• Wpływ diety na skórę

    Autor: Marta Mikuła-Meyer | Data: 2011.09.13 | Kategoria: Uroda

    Jesteśmy różni, mamy inne rysy twarzy, inny wzrost, inny kolor oczu, mamy też różne typy skóry: tłustą, suchą, mieszaną i normalną – dbając o urodę warto wiedzieć jak dbać o własną skórę, jak ją odżywić nie tylko kremem czy maseczką, ale każdym posiłkiem. Kiedy powstają nowe zmarszczki albo gdy pogłębiają się stare można sięgnąć po produkty spożywcze bogate w witaminy pobudzające regenerację komórek podstawy naskórka. Mając problemy z przetłuszczaniem skóry czy zaskórniakami warto wiedzieć które produkty zmniejszają, a które zwiększają łojotok. Będąc nastolatkiem i zmagając się z trądzikiem można sięgnąć po produkty spożywcze w pewnym stopniu łagodzące lub zapobiegające powstawaniu nowych wyprysków. Dlatego warto wiedzieć, jak pożywienie wpływa na naszą skórę.

     

    Odpowiednie nawilżenie skóry

    Skóra nieelestyczna, matowa, szorstka, bez blasku, pojawiające się zmarszczki – w jakiej sytuacji może nastąpić taka katastrofa? W przypadku odwodnienia skóry. Można oczywiście temu zapobiegać odpowiednią pielęgnacją oraz dietą. W pożywieniu niezwykle ważnym elementem – oprócz odpowiedniej ilości płynów (2−3 l na dobę) – jest witamina A (i jej prowitamina) oraz witaminy E, H, niacyna i B5, które wpływają na zatrzymanie wody w naskórku i gwarantują zachowanie jego równowagi wodno-tłuszczowej. Efekt – gładka, miła w dotyku skóra na całym ciele.

    Witaminy

    Większość kobiet zdaje sobie sprawę, że witaminy są niezbędne do utrzymania zdrowia i urody. Jakie są to jednak witaminy i jak wpływają na skórę… z tą wiedzą bywa różnie. Dlatego postanowiłam opisać kilka najbardziej pożytecznych kosmetycznie składników:

    • witamina A – zmniejsza plamy i przebarwienia, wspomaga leczenie trądziku oraz zapobiega starzeniu się skóry,
    • witamina B2B6 – zmniejsza przetłuszczenie skóry, zapobiega powstawaniu zaskórniaków,
    • witamina B5 – łagodzi napięcie skóry, przyspiesza gojenie mikrourazów (np: oparzeń słonecznych), łagodzi podrażnienia, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu naskórka,
    • niacyna – reguluje odnowę naskórka, stymuluje produkcję kolagenu,
    • witamina H (biotyna) – zmniejsza łojotok, chroni przed przebarwieniami,
    • witamina C — zapobiega trądzikowi, wspomaga leczenie ran, uelastycznia blizny, ogranicza powstawanie „pajączków” na twarzy,
    • witamina E – wspomaga regeneracje naskórka, wzmacnia naczynia włosowate na twarzy, spowalnia starzenie się skóry (chroni przed utlenieniem i niszczeniem warstwy lipidowej naskórka), mniejsza rumień i obrzęk po opalaniu, sprzyja tworzeniu kolagenu, przeciwdziała zmianom starczym.

    Składniki mineralne

    Głównymi wspomagaczami mineralnymi naszej skóry są:

    • cynk – łagodzący trądzik, zmniejszający łojotok, będący niezbędnym elementem do budowy kolagenu,
    • selen – chroniący przed zanieczyszczeniami środowiska,

    oraz

    • mangan – dzięki któremu utrzymywane jest odpowiednie nawilżenie skóry.

    Białko i tłuszcze omega-3

    Aby skóra była gładka, odpowiednio odżywiona niezbędne jest wysokowartościowe białko (zawierające aminokwasy siarkowe, o których pisałam w części poświęconej wpływowi diety na włosy i paznokcie) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (NNKT). Niedobór białek powoduje wolniejszą regenerację naskórka i skóry właściwej. Natomiast brak nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do wysuszenia naskórka, nadmiernego jego złuszczania, ułatwia powstawanie mikro– i markouszkodzeń. A efekty? Szybsze starzenie oraz głębsze zmarszczki – żadnego tej dwójki nie chciałabym gościć u siebie.

