Dieta Dukana – przykładowy jadłospis

Zastanawialiście się, jakie składniki odżywcze można sobie dostarczyć żywiąc się dietą Dukana? Jak tak, z racji skrzywienia zawodowego. Z tego powodu, czytając przykładowy jadłospis z książki „Nie mogę schudnąć”, postanowiłam go zbilansować.

 

Dni proteinowe

Jako pierwszy zbilansowałam dzień z proponowanego jadłospisu w fazie uderzeniowej, ze strony 91 książki „Nie mogę schudnąć” – dokładnie stosując się do przepisów z tej pozycji oraz publikacji „Metoda dr Dukana” uzyskałam następujące wyniki:

  • Białko – w tym dniu (a pewnie i w innych) dostarczamy do organizmu około 200 g białka, przykładowo osoba 70 kg żywiąc się w ten sposób przyswaja 3g białka na kg m.c. przy normie od 0,8 do 1 g – o konsekwencjach można przeczytać w poprzednich wpisach,
  • Błonnik – stosując dietę proteinową trzeba się liczyć z zaparciami, nie uchronią przed nimi otręby spożywane w proponowanej przez autora ilości (cokolwiek nie napisałby Dukan) – obrazując to liczbami: norma 27-40 g błonnika na dobę, stosując otręby owsiane (zawierające mniejsze ilości tego składnika!) dostarczamy sobie do 4 g błonnika (w opisywanym dniu), a spożywając otręby pszenne niewiele ponad 10 g – to znacząco za mało,
  • Cholesterol – jeżeli ktoś zastosuje całe jajka i taką ilość żółtek, jaka jest proponowana w tym dniu to dostarczy organizmowi 2184 mg cholesterolu na dobę (przy zalecanej ilości 200 – 300 mg), ale oczywiście większość nie zaszaleje z takimi ilościami i sięgnie po drugą proponowaną przez Dukana opcję, czyli będzie używała białek jaj – i uzyska ilość 274 mg cholesterolu na dobę,
  • Wapń i fosfor – powinny być dostarczane w proporcji 1:1, a tutaj mamy prawie 1:2,3 (konkretnie to 1530:3468), łatwo więc przewidzieć, że wapń z organizmu stracimy, a nie zyskamy, mimo, że dostarczyliśmy go z jadłospisem więcej niż przewidują normy. A ja nie liczyłam w tym dniu coca-coli light i innych napojów zawierających duże ilości fosforu, które według Dukana można spożywać do woli – wtedy było by jeszcze gorzej.

W górę i dół, czyli pozostałe składniki

O ile w jadłospisie są żółtka jaj to żelazo dostarczamy sobie w ilości 22,23 mg (nawet ponad normę), ale w formie odcholesterolowanej, opartej o białka jaj, spadamy do 10,5 mg żelaza. Podobne spadki można zaobserwować i przy innych składnikach mineralnych oraz witaminach:

Dieta z całymi jajamiDieta z białkiem jajaNorma dla osób dorosłych
magnez324,5276,5 250 – 320 u kobiet, 330-400 u mężczyzn
żelazo22,2310,58 – 18 (w okresie miesiączki) u kobiet, 6-10 u mężczyzn
cynk21,513,356,8 – 8 u kobiet, 9,4 – 11 u mężczyzn
miedź0,780,490,7 – 0,9
witamina A (μg równoważnik retinolu)1740215,65700
witamina D (μg równoważnik cholekalcyferolu)9,751,055 (wzrasta z wiekiem do 15)
witamina E (μg równoważnik tokoferolu)5,441,538 u kobiet, 10 u mężczyzn
witamina B11,160,831,1-1,3
Witamina B25,633,350,9-1,1 u kobiet, 1,1-1,3 u mężczyzn
witamina B62,582,061,1-1,3
kwas foliowy498,95182,35320-400
witamina C (mg)7,257,2575-90

Muszę się przyznać, że pierwotnie byłam przekonana, że jadłospis ten będzie miał zdecydowanie „gorszy” bilans, jednak trzeba sobie zdawać sprawę, z tego, że stosując zasady diety przedstawione w książkach Dukana, można dostarczyć sobie zupełnie skrajne ilości składników – od zbyt małej ich ilości do nadmiaru, przy czym uzyskanie „złotego środka” wcale nie jest, przy tej diecie, łatwe do osiągnięcia. Część osób może mieć takie problemy z witaminą A – inni z żelazem: od palety objawów związanych z niedoborem (kobiety mocniej krwawiące, ale ograniczające żółtka i czerwone mięso) do bardzo wysokiego jego stężenia we krwi. Żywiąc się zgodnie z zasadami Dukana – kobieta dostarczy sobie dostateczną ilość magnezu, ale mężczyźnie może go zabraknąć. Miedzi będziemy spożywali w sam raz, albo prawie o połowę za mało. Witaminy D dostarczymy sobie za dużo, albo tylko 1/5 normy. Podobnie z witaminą E. Dlatego właśnie jedni na diecie Dukana narzekają na owrzodzenia w jamie ustnej, zajady i tracą włosy, a inni tych objawów nie obserwują.
Przynajmniej z jednym możemy mieć pewność: na pewno zabraknie nam w fazie uderzeniowej witaminy C, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

„Nadmiar” – to nie oznacza, że wszystko jest w porządku.

