Leucyna

Przy odchudzaniu

Leucyna posiada bardzo ciekawą cechę, przydatną dla każdej odchudzającej się osoby – wpływa na odczuwanie przez nas głodu, a dokładnie wpływa na ośrodek głodu w podwzgórzu i jest niezbędna do aktywacji enzymu hamującego łaknienie.

 


Dla sportowców

Odpowiednia praca mięśni (ale również ich wygląd) zależy w dużej mierze od diety m.in. od tego, jakie białka dostarczymy sobie w pożywieniu. Jednym z ważnych dla pracy tkanki mięśniowej aminokwasów jest leucyna – biorąca udział w procesach metabolizmu białek i hamująca zachodzące przy wysiłku procesy ich rozpadu. Dlatego właśnie jest ona zalecana dla sportowców, osób dbających o rzeźbę ciała, ale również w przypadku leczenia urazów.

Rola w organizmie

Oprócz wspomnianych powyżej funkcji leucyny w organizmie, aminokwas ten jest niezbędny również w:

  • produkcji hormonu wzrostu,
  • regeneracji powysiłkowej mięśni,
  • gojenia się ran,
  • translacji białek,
  • wytwarzania glikogenu (utrzymania równowagi poziomu cukru we krwi).

Ponadto w badaniach wykazano, że odpowiednia podaż leucyny zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę oraz obniża na poziom cholesterolu.

Niedobór

Niedobór leucyny zdarza się bardzo rzadko i na ogół związany jest z bardzo ekstremalną dietą, opartą na zaledwie kilku produktach spożywczych. Objawami niedoboru jest:

  • zmęczenie
  • osłabienie mięśni
  • depresja
  • rozdrażnienie
  • zwiększona wrażliwość na ból
  • bóle głowy
  • zawroty głowy

Nadmiar

Jak trudno doprowadzić do niedoboru leucyny, tak samo trudno przedawkować ten aminokwas – czasami jednak (zwłaszcza młodzi ludzie) sięgają po nadmierne ilości suplementów tego aminokwasu, które powodują niedobory niacyny i mogą powodować pelagrę, zwaną też rumieniem lombardzkim – objawiającą się krwistoczerwonymi obrzękniętymi rumieniami, nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, wzdęciami, biegunką oraz zmianami w układzie nerwowym (początkowo bezsenność, zmęczenie i zobojętnienie).

Nadmiary leucyny prowadzą również do zakłócenia równowagi azotowej w organizmie – z tego powodu osoby, u których występują zaburzenia pracy wątroby i nerek nie powinny samodzielnie decydować się na suplementację tym aminokwasem.

Źródła

Produktleucyna w 100 g
mg
Mleko spożywcze, 3,5% tłuszczu287
Mleko spożywcze, 0,5% tłuszczu304
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu382
Ser, Brie pełnotłusty1713
Ser, Gouda tłusty2277
Ser, Parmezan3675
Ser twarogowy chudy1679
Jaja kurze1066
Wieprzowina, golonka ze skórą1237
Schab surowy1638
Wołowina, rostbef1797
Kurczak, tuszka1297
Dorsz świeży1461
Okoń świeży1568
Kasza jaglana1002
Chleb żytni staropolski273
Burak98
Groch, nasiona suche1792
Fasola biała, nasiona suche1799
Soczewica czerwona, nasiona suche2010
Soja, nasiona suche2725

Jak widać w powyższej tabeli leucyna występuje w dużych ilościach produktach spożywczych bogatych w białko – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych – dlatego jej brak nie grozi osobom stosującym urozmaicony jadłospis.

Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *