Witamina K

Siniaki, pękające naczynka krwionośne, obfite krwawienia menstruacyjne, długo gojące się skaleczenia – takie problemy mielibyśmy, gdyby zabrakło w naszym organizmie witaminy K. Takie problemy mamy również czasami, po leczeniu antybiotykami. Dlaczego? Bo tak naprawdę znaczna ilość tej witaminy to produkcja własna naszej flory bakteryjnej jelit.

 


Rola witaminy K

Witamina K w organizmie człowieka jest potrzebna w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi. Ponadto ułatwia wiązanie wapnia z tkanką kostną, co przeciwdziała osteoporozie. Wykazano również, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Czyli jak wszystkie witaminy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

A gdy w organizmie jej zabraknie…

Bardzo rzadko, ale niestety zdarza się, że witaminy K w organizmie jest zbyt mało i wtedy zaczynają się kłopoty:

  • siniaki pokazujące się nawet od lekkiego nacisku,
  • pękające naczynka krwionośne,
  • krwotoki z nosa,
  • krwotoki z układu pokarmowego,
  • krwotoki z układu moczowego,
  • skaza krwotoczna noworodków (na ogół krwotoki z przewodu pokarmowego),
  • a w badaniach laboratoryjnych wychodzi, że mamy obniżony poziom protrombiny we krwi.

U kogo najczęściej brakuje witaminy K?

Jak już napisałam witaminę tą dostarczamy nie tylko z żywnością, ale również produkuje ją naturalna flora bakteryjna jelit. Dlatego niedobory witaminy K występują zazwyczaj u osób:

  • stosujących leczenie antybiotykami (warto wtedy sięgnąć po żywność bogatą w tą witaminę),
  • z chorobami, którym towarzyszy przewlekła biegunka,
  • z chorobami wątroby,
  • z chorobą nowotworową,
  • stosujących długotrwałe, wyniszczające, diety odchudzające.

Czasami również dochodzi do braku tej witaminy u bardzo małych dzieci, których flora bakteryjna nie jest jeszcze dostatecznie wykształcona. W mleku kobiecym witamina K występuje w bardzo małej ilości. O suplementacji witaminy K zawsze decyduje lekarz, gdyż bardzo łatwo w trakcie leczenia dzieci dochodzi do wystąpienia objawów przedawkowania.

Źródła witaminy K

Witamina K występuje w wielu warzywach – szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście (szczególnie w brukselce), ziemniakach, marchwi, pomidorach, ale również można ją spotkać (choć w mniejszych ilościach) w pieczywie, orzechach włoskich, zielonej herbacie, a nawet produktach pochodzenia zwierzęcego – w wątrobie, jajach, maśle, mięsie.

Warto również pamiętać, że witaminę K lepiej wchłania organizm jeżeli jest podawana wraz z żywnością zawierającą witaminę H.

Kiedy witamina K wolniej się wchłania?

Witamina K znacząco gorzej się wchłania z żywności jeżeli spożywana jest w towarzystwie alkoholu. Równie niekorzystny duet tworzy z aspiryną, antybiotykami i lekami przeciwzakrzepowymi.

Objawy przedawkowania

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym m.in. witamina K, mają nieprzyjemny zwyczaj kumulowania się w organizmie.

Objawy nadmiaru tej witaminy to:

  • poty,
  • uczucie gorąca,
  • czerwienienie się twarzy,
  • zaczerwienienie, ból i obrzęk w miejscu wstrzyknięcia preparatu witaminy K,
  • nietypowy smak w ustach,
  • zakłócenia w pracy wątroby,
  • skoki ciśnienia tętniczego.

Dieta dobra dla każdego

Istnieje bardzo dużo leków z którymi nie można przyjmować sztucznych preparatów witaminy K, np.: doustne leki przeciwcukrzycowe czy leki przeciwzakrzepowe, a nawet chinina. W wielu przypadkach chorobowych (np: w chorobach wątroby) – zwiększa się ryzyko wystąpienia objawów przedawkowania tej witaminy. Natomiast różnorodna, odpowiednio dobrana żywność jest dozwolona dla wszystkich – zdrowych i chorych.

Prawidłowo zbilansowana dieta nie jest obciążona ryzykiem wystąpienia niepokojących objawów i dlatego, w moim odczuciu, jest najlepszym sposobem dostarczenia organizmowi witaminy K.

Zdjęcie: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *