Treonina
Treonina to jeden z tych aminokwasów, które występują w skórze i są naturalnym czynnikiem nawilżającym tzn. że chronią skórę przed odwodnieniem. Wiele preparatów kosmetycznych dla skóry dojrzałej, zmęczonej czy przesuszonej wykorzystuje tę cechę, gdyż przywracając właściwe nawilżenie otrzymują efekt wygładzenia. Aby jednak w pełni utrwalić kosmetyczny efekt treoniny trzeba spożywać odpowiednie jej ilości w diecie.
Rola w organizmie
Treonina jest aminokwasem potrzebnym naszemu organizmowi do:
- prawidłowego metabolizmu tłuszczów w wątrobie
- utrzymania równowagi białek w organizmie
- tworzenia kolagenu, elastyny,
- utrzymania prawidłowej budowy szkliwa zębów,
- produkcji przeciwciał,
- utrzymania homeostazy ośrodkowego układu nerwowego,
- prawidłowej pracy tarczycy,
- transportu pokarmu w przewodzie pokarmowych,
- przyswajania składników odżywczych.
Czy wiesz, że…
zmniejszona ilość treoniny w organizmie często obserwowana jest u osób z depresją.
Niedobór
Objawami niedoboru treoniny są:
- emocjonalne pobudzenie,
- splątanie,
- zahamowanie metabolizmu białka,
- trudności z przyswojeniem składników pokarmowych,
- zaburzenia trawienia,
- stłuszczenie wątroby,
- u dzieci – zahamowanie wzrostu.
Nadmiar
Treonina jest jednym z najmniej toksycznych aminokwasów – nawet bardzo duże spożycie na ogół nie prowadzi do wystąpienia objawów ubocznych, uważa się jednak, że nadmiar może zakłócać pracę wątroby, nerek i prowadzić do zakwaszenia organizmu.
Źródła
Treonina znajduje się we wszystkich produktach spożywczych. Orientacyjnie ilość procentowa zawartości tego aminokwasu w białku przez niego dostarczanym wynosi:
- dla mięsa i mleka – od 4,5 do 5%,
- dla jaj i żelatyny – ok. 2,5%
- dla zbóż – od 2,7 do 4,7%
- dla warzyw i owoców – ok. 1,5%
- dla suchych roślin strączkowych – od 2,8 do 4,2%
Treonina, podobnie jak inne aminokwasy, jest składnikiem, którego w normalnej, zróżnicowanej diecie dostarczamy sobie w wystarczającej ilości.
Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net