Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa)
Zawsze jak myślę o tej diecie, przypomina mi się pewno zdarzenie: pewna Klinika zgłaszała do dietetyków dietę dla pani Kowalskiej:
poniedziałek – dieta bogatoresztkowa
wtorek – dieta bogatobiałkowa
środa – dieta bogatoresztkowa
czwartek – tak, znów bogatoresztkowa.
Zdezorientowani dzwoni dietetyk na dyżurkę w Klinice – jaka to dieta?
Odpowiedź: „I to na „b” i to na „b” – jaka to różnica”.
I były to pierwszy raz, gdy pomagaliśmy leczyć zaparcie białkiem.
Dla kogo?
Jak już napisałam wcześniej, jest to dieta przede wszystkim dla osób cierpiących na zaparcia. Jest też stosowana w zaburzeniach czynności jelit.
Preparaty przeczyszczające a zaparcia
Wiele osób cierpiących na zaparcia sięga po preparaty farmaceutyczne. Wydają się bezpieczne, można je kupić bez recepty, bazują na naturalnych składnikach – ziołach. Na początku wydają się skuteczne. Stosowane sporadycznie nie stanowią zagrożenia, choć z punktu widzenia dietetyki nie jest to dobry wybór. Dużo gorzej jest, jeżeli ktoś stosuje środki farmaceutyczne często – kilka razy w miesiącu, tygodniu, a spotkałam nawet takie osoby, które stosowały środki przeczyszczające codziennie. Wtedy można już mówić o prawdziwym niebezpieczeństwie:
- odwodnieniu organizmu,
- obniżeniu wchłaniania składników mineralnych i witamin – prowadzące do niedoborów pokarmowych i wszystkich tych stanów chorobowych, które są nimi wywołane.
Przede wszystkim, jest to już „uzależnienie” organizmu – jelita działają tylko wtedy, jeżeli stale dostarczamy im środki farmakologiczne. W takich przypadkach, dobrze jest odwiedzić dietetyka, który pomoże poradzić sobie z zaparciami i uzależnieniem jelit od ziół.
Czym jest błonnik?
Pod ogólną nazwą błonnik pokarmowy (czy też włókno pokarmowe) kryje się wiele substancji chemicznych. Kiedyś myślano, że błonnik — niezawierający witamin czy składników mineralnych, jest niepotrzebny. Okazało się jednak, że ma bardzo korzystny wpływ na organizm ludzki:
- zaczyna działać już w jamie ustnej – pobudza funkcje żucia, zwiększa wydzielanie śliny, przez co ochrania zęby,
- wiąże wodę,
- wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
- wpływa na wydzielanie gastryny (hormonu odpowiedzialnego m.in. za obkurczanie zwieracza przełyku i pośrednio za wysłanie sygnału, że żołądek jest pełen, przyspieszenie pracy przewodu pokarmowego oraz pobudzenie wydzielania soku żołądkowego),
- zwiększa ilości treści pokarmowej w jelitach,
- pobudza ukrwienie jelit (lepsze wchłanianie),
- wiąże cholesterol i trójglicerydy z produktów spożywczych, przez co zmniejsza ilość tych składników we krwi,
- spowalniając rozkład węglowodanów powoduje obniżenie stężenia glukozy i insuliny we krwi,
- przyspiesza ruchy jelit, zwiększa masę stolca – a co za tym idzie zapobiega zaparciom,
- wpływa korzystnie na rozwój bakterii jelitowych (produkty spożywcze bogate w błonnik zwiększają ilość pozytywnej flory bakteryjnej jelit bardziej niż jakikolwiek, reklamowany jogurt wzbogacany w te bakterie),
- zmniejsza uczucie głodu,
- pomaga w usuwaniu substancji szkodliwych z organizmu.
Nadmiar zawsze szkodzi
Nie ma takiego składnika odżywczego, którego zbyt duża ilość nie byłaby szkodliwa dla organizmu. Podobnie jest z błonnikiem. Jego nadmiar prowadzi do:
- upośledzenia wchłaniania witamin,
- upośledzenia wchłaniania składników mineralnych (wapń, żelazo, cynk),
- wzdęć (fermentacja w jelicie grubym),
- biegunki,
- podrażnień jelit.
Żywność przeciw zaparciom
Istnieje kilka produktów spożywczych, których skuteczność w przeciwdziałaniu zaparciom jest znana:
- suszone śliwki – najlepiej działają namoczone w wodzie i spożywane przed śniadaniem,
- woda z cytryną – gorąca lub zimna – polecana również przed śniadaniem,
- otręby pszenne – ze względu na zawarte w nich substancje włókniste, są niezwykle skuteczne.
- produkty spożywcze bogate w błonnik: pieczywo razowe, grube kasze, warzywa i owoce (w tym suszone).