Nadmiar składników mineralnych działających kwasotwórczo w organizmie, czyli wspomnianego powyżej fosforu, ale też chloru i siarki, prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Na ogół właśnie zakwaszenie organizmu jest przyczyną, z powodu której osoby na diecie Dukana cierpią na stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybicę jelit, zaparcia lub – odwrotnie – biegunki (nie, nie wynikają one z nadmiaru błonnika), uczucia pełności i wzdęcia. Najczęściej jednak dokucza im ból kręgosłupa, stawów, mięśni (kwas mlekowy), wypadają włosy, paznokcie się łamią, a skóra „przyozdabia” się trądzikiem. Opisany jadłospis, jak i wszystkie na fazę uderzeniową oraz późniejsze dni proteinowe, dostarcza znaczące ilości kwasotwórczych minerałów, a im więcej produktów mięsnych i coca-coli tym gorzej.

„To przecież na krótko!”

Ulubionym hasłem spotykanym przeze mnie jest w tym momencie, jest: „ale to tylko kilka dni”. Stosując dietę Dukana przez miesiąc, i to w uważanym przez odchudzających bezpieczniejszym wariancie 1/1 (czyli jeden dzień proteinowy i jeden dzień białkowo-warzywny), w miesiącu 30 dniowym, jest się 15 dni na diecie czysto białkowej – czyli takiej jaką opisałam powyżej. Stosując jeden dzień białkowy w tygodniu przez rok, czyli w proponowanym do końca życia rytmie, dietę proteinową stosuje się 54 dni w roku. Czy to jest mało? Wydawałoby się, że to stosunkowo niewiele, jednak dla organizmu jest to ciągłe, zauważalne obciążenie.

A teraz dni białkowo-warzywne

Wśród osób stosujących dietę Dukana często głoszony jest jeszcze jeden pogląd: „po wprowadzeniu dni z warzywami, zakwaszenie organizmu znika”. Postanowiłam więc zbilansować dzień warzywno-białkowy – chciałam się przekonać jak to jest naprawdę – i oczywiście obliczyłam zawartość odżywczą proponowanego zestawu na poniedziałek z książki „Nie potrafię schudnąć” (str. 93). Wyniki niewiele różnią się od podanych wcześniej:

  • białko – karkołomna ilość 205 g, czyli podobnie jak wyżej, i podobnie jest z siarką – czyli składnikiem dwóch aminokwasów, a w organizmie w nadmiarze prowadzącą do zakwaszenia,
  • cholesterol – ratunku! – myślałam, że choć w dniu z warzywami i rybą będzie go znacznie mniej, ale wyszło 1689 mg, znowu więc wycięłam żółtka, ale z tego względu, że zastosowany jest tutaj ozór zeszłam tylko do 429 mg cholesterolu – a to i tak jest za dużo,
  • błonnik – tutaj niewiele bo jakieś 15 – 20 g, ale jakby dodać jeszcze więcej warzyw (zależy jaki dobór zastosuje odchudzający) – to można by w dni z warzywami pokryć zapotrzebowanie,
  • witaminy i składniki mineralne – jak w diecie białkowej, wszystko zależy od wyborów: czy odrzucimy żółtka, czy zostawimy,
  • a współczynnik wapń:fosfor znów do niczego, wapnia jest 1560 a fosforu 2755 – trochę lepiej, ale to oznacza mniejsze zakwaszenie organizmu, a nie eliminację tego stanu.

Aby uściślić, stosowałam:

  • jako plaster szynki – szynkę wołową (chudszą) w ilości 20 g (przeciętna waga takiego produktu),
  • natkę pietruszki oraz włoszczyznę 100 g (mam bowiem cichą nadzieję, że stosujący dietę Dukana wezmą więcej warzyw niż to co akurat znalazłam w tym dniu) – w jadłospisie na poniedziałek diety proteinowo-warzywnej warzyw jest strasznie mało,
  • nie wiedziałam jaką ilość łososia i miecznika zastosował Dukan w tym dniu, dlatego przyjrzałam się jakie są proporcje wagowe w jego jadłospisach z książki „Metoda dr Dukana” i liczyłam 120 g/posiłek.

Dieta

Duże znaczenie w diecie Dukana ma wybór produktów spożywczych. Jeżeli chodzi o kaloryczność to w dniu białkowym wyszło mi 1600 – 1700 kcal, a w warzywno-białkowym 1400 – 1500 kcal. Jeżeli ktoś ma zapotrzebowanie na 2300 – 2400 kcal, albo nawet je zwiększy ćwicząc – musi schudnąć, pod tym względem ta dieta „działa”, jednak sam ubytek kilogramów to za mało – a dlaczego tak uważam, opisałam przy omawianiu diety kopehnaskiej.
Wprowadzenie warzyw i dużej ilości napojów tuszuje silne objawy zakwaszenia organizmu, ale go nie usuwa! Braki witaminowe i składników mineralnych mogą wystąpić, ale nie muszą (dla odmiany, diety zbilansowane tworzone są tak, by nie narażać stosujących na takie sytuacje). Poziom cholesterolu we krwi – wszystko zależy od produktów spożywczych wybieranych przez odchudzającego. Dopuszczenie „chemii” w postaci słodzików i coca-coli light – i to do tego bez ograniczeń – pełne niezrozumienie, wydawało by się (czytając fazę III), że coś tam o promowaniu racjonalnych zachowań Dukan słyszał, to ciemne pieczywo, te kasze… ta coca-cola – coś z zupełnie innej bajki. Warto również pamiętać, że dozwolona do picia codziennie, kawa wypłukuje składniki mineralne, w tym wapń.

Podsumowując: dieta trudna do stosowania, niezdrowa, o skuteczności podobnej do tej, jaką mają diety niskokaloryczne – niestety obecnie modna.

Na ten temat:

  1. Efekty diety Dukana
  2. Dieta Dukana – wpływ na zdrowie (część 1)
  3. Dieta Dukana – wpływ na zdrowie (część 2)
  4. Dieta Dukana – przykładowy jadłospis
  5. 72 produkty, które można spożywać do woli a efekty diety Dukana

Zdjęcie: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *