nie oszałamiająca prędkość, ale właśnie o taką nam chodziło).
Dzięki serdeczne za tę rozpiskę — potrzebowałam czegoś takiego. Nie lubię, kiedy ktoś dyktuje mi, co i kiedy mam jesc. Dzieki temu wpisowi bede mogla sama rozpisac sobie plan tygodniowy. Super!
Pozdrawiam serdecznie!
Super !!!
Jeżeli byłaby taka możliwość to takie tabele dla np 1400 kcal.
Mam dziecko które ma być na takiej diecie. I taka tabelka byłaby super 😉
Będę na dniach udostępniała wpis o diecie dla dzieci 1600 kcal, jeżeli potrzebuje Pani diety 1400 kcal to trzeba w tym wpisie ograniczyć ilość pieczywa do 1,5 kromki i ilość kaszy przed ugotowaniem do 2 łyżek.
Opracowanie diety 1800 kalorii jest mega fajne! Długo szukałam tak przejrzyście opracowanego jadłospisu 🙂
Mam tylko pytanie — mianowicie jak do tej diety mają się zupy? W miejscu gdzie pracuje mam możliwość zakupu porcji ( ok.350 ml) zupy np. pomidorowa z ryżem, pieczarkowa z makaronem itp. Czy zupę traktować jako drugie śniadanie ( lunch ) czy jako obiad? Jak mogę wpisać zupę w menu które będę układać wg opisanych wyżej zasad?
Pozdrawiam serdecznie
Zupę liczyłabym jako II śniadanie — używając tabel IŻŻ można przyjąć, że około one od 45–65 kcal w 100 ml, przyjmując wartość środkową 55 kcal w 350 ml będzie ok. 190 kcal czyli kaloryczność jak najbardziej do przyjęcia jako II śniadanie. Policzyłabym to jako ok. 1⁄4 porcji warzyw o większej zawartości węglowodanów (tak będzie bezpiecznej) i porcji ryżu/kaszy (trzeba liczyć się z tym, że w gastronomii zwykle przy zabielaniu dodaje się odrobinę mąki).
Zasady zaczerpnięte chyba z książki z lat 60. XX wieku… Same bzdury, np. z tymi jajkami albo węglowodanami i nabiałem jako podstawą diety… Autorce radzę uaktualnić wiedzę na temat żywienia.
Nie proszę Pani — wskazówki opracowane są na podstawie nowej piramidy żywieniowej, tej ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia. A o mleku właśnie tworzę wpis — zawsze można się będzie zapoznać z moim zdaniem.
witam,
analizuje sobie Pani jadłospis na 1800 kcal
obliczyłam że 40% stanowią węglowodany. Czy nie jest to za mało ? ile w takim razie stanowia tłuszcze i białko?
Nie wiem, w jakim programie Pani go analizuje i które produkty przyjęła w jakiej wartości. Mi w dietetyk.pro przy przykładowym jadłospisie wychodzi 55% dla węglowodanów, 17% dla białka i 28% dla tłuszczy.