Witamina H

Dla urody

Witamina H (zwana też biotyną lub witaminą B7) jest bardzo ważna dla utrzymania pięknych włosów, paznokci i skóry, zawiera w sobie bowiem związki siarki, a jej brak można zauważyć w lusterku – włosy stają się twarde i bez blasku, nadmiernie wypadają (a mogą nawet siwieć), skóra przestaje być elastyczna i jędrna, paznokcie zaczynają się łamać. Warto więc zadbać o to by związek ten był dostarczany wraz z dietą w odpowiedniej ilości.



Dla naszych maluszków

Nie wszystkie przyszłe mamy wiedzą, że niedobór tego składnika pokarmowego u kobiety ciężarnej zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dzieci. Witamina H bowiem jest niezbędnym czynnikiem wzrostowym dla młodego człowieka – dlatego występuje w bardzo dużych ilościach w organizmie płodu. Nie oznacza to jednak, że przyszła mama powinna sięgać po tabletki zawierające ten składnik, trzeba tylko pamiętać o odpowiednio różnorodnej diecie.

Rola

Inne ważne funkcje jakie pełni witamina H w organizmie człowieka:

  • wchodzi w skład enzymów – dzięki czemu uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmie białek i węglowodanów,
  • wpływa na krzepnięcie krwi (wraz z witaminą K),
  • stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • kontroluje przemiany tłuszczu.

Czynniki wpływające na witaminę H

Biotyna jest jedną z tych witamin, którą mogą wytwarzać bakterie jelitowe. Dzieje się tak jednak tylko wtedy, gdy nic nie zakłóci równowagi we wrażliwym i uporządkowanym świecie flory bakteryjnej naszych jelit. Niestety istnieje wiele czynników mogących zaburzyć ten skomplikowany mechanizm:

  • alkohol,
  • nadmiar białego cukru,
  • antybiotyki,
  • jednostronna dieta – np.: tylko owocowa, ziemniaczana czy rybna – tak często spotykane kilkudniowe diety odchudzające.

Różne zaległości pomiędzy spożywanymi składnikami pokarmowymi, stosowaną obróbką technologiczną, ale również sytuacjami życiowymi – choroba, leki – a witaminą H przedstawiłam w poniższej tabeli:

czynnikwpływ na witaminę H
witaminy z grupy B, magnez, manganzwiększają wchłanianie
leki: sulfonamidy, antybiotykizniszczenie flory bakteryjnej jelit, zmniejszenie wchłaniania
surowe białko jajazawiera awidynę – zniszczenie większości witaminy H
wysoka temperatura, środowisko kwaśne i zasadoweniewielki wpływ
alkoholzmniejsza wchłanianie
promieniowanie UV, środki utleniającestopniowe rozkładanie się
choroby przebiegające z biegunkązmniejszają wchłanianie

Niedobór

Niedobór witaminy H, podobnie jak innych witamin, związanych jest z wieloma nieprzyjemnymi objawami:

  • zmianami skórnymi: łojotok, łupież, zmiany łuszczycowe na dłoniach, nogach i ramionach, wysuszenie i przebarwienia skóry,
  • zanikiem brodawek języka,
  • bólami mięśniowymi,
  • brakiem łaknienia,
  • niedokrwistością,
  • zwiększeniem stężenia cholesterolu i barwników żółciowych we krwi,
  • wypadaniem włosów,
  • rozdrażnieniem, apatią, nerwowością, lękliwością, a nawet depresją,
  • powiększeniem wątroby,
  • zmianami zapalnymi jelit.

Niedobór biotyny występuje dość rzadko, na ogół jest spowodowany zaburzeniami flory bakteryjnej jelit.

Nadmiar

Biotyna przyjmowana w nadmiarze może prowadzić do bóli brzucha, nudności i wymiotów, biegunki oraz ogólnie złego samopoczucia — jednak stan ten jest prawie nie spotykany.

Źródła

Dobrym źródłem biotyny są: mleko, wątroba, żółtko jaja, drożdże, ryż, warzywa strączkowe, grzyby, czekolada i orzechy. Występuje również w mniejszych ilościach w mięsie i owocach.

Dieta

W codziennej diecie łatwo dostarczyć sobie ten cenny związek. Niestety jeżeli odżywiamy się głównie w fast-foodach, pijemy colę, spożywamy nadmiar ciast i słodyczy, bardzo oczyszczone produkty zbożowe, alkohol – to w czasie kilku tygodni (4 – 6) zakłócamy równowagę flory bakteryjnej naszych jelit. Aby ją odbudować potrzebujemy zmienić nawyki żywieniowe, sięgnąć po zielonolistne warzywa, warzywa strączkowe, jogurty i kefiry. Warto o nich również pamiętać po leczeniu antybiotykami.

Zdjęcie: Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *