• Chrom

    Autor: Marta Mikuła-Meyer | Data: 2011.08.17 | Kategoria: Składniki mineralne

    Na odchudzanie

    Trudno jest zaakceptować, że nie ma czegoś takiego jak magiczna pigułka na odchudzanie i w związku z tym od czasu do czasu „naukowcy” odkrywają super specyfik, który ma wspomóc utratę kilogramów. W pewnym momencie chrom stał się takim nowym odkryciem. Ale niestety.… jedynym skutecznym sposobem pozbyciu nadmiaru wagi jest dieta i zwiększenie wysiłku fizycznego.

    Jak działają tabletki?

    Tabletki z chromem mogą pomocniczo działać jedynie u osób u których występują wilcze napady głodu na słodkości. Dlaczego? Ponieważ działanie specyfików z chromem ma polegać na jego wpływie na gospodarkę lipidową i węglowodanową organizmu i ograniczać nasz apetyt na słodycze. Tyle jeżeli chodzi o potrzeby naszego ciała. Większość z nas jednak sięga po coś słodkiego wcale nie z powodu potrzeby fizjologicznej, a z ulotnych, uczuciowych przyczyn – dla pocieszenia, nagrody, przyjemności. Chrom w takich sytuacjach nie działa, chyba że w niego wierzymy…

    Na początku mody na nowy specyfik wspomagający odchudzanie przebadano wpływ niewielkiej ilości chromu na przyrost wagi ciała. Wyniki: po 3 miesiącach i wprowadzeniu treningu siłowego kobiety otrzymujące chrom miały przyrost wagi ciała większy od tych które otrzymywały placebo i więcej, niż jakikolwiek mężczyzna. Nie podano natomiast, czy przyrost wagi był związanych ze zwiększeniem masy beztłuszczowej czy tłuszczowej.

    Rola

    Jak już pisałam powyżej chrom wpływa na gospodarkę lipidową i węglowodanową, reguluje stężenie glukozy we krwi, bierze udział w transporcie białka.

    Niedobór i nadmiar

    Niedobór chromu występuje bardzo rzadko, na ogół u osób stosujących jakąś monotonną, jednostajną dietę. Powoduje zaburzenia przemian glukozy, doprowadza do insulinoodporności (zmniejszenie wrażliwości na insulinę) i w efekcie do wszystkich objawów hiperglikemii. W takich przypadkach usuwając niedobór chromu wyregulujemy działanie insuliny i glukozy. Pozytywne skutki kuracji widać w najlepiej u pacjentów cierpiących na silny niedobór; u osób odżywiających się prawidłowo podawanie chromu nie reguluje działania glukozy i insuliny.

    Ponadto niedobór chromu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy.

    Osoby spożywające chrom zawarty w artykułach spożywczych lub preparatach (zgodnie z zalecaniami) nie osiągają stężeń chromu prowadzących do nadmiaru.

    Czy wiesz, że.…

    spożywając posiłki bogate w cukry doprowadzasz do wypłukania chromu z organizmu.

    Źródła

    Chrom dostarczamy sobie głównie w otrębach, zarodkach ziaren zbóż i w ziarnach zbóż, z olejem kukurydzianym, podrobami, mięsem, drożdżami, serami, herbatą a nawet przyprawami – goździkami.

    Dieta bogata w błonnik zwiększa przyswajanie chromu.

    Dieta

    Najlepszym sposobem na dostarczenie sobie odpowiednich dawek chromu jest różnorodna, bogata w składniki dieta. Najlepszy sposób pozbawienia się tego składnika to zastosowanie diety niskokalorycznej, opartej na jednym składniku: na oczyszczonym ryżu, jabłkach itp. A produkty spożywcze zawierające chrom, to te same produkty które są bogate w wiele innych składników odżywczych.

    Zdjęcie: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net