Histydyna
W odchudzaniu
Nie ma idealnej tabletki, której zażycie gwarantuje szczupłą sylwetkę, ale dieta obfitująca w histydynę może ułatwić chudnięcie. W badaniach grupy otyłych kobiet z zespołem metabolicznym stwierdzono, że duże ilości histydyny prowadzą do zmniejszenia BMI i masy tłuszczowej organizmu, a przecież w odchudzaniu właśnie o to ostatnie chodzi nam przede wszystkim. Jakby tego było mało, w tym samym badaniu udało się zmniejszyć oporność na insulinę, co jest szczególnie przydatne dla osób otyłych chorych na cukrzycę typu II.
Rola
W organizmie człowieka histydyna:
- jest prekursorem histaminy,
- stanowi ważny składnik budulcowy mioglobiny (magazynującej tlen w mięśniach),
- uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych,
- bierze udział w syntezie hemoglobiny,
- uczestniczy w ochronie organizmu przed promieniowaniem UV.
Histamina i alergie
Jak wspomniałam powyżej histydyna jest niezbędna do wytworzenia histaminy – związku który m.in. aktywuje do pracy nasz układ odpornościowy w przypadku infekcji. Niestety, czasami organizm włącza alarm również wtedy gdy napotyka pyłki, sierść zwierzęcia, roztocza itd. W tej sytuacji również rośnie poziom histaminy i dochodzi do bardzo silnych reakcji alergicznych. Natomiast zużytą histydynę trzeba uzupełnić – dlatego u osób z alergiami warto zwrócić uwagę na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten aminokwas.
Komu niezbędna?
Odpowiednia podaż histydyny w diecie musi być brana pod uwagę również w przypadku:
- małych dzieci,
- dzieci starszych z zapaleniem płuc,
- osób chorych na mocznicę,
- osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Niski poziom histydyny występuje również u osób z maniami, schizofrenią, u nadpobudliwych pacjentów psychiatrycznych, a także u osób z wysokim stężeniem miedzi. Natomiast u zdrowego, dorosłego człowieka histydyna zwykle jest pozyskiwana w wystarczających ilościach od syntezujących ją bakterii jelitowych.
Niedobór
Jeżeli wystarczającym źródłem jest flora bakteryjna jelit to zwykle trudno zaobserwować niedobory histydyny u zdrowych osób dorosłych. Dla niemowląt brak tego składnika może prowadzić do zaburzeń wzrostu, zaburzeń przyrostu masy ciała, zatrzymania w organizmie niektórych produktów przemiany materii czy zmian zanikowych w gruczołach łojowych. W chorobach, w których stwierdza się niski poziom tego aminokwasu – braki dietetyczne mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i mogą stanowić czynnik pogarszający rokowania zdrowotne.
Karnozyna
Karnozyna to jeden z głównych niebiałkowych składników mających w swojej budowie azot, który znajduje się głównie w naszych mięśniach poprzecznie prążkowanych, ale również w innych tkankach, narządach, a nawet ośrodkowym układzie nerwowym. Związek ten – choć niewiele osób o tym wie – bierze udział w ważnych mechanizmach w naszym organizmie:
- działa antyoksydacyjnie – a to oznacza ochronę przed wolnymi rodnikami,
- działa antyglikacyjnie – chroniąc przed wieloma niekorzystnymi zmianami np.: występujących w nowotworach i chorobach neurologicznych,
- wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej (zwłaszcza w komórkach mięśniowych),
- wspomaga regulacje poziomu m.in. miedzi, żelaza, cynku i kobaltu w płynach ustrojowych (chelatowanie jonów metali),
- wpływa na utrzymanie homeostazy komórek organizmu.
Na poziom karnozyny w organizmie człowieka wpływa w bardzo dużym stopniu dieta – a dokładnie ilość przyswajanej z pożywieniem histydyny. Po jadłospis bogatohistydynowy powinni sięgnąć szczególnie sportowcy, gdyż wspomaga on regeneracje mięśni i poprawia ich siłę skurczu, a także zmniejsza ilość gromadzonego kwasu mlekowego.
W niedokrwistości
Niedokrwistość może być spowodowana różnymi czynnikami. Jednym z nich jest niedobór kwasu foliowego. Obecnie już wiemy, że podanie histydyny zmniejsza taką niedokrwistość — zwiększa bowiem poziom hemoglobiny. W związku z tym proponuje się, aby osobom z niedoborem kwasu foliowego podawać przez 3 do 5 dni:
- 1 mg kwasu foliowego
- 5 g histydyny
Po tym okresie należy przeanalizować jadłospis osoby u której stwierdzono niedokrwistość i zmienić go tak, aby zapobiec niedoborom – najlepiej jeżeli zrobi to profesjonalny dietetyk kliniczny.
Nadmiar
Nadmiar histydyny trudno osiągnąć u zdrowego człowieka. Prawdziwy problem z nadmiarem histydyny mają osoby z wrodzonym upośledzeniem metabolizmu tego aminokwasu – czyli chorzy na histydynemię.
Objawy kliniczne histydynemii:
- niedorozwój umysłowy (łagodny lub umiarkowany),
- niedorozwój fizyczny,
- opóźniony rozwój mowy i zaburzenia wymowy,
- chwiejność emocjonalna,
- drżenie,
- ataksja,
- psychozy.
W histydynemii stosuje się dietę o zmniejszonej zawartości histydyny.
