Witamina H
Dla urody
Witamina H (zwana też biotyną lub witaminą B7) jest bardzo ważna dla utrzymania pięknych włosów, paznokci i skóry, zawiera w sobie bowiem związki siarki, a jej brak można zauważyć w lusterku – włosy stają się twarde i bez blasku, nadmiernie wypadają (a mogą nawet siwieć), skóra przestaje być elastyczna i jędrna, paznokcie zaczynają się łamać. Warto więc zadbać o to by związek ten był dostarczany wraz z dietą w odpowiedniej ilości.
Dla naszych maluszków
Nie wszystkie przyszłe mamy wiedzą, że niedobór tego składnika pokarmowego u kobiety ciężarnej zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dzieci. Witamina H bowiem jest niezbędnym czynnikiem wzrostowym dla młodego człowieka – dlatego występuje w bardzo dużych ilościach w organizmie płodu. Nie oznacza to jednak, że przyszła mama powinna sięgać po tabletki zawierające ten składnik, trzeba tylko pamiętać o odpowiednio różnorodnej diecie.
Rola
Inne ważne funkcje jakie pełni witamina H w organizmie człowieka:
- wchodzi w skład enzymów – dzięki czemu uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmie białek i węglowodanów,
- wpływa na krzepnięcie krwi (wraz z witaminą K),
- stabilizuje poziom cukru we krwi,
- kontroluje przemiany tłuszczu.
Czynniki wpływające na witaminę H
Biotyna jest jedną z tych witamin, którą mogą wytwarzać bakterie jelitowe. Dzieje się tak jednak tylko wtedy, gdy nic nie zakłóci równowagi we wrażliwym i uporządkowanym świecie flory bakteryjnej naszych jelit. Niestety istnieje wiele czynników mogących zaburzyć ten skomplikowany mechanizm:
- alkohol,
- nadmiar białego cukru,
- antybiotyki,
- jednostronna dieta – np.: tylko owocowa, ziemniaczana czy rybna – tak często spotykane kilkudniowe diety odchudzające.
Różne zaległości pomiędzy spożywanymi składnikami pokarmowymi, stosowaną obróbką technologiczną, ale również sytuacjami życiowymi – choroba, leki – a witaminą H przedstawiłam w poniższej tabeli:
czynnik | wpływ na witaminę H |
---|---|
witaminy z grupy B, magnez, mangan | zwiększają wchłanianie |
leki: sulfonamidy, antybiotyki | zniszczenie flory bakteryjnej jelit, zmniejszenie wchłaniania |
surowe białko jaja | zawiera awidynę – zniszczenie większości witaminy H |
wysoka temperatura, środowisko kwaśne i zasadowe | niewielki wpływ |
alkohol | zmniejsza wchłanianie |
promieniowanie UV, środki utleniające | stopniowe rozkładanie się |
choroby przebiegające z biegunką | zmniejszają wchłanianie |
Niedobór
Niedobór witaminy H, podobnie jak innych witamin, związanych jest z wieloma nieprzyjemnymi objawami:
- zmianami skórnymi: łojotok, łupież, zmiany łuszczycowe na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry,
- zanikiem brodawek języka,
- bólami mięśniowymi,
- brakiem łaknienia,
- niedokrwistością,
- zwiększeniem stężenia cholesterolu i barwników żółciowych we krwi,
- wypadaniem włosów,
- rozdrażnieniem, apatią, nerwowością, lękliwością, a nawet depresją,
- powiększeniem wątroby,
- zmianami zapalnymi jelit.
Niedobór biotyny występuje dość rzadko, na ogół jest spowodowany zaburzeniami flory bakteryjnej jelit.
Nadmiar
Biotyna przyjmowana w nadmiarze może prowadzić do bóli brzucha, nudności i wymiotów, biegunki oraz ogólnie złego samopoczucia — jednak stan ten jest prawie nie spotykany.
Źródła
Dobrym źródłem biotyny są: mleko, wątroba, żółtko jaja, drożdże, ryż, warzywa strączkowe, grzyby, czekolada i orzechy. Występuje również w mniejszych ilościach w mięsie i owocach.
Dieta
W codziennej diecie łatwo dostarczyć sobie ten cenny związek. Niestety jeżeli odżywiamy się głównie w fast-foodach, pijemy colę, spożywamy nadmiar ciast i słodyczy, bardzo oczyszczone produkty zbożowe, alkohol – to w czasie kilku tygodni (4 – 6) zakłócamy równowagę flory bakteryjnej naszych jelit. Aby ją odbudować potrzebujemy zmienić nawyki żywieniowe, sięgnąć po zielonolistne warzywa, warzywa strączkowe, jogurty i kefiry. Warto o nich również pamiętać po leczeniu antybiotykami.
Zdjęcie: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net