Włosy na diecie

Piękne i zadbane włosy oraz paznokcie to nie tylko wyznacznik naszej atrakcyjności, ale również świadectwo naszego zdrowia. Włosy kruche, łamliwe, rozdwajające się, zbyt wcześnie siwiejące – wszystkie te problemy, mogą być spowodowane niezróżnoważoną dietą. Kto chciałby mieć popękane, matowe i rozdwajające się płytki paznokci, przyozdobione przez białe plamki i prążki? Jednak dotyka to bardzo wiele osób. Jak sobie radzić? Można kupić super odżywkę, szampon, krem – tylko jeżeli nie pomożemy sobie od wewnątrz, to będzie to pomoc doraźna, krótkotrwała i mało skuteczna. Nawet najlepszy środek nakładany przy każdym myciu, czesaniu, malowaniu, nie naprawi zmian, których przyczyną są braki na talerzu.

 

Aminokwasy

Kiedy zastanawiamy się czego może brakować naszym paznokciom i włosom, na ogół myślimy o składnikach mineralnych i witaminach. Jest to dobry trop, ale niezbędne są również dwa aminokwasy zawierające siarkę – cystyna i metionina – stanowiące niezbędny składnik budulcowy dla naszych włosów i paznokci. Aminokwasów tych nie można zastąpić niczym innym, a do tego nie można zmagazynować ich na później, muszą więc być dostarczane regularnie w naszych posiłkach.

Najlepszym źródłem cystyny i metioniny jest mięso i jego przetwory, jaja, drób, ryby, a w mniejszym stopniu pełnoziarniste produkty zbożowe, niektóre warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych.

Witaminy

Aby włosy były piękne, grube i lśniące, a paznokcie silne i o naturalnym połysku, trzeba dostarczać im witamin, zwłaszcza witaminy A, kwasu foliowego, biotyny, witaminy B2 oraz kwasu pantotenowego (czyli witaminy B5). Najsilniejszy wpływ ma kwas pantotenowy, pogrubia i wygładza włókna włosów, nadaje im połysk i zapobiega rozdwajaniu końcówek, a w przypadku paznokci spowalnia niszczenie płytki paznokcia przez lakier czy środki czystości. Wiedzą o tym producenci środków kosmetycznych, którzy co prawda nie stosują witaminy B5 w czystej formie (jest zbyt nietrwała), ale sięgają po jej pochodną, czyli po D‑Pantenol.

Składniki mineralne

Jeżeli martwimy się o włosy i paznokcie, to pamiętajmy o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, wapnia, cynkumiedzi. Brak żelaza i wapnia prowadzi do wypadania włosów, powstawania przebarwień na paznokciach i zwiększenia ich kruchości. Cynk uaktywnia enzymy metabolizujące metioninę i cystynę, tak potrzebne do budowy ludzkiego włosa. Miedź wzmacnia siłę i sprężystość włosów oraz paznokci. I tak jeżeli mamy niedobór cynku grozi nam przerzedzenie włosów, a nawet łysienie. Niedobór miedzi powoduje natomiast, że włosy będą słabe i poskręcane, ich rozczesanie będzie naprawdę trudne, a paznokcie będą pękać od byle stuknięcia.

Dieta

Dbając o urodę nie można zapomnieć w jadłospisach o:

  • mięsie, drobiu, rybach i owocach morza oraz jajach – źródło metioniny, cystyny, żelaza, cynku i miedzi,
  • pełnoziarnistych produktach zbożowych np: ciemny ryż, gruboziarniste kasze, razowe pieczywo, płatki żytnie – to wspaniałe źródło witamin z grupy B,
  • pestkach słonecznika, kiełkach pszenicy, orzechach – czyli tych produktach, które stanowią znakomite źródło kwasu pantotenowego,

ale nie zapominajmy również o:

  • sałacie, marchwi, brokułach, papryce, brzoskwiniach, dyni czy melonach – będących dobrym źródłem witaminy A,
  • odpowiedniej ilości płynów – oczyszczając organizm, chronią nasze włosy i paznokcie,
  • ograniczeniu cukru i słodyczy – są one źródłem szybko przyswajalnych węglowodanów, nie dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych do życia składników mineralnych i witamin, a ich nadmiar może przyspieszać przetłuszczanie się włosów.

Nowości na stole

Warto również sięgnąć po produkty, których obecnie nie kojarzymy z pożywieniem, a które świetnie wzmacniają włosy i paznokcie. Rośliny polne – bo o nich właśnie chciałam napisać – to nie tylko dobry środek w maseczkach czy szamponach, ale przede wszystkim produkty, które można spożywać, np:

Zupa z pokrzyw z topionym serem

500 g młodych pokrzyw, 1,2 l wywaru, 13 l mleka, 2 topione serki, 1 żółtko, pieprz, sól

Wywar i mleko wlać do garnka, dodać pokrojone bardzo drobno pokrzywy i zagotować. Ser topiony pokroić w kostkę, włożyć do zupy i gotować mieszając do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Żółtko roztrzepać z łyżką lekko schłodzonej zupy, odstawić z ognia garnek i dodawać mieszaninę. Następnie słabo ogrzać ciągle mieszając i gotować aż do zgęstnienia, nie dopuszczając przy tym do wrzenia zupy. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zdrowe zadbane włosy i paznokcie możemy uzyskać tylko jeżeli będziemy je pielęgnować zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Codzienne menu ma niebagatelny wpływ na to co widzimy w lusterku, warto więc zadbać o to co dostarczamy sobie w pożywieniu.

Zdjęcie: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *