Glicyna
Z wiekiem u wielu mężczyzn dochodzi do powiększenia prostaty – gruczołu krokowego umiejscowionego blisko pęcherza moczowego. Jego zwiększenie powoduje ucisk na cewkę moczową i co jest z tym związane utrudnia oddawanie moczu, a z czasem może nawet zaburzać pracę nerek. W jednym z badań stwierdzono, że glicyna (wraz z alaniną i kwasem glutaminowym) może częściowo zmniejszać obrzęk prostaty i łagodzi objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego. Dlatego w diecie panów po 50 roku życia warto zadbać o odpowiednią ilość produktów białkowych.
Rola w organizmie
Glicyna to aminokwas bardzo „prosty”, który występuje w większości białek organizmu. Najważniejsze procesy w jakich glicyna jest potrzebna to:
- synteza hemoglobiny,
- synteza związków purynowych i pirydynowych (będących składnikiem kwasów nukleinowych człowieka),
- detoksykacja organizmu,
- biosynteza glukozy i keratyny,
- przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym,
- synteza erytrocytów.
W dużych ilościach glicyna występuje w kolagenie i elastynie. Niektóre badania wskazują, że aminokwas ten może mieć również działanie:
- przeciwpsychotyczne,
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne (wpływa na makrofagi).
Niedobór
Organizm człowieka potrafi syntetyzować glicynę z innych składników (np. alaniny czy choliny) – w związku z tym trudno mówić o niedoborze tego aminokwasu. Brak glicyny może wystąpić w przypadku ogólnego, długotrwałego i dużego niedoboru białka w pożywieniu lub w przypadku stanów chorobowych związanych z dużym ubytkiem białka z organizmu.
Hiperglicynemia
Przemiany glicyny ulegają zaburzeniom w przypadku choroby metabolicznej zwanej nieketonową hiperglicyniemią. Jest to schorzenie w którym występują objawy neurologiczne nieraz już w pierwszych godzinach życia (drgawki, zmiany w EEG, wiotkość), a rokowania dla takiego maluszka nie są najlepsze. Choroba ta związana jest z upośledzeniem ruchowym i umysłowym, niejednokrotnie wymaga np. podłączenia pod respirator, często prowadzi również do śmierci.
Źródła
Glicyna jest składnikiem pokarmowych występującym w większości produktów wysokobiałkowych – zarówno zwierzęcych (ryby, mięso, produkty mleczne) jak i roślinnych (rośliny strączkowe) – wystarczy więc normalna, urozmaicona dieta, w której kilkukrotnie w ciągu dnia poda się produkty białkowe. Ponadto organizm sam potrafi syntezować ten aminokwas z innych składników.
Dla panów w leczeniu łagodnego przerostu gruczołu krokowego zaleca się takie skomponowanie diety, aby dostarczała od 390 do 780 mg tego aminokwasu. Bardzo pomocne przy pokryciu takiego zapotrzebowania jest sięgnięcie po galaretki (żelatyna użyta do ich produkcji to doskonałe źródło glicyny).
Zdjęcie: Apolonia / FreeDigitalPhotos.net