Źródła
Bardzo dobrymi źródłami histydyny są:
- mięso i jego przetwory,
- ryby,
- sery żółte i topione.
Nazwa produktu | Histydyna (mg) |
---|---|
Baleron | 506 |
Cielęcina, łopatka | 697 |
Indyk, tuszka | 514 |
Jaja kurze całe | 286 |
Kaczka, tuszka | 391 |
Kurczak, tuszka | 773 |
Makrela, świeża | 724 |
Mintaj, świeży | 354 |
Mleko owcze | 167 |
Mleko spożywcze 0,5% | 92 |
Mleko spożywcze 3,2% | 87 |
Ser, Brie pełnotłusty | 635 |
Ser, Ementaler pełnotłusty | 773 |
Ser, Parmezan | 1482 |
Szynka wieprzowa, gotowana | 549 |
Wieprzowina, łopatka | 545 |
Wieprzowina, schab z kością | 716 |
Wołowina, polędwica | 706 |
Wołowina, rozbratel | 586 |
Tabela zawartości histydyny w 100 g części jadalnych wybranych produktów zwierzęcych.
Wege-źródła
Dieta wegańska również może dostarczać odpowiednie ilości histydyny bowiem wiele produktów roślinnych jest dobrym źródłem tego aminokwasu – są to przede wszystkim rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Nazwa produktu | Histydyna (mg) |
---|---|
Banany, suszone | 361 |
Chleb baltonowski | 148 |
Chleb chrupki | 198 |
Chleb żytni razowy | 153 |
Dynia, pestki | 591 |
Fasola biała, nasiona suche | 669 |
Groch, nasiona suche | 683 |
Kasza gryczana | 271 |
Kasza jaglana | 223 |
Kiełki pszenne | 403 |
Len, nasiona | 510 |
Mak niebieski | 524 |
Makaron bezjajeczny | 248 |
Mąka pszenna, typ 1850 | 257 |
Migdały | 482 |
Morele, suszone | 150 |
Orzechy arachidowe | 672 |
Orzechy pistacjowe | 475 |
Pieczarki uprawne, świeże | 141 |
Sezam, nasiona | 553 |
Słonecznik, nasiona | 615 |
Soczewica , kiełki | 243 |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 718 |
Soja, kiełki | 343 |
Soja, nasiona suche | 1061 |
Tabela zawartości histydyny w 100 g części jadalnych wybranych produktów roślinnych.
Codzienną dawkę histydyny uzupełniają również, trochę mniej bogate w ten związek, produkty zbożowe, które z racji ilości i częstotliwości występowania w codziennym jadłospisie, zarówno wegan jak i mięsożerców, stanowią ważne jej źródło.
Mimo tak licznych produktów bogatych w histydynę chorzy na RZS (szczególnie wykluczający gluten), nerki lub z silnymi reakcjami alergicznymi powinni udać się do dietetyka, który przeanalizuje ich jadłospis i podpowie jak ułożyć codzienne menu tak, aby pokryć ich zapotrzebowanie na ten aminokwas.
Zdjęcie: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net
Witam serdecznie i gratuluję ogromnej wiedzy. Temat aminokwasów jest obecnie dla mnie bardzo interesujący, ponieważ zrobiłam badanie na wszystkie aminokwasy — Aminogram. Poziom żadnego aminokwasu nie jest obniżony, jednak niektóre są podwyższone : kwas glutaminowy 53,1 umol/l (norma 6–38 umol/l), Glutamina 798,4 (noma 340–696), Tauryna 72,6 (norma 18–66), Arginina 137,4 (norma 28–108), Walina 273,4 (norma 172–248), poza tym reszta w normie. Jest jeszcze 1‑metylohistydyna, wynik w ogóle nie wyszedł i jest z wykrzyknikiem , a norma powinna być 0–27. Czy mam się martwić tym wynikiem i powinna wprowadzić suplementację. Czy mogłabym dowiedzieć się dlaczego nie mam żadnego poziomu 1‑metylohistydyny i za co ona odpowiada, niema nigdzie żadnych informacji o jej roli.
Badania robiłam ponieważ szukam przyczyny moich chorób: nadciśnienie, otyłość, brak sił i zmęczenie, Hashimoto, nadwrażliwość na gluten i białko mleka, genetyczny problem z metabolizmem wit.A, B12, B6,D, kwasu foliowego, choliny. Będę bardzo wdzięczna o poradę.
Mam troszkę za mało informacji — przy Hashimoto może występować duża część wymienionych objawów (otyłość i związane z nim nadciśnienie, brak sił, nadwrażliwość na gluten i białko mleka — też soję). Nie wiem gdzie przeprowadzała Pani badania dotyczące genetycznego problemu z metabolizmem witamin (brak mi informacji co to było za badanie, jaką jednostkę chorobową stwierdzono), nie wiem też gdzie (i jakim testem) pobierany był aminogram. Obecnie bardzo wiele firm oferuje takie badanie tylko po to by wyciągnąć pieniążki. Na pewno nie sięgałabym po suplementację (bo nieprawidłowa suplementacja jednego aminokwasu może pociągnąć za sobą nieprawidłowości w innych). Jeżeli nie chce Pani pisać na forum publicznym, to można do mnie napisać przez zakładkę „kontakt” i podać brakujące informację. Na pewno warto poszukać dobrego endokrynologa i wymóc na nim skierowanie do poradni metabolicznej.