Poniżej przedstawiam tabelę z zawartością błonnika w 100 g produktu rynkowego dla wybranych produktów spożywczych:
Nazwa produktu | włókno surowe | Błonnik pokarmowy |
---|---|---|
otręby pszenne | 12,0 | 48,0 |
fasola biała | 4,0 | 25,3 |
groch | 5,4 | 17,0 |
śliwki suszone | 1,4 | 14,1 |
groch łuskany | 1,2 | 12,2 |
chleb żytni razowiec | 1,0 | 8,2 |
porzeczki czarne | 3,8 | 7,7 |
porzeczki czerwone | 4,2 | 7,5 |
chleb żytni sitkowy | 0,9 | 7,3 |
płatki owsiane | 1,9 | 6,9 |
natka pietruszki | 1,8 | 6,9 |
maliny | 5,9 | 6,7 |
chleb żytni razowy „Litewski” | 0,9 | 6,4 |
kasza gryczana | 0,8 | 6,2 |
kasza jęczmienna perłowa | 0,8 | 6,2 |
porzeczki białe | 6,1 | 6,2 |
mąka pszenna wrocławska | 0,3 | 5,3 |
makaron | 0,5 | 5,2 |
mąka pszenna krupczatka | 0,2 | 5,1 |
chleb żytni razowy „na miodzie” | 0,9 | 4,9 |
chleb „Graham” | 1,5 | 4,7 |
agrest | 2,7 | 4,6 |
bułki (pieczywo pszenne wyborowe) | 0,3 | 4,3 |
brukselka | 0,9 | 4,1 |
bułki: delikatesowe wrocławskie | 0,2 | 4,0 |
chleb żytni pytlowy | 0,4 | 3,8 |
kalarepa | 0,5 | 3,0 |
brukiew | 0,9 | 2,9 |
kapusta włoska | 0,9 | 2,7 |
fasola strączki | 1,4 | 2,6 |
groszek zielony | 1,0 | 2,6 |
kasza manna | 0,3 | 2,5 |
kapusta biała | 0,7 | 2,5 |
ryż | 0,4 | 2,4 |
buraki | 0,8 | 2,3 |
śliwki | 0,4 | 2,2 |
banany | 0,4 | 2,1 |
marchew | 0,9 | 1,9 |
morele | 0,7 | 1,9 |
truskawki, poziomki | 1,2 | 1,7 |
dynia | 0,7 | 1,7 |
szpinak | 0,7 | 1,7 |
sałata | 0,4 | 1,6 |
gruszki | 1,6 | 1,6 |
pomidory | 0,4 | 1,5 |
cebula | 0,7 | 1,5 |
ziemniaki | 0,4 | 1,4 |
pomarańcze | 0,6 | 1,4 |
kalafior | 0,5 | 1,3 |
brzoskwinie | 1,0 | 1,3 |
jabłka | 0,8 | 1,3 |
czereśnie | 0,5 | 1,1 |
winogrona | 0,3 | 0,6 |
kabaczek | 0,7 | 0,5 |
rzodkiewki | 0,5 | 0,5 |
ogórek | 0,4 | 0,4 |
Płyny
W diecie bogatobłonnikowej bardzo ważną rolę pełnią płyny, których należy dostarczyć organizmowi od 2,5 do 3 litrów na dzień. Warto również przyjrzeć się rodzajom przyjmowanych płynów:
- woda – najlepszy sposób zaspokojenia pragnienia, polecam średniozmineralizowaną, niegazowaną wodę mineralną (gazowana jest przeciwwskazana w zaburzeniach pracy jelit),
- napoje mleczne – mleko 2%, jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko – wszystkie te napoje są zalecane osobom z zaparciami,
- soki owocowe i warzywne – nie są przeciwwskazane, ale sama ich nie polecam (są słodkie – czy to poprzez dodatek sacharozy czy też naturalnie występujących w nich cukrów – sprzyjają więc zaparciom), jeżeli jednak mamy na nie ochotę to warto wybierać soki przecierowe,
- alkohol – jednym ze skutków ubocznych spożywania napojów alkoholowych jest odwodnienie, a stan ten sam z siebie może być przyczyną powstawania zaparć, na diecie bogatobłonnikowej powinien być wykluczony,
- kawa naturalna i mocna herbata – są przeciwwskazane w diecie bogatoresztkowej, podobnie jak alkohol. Kofeina (w herbacie zwana teiną) działa odwadniająco.
Jakich produktów spożywczych unikać?
Z posiłków wyklucza się produkty spożywcze spowalniające pracę jelit:
- kluski z białej mąki,
- białe pieczywo,
- ryż,
- kasza manna,
- mąka ziemniaczana,
- ciastka z kremem,
- banany,
- czekolada,
- napar z czarnych suszonych jagód,
- produkty spożywcze zawierające duże ilości soli – konserwy, chipsy, frytki.
Przeciwwskazania dla diety bogatobłonnikowej
Dieta bogatobłonnikowa jest niewskazana :
- w chorobach układu pokarmowego – żołądka, trzustki, jelit,
- niedokrwistości,
- chorobach układu kostnego,
- dla małych dzieci i osób starszych,
- w rekonwalescencji.