    Kłopotliwe „pajączki”

    Część kobiet ma problem z powstającymi na twarzy (i nie tylko) „pajączkami”, czyli pękającymi naczynkami włosowymi. Jeżeli ten problem dotyczy Ciebie:

    • wzbogać jadłospis o produkty bogate w witaminę C oraz w rutynę (białe błonki w owocach cytrusowych) – uszczelnią one i wzmocnią naczynka krwionośne,
    • unikaj ostrych przypraw,
    • utrzymuj prawidłową wagę – nadwaga przeciąża naczynia krwionośne, osłabia ich ściany – dlatego uważaj na tłuszcz i cukry proste (ciastka, kremy, cukier),
    • pamiętaj, że gorące potrawy i napoje rozszerzają naczynka krwionośne i mogą ci szkodzić.

    Skóra tłusta

    Z każdym typem skóry związane są pewne drobne obostrzenia dietetyczne, których przestrzeganie wspomaga codzienne zabiegi kosmetyczne i utrzymuje daną skórę w najlepszej kondycji. Jeżeli masz cerę tłustą:

    • uważaj na chemiczne dodatki do żywności – barwniki, konserwanty, wszelkie E-ileś w żywności,
    • uważaj na słodkości – czekolada, ciasteczka, cukier, kremy – im więcej cukru tym większa produkcja w gruczołach łojowych,
    • ogranicz sól – jej nadmiar wydalamy przez skórę, a w przypadku cery tłustej sprzyja to powstawaniu stanów zapalnych,
    • wzbogać jadłospis o produkty zawierające cynk,
    • pamiętaj o odpowiedniej ilości witaminy B2 i B6, oraz witaminy C,
    • pamiętaj o aminokwasach zawierających siarkę.

    Skóra sucha

    Mając skórę suchą należy dbać o jej odpowiednie nawodnienie (co na nie wpływa opisałam powyżej). Szczególnie ważne są napoje obojętne – niesłodzona kawa, herbata, woda – produkty zbyt słodkie lub zbyt bogate w składniki mineralne mogą doprowadzić wysuszania organizmu. Ponadto:

    • pamiętaj o rybach – przynajmniej 3 razy w tygodniu, a do tego najlepiej tłuste np: śledź, łosoś, makrela – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do utrzymania równowagi wodno-tłuszczowej twojej skóry,
    • pamiętaj o biotynie, witaminie B5, B6 – wspomagają metabolizm oraz poprawiają nawilżenie,
    • oczywiście wzbogać swój jadłospis o witaminy niezbędne do utrzymania wody w naskórku, czyli witaminach A, E, H (czyli biotynę) oraz niacyna,
    • pamiętaj że niedobór manganu może powodować przesuszenie skóry.

    Trądzik

    Trądzik to nie tylko problem nastolatków, ale również kobiet z problemami hormonalnymi. Jeżeli cierpisz z powodu zmian skórnych to:

    • ogranicz ostre przyprawy, sól, maggi,
    • unikaj tłustych produktów zwierzęcych: masła, smalcu, boczku, tłustego mięsa,
    • unikaj nadmiaru słodyczy,
    • stosuj sezonowe warzywa i owoce – przechowywane długo mogą zawierać mitotoksyny działające m.in. trądzikotwórczo,
    • uważaj na używki – kawa, alkohol – bardzo źle wpływają na skórę,
    • pamiętaj o witaminach B2, B6, H, C,
    • w jadłospisie sięgnij po produkty zawierające cynk.

    Tryb życia czy preferencje dietetyczne wpływają na kondycję naszego ciała. Codzienny jadłospis, wybory produktów spożywczych, mogą negatywnie lub pozytywnie wpływać na stan skóry, zaostrzając lub łagodząc przebarwienia, trądzik, szorstkość. Stosując się do ogólnych zasad – pamiętając o różnorodnym jadłospisie bogatym w składniki odżywcze, oraz w sytuacjach szczególnych kierując się dokładniejszymi wskazówkami, można dłużej zachować młodość.

    Zdjęcie: photostock / FreeDigitalPhotos.net