Dieta przy upałach

Początek tegorocznego lipca daje się we znaki bardzo wysoką temperaturą, często powyżej 30 stopni. Przy takiej aurze warto wspomóc swój organizm dietą – lekkostrawną, barwną, wykorzystującą bogactwo świeżych warzyw i owoców, a do tego łatwą do przygotowania i smaczną – dietą dzięki której będziemy mieli siłę przetrwać lejący się z nieba żar.

 

Na śniadanie kuchnia śródziemnomorska

W letnie poranki powinniśmy sięgać po bogate, wręcz królewskie śniadania. Nie wzorujmy się jednak na posiłku angielskim – kiełbaski, tosty, jajka, fasola – to zbyt ciężkie zestawienie. Zdecydowanie lżejsze i bardziej letnie propozycje niesie ze sobą kuchnia krajów śródziemnomorskich – obfitująca w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i oliwę z oliwek, idealna na początek upalnego dnia. Taki posiłek powinien zawierać razowe pieczywo, najlepiej na zakwasie, które maczamy w oliwie z oliwek, sery, miód, warzywne pasty. Do tego woda, świeżo wyciśnięty sok lub maślanka, a dla zwolenników kofeiny – mocna, bardzo mocna naturalna kawa. Dlaczego kawa? Ponieważ takie idealne letnie śniadanie powinniśmy zjeść około godziny 5-6 rano, wtedy gdy jeszcze jest miło, rześko i mamy apetyt i wtedy, gdy większość z nas jest jeszcze mało przytomna.

Bogactwo natury

Zwykle po obfitym śniadaniu nie odczuwamy, zwłaszcza przy upałach, potrzeby zjedzenia II śniadania. Gdy jednak dokucza nam głód sięgnijmy po letnie owoce – truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki, poziomki – owoce jagodowe są najmniej kaloryczne z wszystkich owoców, są świetnym źródłem witaminy C, E i β-karotenów – które nie tylko chronią nas przed miażdżycą czy nowotworami, ale także wspomagają nasz organizm w opalaniu, chronią przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Przecież na urlopie chcemy wyglądać pięknie, prawda?

Lekkie zupy

Środek dnia w lipcu jest najcieplejszy – myślimy wtedy jak się schłodzić i zwykle mamy bardzo niewielki apetyt – wtedy warto postawić na lekkie, chłodne zupy owocowe – za którymi jedni przepadają, a inni nazywają je kompotem z kluskami. Można odrobinę zmodyfikować przepis, tak aby pozytywnie zaskoczyć zarówno zwolenników, jak i przeciwników takiej propozycji. Innym, równie ciekawym daniem na lekki obiad są chłodniki – popularny litewski czy botwina.

Chłodnik litewski

Składniki:

pęczek botwinki, pół pęczka koperku, pół pęczka drobnego szczypiorku, świeży ogórek, 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka lub maślanki, łyżka octu winnego, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz), jajka na twardo

Niektóre przepisy podają również w składzie pęczek rzodkiewek, czosnek, ogórki małosolne – po zapoznaniu się z przepisem podstawowym zawsze można poeksperymentować i stworzyć własny przepis.

Wykonanie:

Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę wraz z botwiną. Zalewamy 200 ml wody (szklankę), dodajemy ocet, przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut i schładzamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ogórek myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę (można zetrzeć na tarce). Łączymy ze sobą ugotowane buraki z botwiną, kefir, szczypiorek, koperek i ogórek – mieszamy ze sobą i schładzamy w lodówce. Podajemy z jajkiem na twardo.

Dla urozmaicenia zawsze można również rozszerzyć jadłospis o propozycje z krajów, w których upał doskwiera znacznie dłużej niż u nas – hiszpańskie gazpacho czy bułgarski chłodnik z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem.

Gazpacho

Składniki:

pół kilograma dojrzałych pomidorów, 1 mały ogórek gruntowy lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego, 1/4 papryki, ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka octu z białego wina, łyżeczka soku z limonki lub cytryny, przyprawy do smaku (sól, pieprz), zioła do wyboru – suszone oregano i kmin rzymski, natka pietruszki, kolendra, świeża bazylia

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki. Ogórki obrać i pokroić, paprykę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwy i ocet – całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Schłodzić w lodówce. Podawać posypane ziołami.

Gotując gazpacho warto pobawić się kolorami – jednym razem użyć zwykłych pomidorów i czerwonej papryki, a innym żółtych pomidorów i pomarańczowej papryki. Wspaniale również smakuje zupa zawierająca zieloną paprykę, zielone pomidory i połówkę awokado.
Można również poeksperymentować ze smakiem – dodać tabasco, fetę, kozi ser, grzanki czy groszek ptysiowy, cebulę.

Kolacja

W lasach zaczynają się pojawiać pierwsze, letnie kurki – warto sięgnąć po nie przy przygotowaniu kolacji. Zasmażone z makaronem, czosnkiem i ziołami albo podane ze zwykłą jajecznicą potrafią ucieszyć niejedno podniebienie. Często właśnie takie proste dania, zawierające to co samemu można zebrać w lesie, kojarzą nam się z latem i beztroską wakacji.

Na letnią kolację można również podać klasyczne i bardzo lubiane ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, makaron z owocami i jogurtem (a dla osób nie liczących kalorii – śmietaną), pierogi z truskawkami. To właśnie popołudnie i wczesny wieczór, a nie pora obiadu, powinno być sygnałem do rozpoczęcia zabawy w grillowanie. W upalne lato warto jednak odpuścić sobie tłuste mięsa czy kaszankę, a zastąpić je filetem z kurczaka, rybą, pieczonymi warzywami.

Napoje

W upalny dzień dużo częściej sięgamy po napoje – i dobrze, ponieważ nasz organizm traci wtedy naprawdę wiele wody. Warto jednak zastanowić się nad tym, co wybieramy do picia, nie jest to bowiem obojętne dla naszego zdrowia. Woda – wydawało by się najrozsądniejszy pomysł – o ile jest niskozmineralizowana i niskosodowa odwadnia nasz organizm, dlatego kupując ją, zwłaszcza latem, warto przeczytać etykietę i wybierać wysokozmineralizowane wody mineralne zamiast ubogich w składniki wód źródlanych. Często również decydujemy się na soki i o ile na kartonie mamy napis „sok” to napój ten jest przygotowany z owoców – wszelkie napoje, nektary itp. z naturą i owocami nie mają nic wspólnego, za to zawierają konserwanty, polepszacze, barwniki i mnóstwo cukru. Wszelkie napoje słodkie – cole, oranżady, wody smakowe – zamiast gasić pragnienie będą je jedynie zwiększać. Lepiej sięgnąć po napar z mięty czy domową lemoniadę.

Dieta stworzona na upał to dieta smaczna, kolorowa, pełna surowych warzyw i owoców. Zamiast skomplikowanych receptur i długotrwałego stania w kuchni lepiej wybrać się do ogrodu, lasu lub na pobliski bazarek – i zachwycić podniebienie swoje i swoich bliskich naturalnym bogactwem lata.

Obrazek: FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *