Dieta dla wrzodowców

Wczesnowiosenne zmiany pogody są dokuczliwe dla wszystkich, jednak dla osób z chorobą wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy są zwłaszcza nieprzyjemne. Wtedy właśnie, większość cierpiących na te dolegliwości, odczuwa nasilenie nieprzyjemnych objawów – bólu brzucha, nudności, wzdęć, uczucia pełności i rozpierania czy zgagi. Jedną z podstawowych form ratunku w tej sytuacji stanowi wprowadzenie odpowiedniej diety.

 


W zaostrzeniach

Gdy choroba wrzodowa znacząco się zaostrza, lekarz potrafi na kilka dni zalecić wprowadzenie dość rygorystycznej diety opartej przede wszystkim na kleikach. Taki model żywienia stosuje się bardzo krótko – od 1 do 3 dni – jest bowiem niezwykle ubogi, brak w nim witamin i składników mineralnych, białka i węglowodanów, a nawet energii.
W okresie diety kleikowej dopuszczone są do stosowania w jadłospisie:

  • czerstwa bułka – najlepiej namoczona w mleku lub słabej herbacie z mlekiem,
  • drobna kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, kasza manna – dobrze rozgotowane,
  • mąka pszenna jasna, mąka ziemniaczana – jako dodatek do kisieli,
  • mleko – słodkie, gotowane, najlepiej ciepłe (ale nie gorące),
  • jaja – gotowane na miękko,
  • masło,
  • śmietanka (najlepiej 18%),
  • cukier – w ograniczonej ilości.

Dość szybko jednak dietę tę należy rozszerzyć, tak aby nie dopuścić do powstania chorób pojawiających się w wyniku niedoborów pokarmowych. Stopniowo dodaje się więc:

  • biały twarogowy ser – świeży, nie przekwaszony,
  • niewielkie ilości ziemniaków – jeden średni, najlepiej w zupie przecieranej,
  • warzywa – dodane do kleiku lub zupy, dobrze rozgotowane, niewzdymające – marchew, pietruszka, seler,
  • jabłka – w formie rozgotowanego purée, dodane do kisieli lub napoju.

Dieta na dłużej

Ani jednak diety kleikowej, ani nawet zaleceń następnych nie można i nie powinno się stosować ciągle. Z czasem (im szybciej tym lepiej) trzeba zacząć stosować dietę jeszcze szerszą, zawierającą większe ilości dopuszczonych artykułów spożywczych, dietę najlepiej indywidualnie dostosowaną do — czasami bardzo odmiennych — reakcji na zjadane pokarmy. Niejednokrotnie spotykałam osoby mogące spożywać bez problemu ciężkostrawne potrawy z kapusty, a cierpiące po zwykłym, ugotowanym na sypko ryżu.

Ze względu na najczęściej występujące po pewnych pokarmach i posiłkach zaostrzenia choroby sporządzono następujące zestawienie:

Produkty Produkty zalecaneProdukty- które bywają różnie tolerowaneProdukty zwykle przeciwwskazane
Produkty mleczneMleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone. Ser biały i ser twarogowy, serki śmietankowe, serki homogenizowane. Jogurt, maślanka.Sery żółty, topiony, serki dojrzewające, ser „Feta”, serki typu „Fromage”. Kefir, przekwaszone zsiadłe mleko.
Produkty zbożowe i pieczywoPieczywo – jasne, czerstwe, sucharki. Kasze drobne: manna, krakowska, jęczmienna łamana, ryż, sago, tapioka, drobny makaron. Mąka pszenna, pytlowa, ziemniaczana i kukurydziana.Pieczywo typu „graham”. Pieczywo z dodatkiem soi i słonecznika. Mąka razowa. Kasza jaglana.Pieczywo razowe (żytnie i pszenne), pieczywo pszenne, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony. Mąka żytnia. Pieczywo półcukiernicze.
JajaCałe jaja – gotowane, jajecznica na parze.Jaja na twardo, sadzone, jajecznica.
Mięso, drób, wędlinyMięsa młode, chude: konina, wołowina, cielęcina, królik, indyk, kurczaki, perliczki, gołąb. Wędliny chude – szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa.Dziczyzna, chuda wołowina, chudy schab, kura, parówki. Podroby: płucka, serca, wątroba (parzona), móżdżek.Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki. Wędliny tłuste. Wyroby mięsne wędzone i peklowane.
RybyRyby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola, szczupak, sandacz, pstrąg, morszczuk, karmazyn, lin, flądra, lin, okoń.Makrela, śledź, sardynka, leszcz, karmazyn.Ryby tłuste: węgorz, pałasz, halibut, karp, sum. Ryby wędzone, konserwy rybne.
TłuszczeŚwieże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek. Margaryny miękkie – w kubkach. Lekko kwaśna śmietana.Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny twarde (w kostkach).
ZiemniakiGotowane w wodzie i na parze, puree.Podawane w całości, pieczone w folii.Frytki, chipsy ziemniaczane, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy.
WarzywaMarchew, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, sałata, cykoria, pomidory bez skórki. Warzywa młode, soczyste. Potrawy z warzyw gotowanych, drobno rozdrobnionych.Rabarbar, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa i zielony groszek – młode, pomidory bez skórki. Surówki z drobno startych warzyw.Kapusta, czosnek, pory, rzepa, papryka, szczypior, cebulka, ogórki, brukiew, rzodkiewki. Warzywa podawane z zasmażkami, konserwowane. Warzywa podawane z majonezem, musztardą, grubo starte, stare.
OwoceOwoce dojrzałe, bez skórki i pestek. Jabłka, truskawki, morele, melony, brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, owoce cytrusowe. Owoce pieczone lub w formie soku rozcieńczonego z wodą.Przeciery owocowe – z owoców dozwolonych.Owoce niedojrzałe. Gruszki, śliwki, czereśnie, agrest. Owoce suszone.
Suche strączkoweWszystkie są zabronione.
Cukier i słodyczeCukier, miód, dżem bez pestek, przetwory owocowe słodzone – kompoty, galaretki.Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy – batoniki, pierniczki, ciasteczka kupne.
PrzyprawyTylko bardzo łagodne, w ograniczonej ilości (w nadmiarze podrażniają żołądek) – sól, cukier, wanilia, sok z cytryny, koperek zielony, natka pietruszki, cynamon.Suszone przyprawy ziołowe – tymianek, bazylia, oregano.Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, ziele angielskie, liść laurowy, kostki bulionowe. Każde przyprawy stosowane w nadmiarze.
ZupyKleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy owocowe lub warzywne – z dozwolonych produktów. Zupy zagęszczane mąką z wodą lub mlekiem, przecierane.Zupy owocowe nierozcieńczone, chudy rosół, zupy na mocnych wywarach warzywnych.Zupy tłuste, na wywarach mięsnych, kostnych lub grzybowych, zawierające niedozwolone produkty.
Potrawy mięsne i rybneMięsa gotowane w wodzie i na parze. Podawane w formie potrawek, pulpetów, budyni. Potrawy duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub rękawie.Smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu.
Potrawy z mąki i kaszKasze i ryż gotowane, budynie z kasz z dodatkiem mięsa i warzy, lane kluski.Leniwe pierogi z niewielką ilością mąki. Kluski ziemniaczane. Naleśniki (nie obsmażane ponownie). Zapiekanki z kaszy i warzyw.Potrawy z mąki i kasz smażone – ołtatki, kotlety z kaszy, kluski kładzone, kluski francuskie, zacierki.
Sosy Łagodne, zagęszczone mąką z wodą lub mlekiem. Sos koperkowy, potrawkowy, owocowe. Sosy ze śmietanką.Ostre, z zasmażką, tłuste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, z dużą ilością przypraw.
DeseryKisiel, budyń, galaretka, kompot, mus, bezy, suflety. Biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe, herbatniki.Torty, czekolady, ciasta z kremem, faworki, pączki, ciasta kruche, francuskie, piaskowe, batony, lody, chałwa, słodycze z kakao i orzechami. Desery zawierające proszek do pieczenia.
NapojeSłaba herbata lub kawa zbożowa, mleko, woda niegazowana, słabe napary z dzikiej róży, soki mleczno-owocowe.Słaba kawa naturalna.Mocne kakao, czekolada, napoje alkoholowe, mocna kawa, herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola, tonik, oranżada, napoje pobudzające.
Potrawy półmięsne i bezmięsneRisotto, makaron z mięsem i warzywami.Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa.Bliny, krokiety, bigosy, fasolka po bretońsku.
Dodatki do zupGrzanki, kasze dopuszczone, ziemniaki, lane ciasto, makaron drobny.Kluski francuskie, groszek ptysiowy.Kluski kładzione, grube makarony i kasze.
OrzechyWszystkie są zabronione.

Ogólne zalecenia

W przypadku choroby wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy warto również pamiętać aby:

  • spożywać 4 do 6 niewielkich posiłków (im ostrzejsze objawy, tym większa ilość małych posiłków),
  • spożywać posiłki regularnie o tej samej godzinie,
  • kolację zjadać na 2 godziny przed snem, choć istnieją osoby (zwłaszcza w chorobie wrzodowej dwunastnicy) które właśnie potrzebują lekkostrawnej przegryzki przed położeniem się do łóżka,
  • jeść powoli, dokładnie gryźć,
  • unikać wysiłku i przemęczenia przed i zaraz po posiłku,
  • wypijać przynajmniej 2,5 litra napojów w ciągu dnia,
  • unikać fast-foodów, ciężkostrawnych, smażonych potraw,
  • unikać długich przerw między posiłkami.

Czy warto stosować dietę?

Kiedy odbywałam praktykę w Szpitalnym Oddziale Gastroenterologii byłam świadkiem rozmowy przeprowadzonej w szpitalnym barku pomiędzy lekarzem a pacjentem:
— Czy te ruskie pierogi są dzisiaj dobre?
— Pyszne panie doktorze!

I nie było by w tej wymianie zdań nic dziwnego, gdyby nie fakt, że kilka godzin wcześniej, ten sam lekarz, temu samemu pacjentowi, ze względu na ostre objawy choroby zalecił dietę kleikową (bardzo się przydała po zjedzeniu dobrze okraszonych cebulą pierogów).

Jest to klasyczny przykład w jaki sposób wrzodowcy (nie)przestrzegają zaleceń dietetycznych. Z tego powodu część lekarzy (a nawet dietetyków) postuluje odejście od rygorystycznych wskazówek dietetycznych i skupia się przede wszystkim na leczeniu farmakologicznym. Same jednak leki, choć coraz bardziej skutecznie, nie zawsze wystarczają aby załagodzić objawy choroby wrzodowej. Ponadto wykluczenie dietoterapii znacząco wydłuża okres rekonwalescencji. Z tych powodów warto zdecydować się w okresie zaostrzeń na zastosowanie diety z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, czyli takiej jaką opisałam powyżej.

Zdjęcie: FreeDigitalPhotos.net

59 komentarzy

  • Joanna

    dzień dobry, czy przy wrzodach można jeść karob zamiast kakao?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Choć w książkach dietetycznych nie spotkałam nigdzie wskazań do tego czy we wrzodach można sięgać po karob czy też nie, to jednak jestem przekonana, że nie powinien Pani zaszkodzić — nie zawiera drażniącej żołądek kofeiny.

  • Agata

    Jaka dieta odchudzająca będzie najlepsza i najbezpieczniejsza dla wrzodowców

    • Marta Mikuła-Meyer

      To zależy ile się chce schudnąć — przy 3–5 kg najlepszą dietą jest ruch. Przy większej ilości trzeba by sięgnąć do diety ograniczającej kaloryczność zalecaną dla Pani o jakieś 200–300 kcal (nie więcej) i ustalić indywidualny jadłospis. Na pewno nie warto sięgać po modne produkty „dietopodobne” — żadne dukany, diety kapuściane czy paleo.

  • Karola

    Słyszałam, że zalecane jest spożywanie kurkumy przy wrzodach, czy to prawda? Podobno jest w stanie nawet wyleczyć, także jestem skłonna zacząć ją spożywać codziennie żeby sprawdzić, czy pomoże:) ewentualnie może jakieś suplementy, choć na ten temat jeszcze nie wiem za dużo

    • Marta Mikuła-Meyer

      Zaobserwowano, że napar z kłączy kurkumy hamuje trochę wydzielanie soku żołądkowego — podobnie jak leki, które zwykle we wrzodach się zapisuje. Napar z kłączy kurkumy wspomaga leczenie, ale nie należy go spożywać w nadmiarze (niby jest to trudno osiągnąć, ale czasami się udaje). Zawsze może Pani spróbować zastosować na pewno nie zaszkodzi.

  • Załamana

    Witam, prawdopodobnie mam wrzody. Czekam na wyniki. Od 3 dni jestem na diecie. Czy mogę sięgać po sok np marchwiowy lub bananowy? Może kompoty? Dziękuję za informacje.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Soki, czyste, nierozcieńczone wodą lub np. mlekiem, niestety zwykle są zbyt bardzo skoncentrowane i mogą powodować dolegliwości bólowe. Lepszym pomysłem będzie kompot, ale również niezbyt mocny. Wszelkie mocne wywary: grzybowe, warzywne, owocowe będą we wrzodach podrażniały.

  • Johny

    Witam, podobno olej z rokitnika bardzo dobrze leczy wrzody (jak i wszystkie rany) czy można go używać i jak długo.
    Pozdrawiam

    • Marta Mikuła-Meyer

      Olej z rokitnika można używać w okresach, gdy wiemy że zaostrza się nam choroba wrzodowa — u większości osób to będzie okres wiosenny i jesienny (nie u wszystkich jednak będzie działał równie skutecznie, pomimo zapewnień producentów dlatego warto obserwować własny organizm i po tej obserwacji zdecydować czy warto wzbogacać dietę o ten produkt)

  • Małgorzata Grzelka

    Witam serdecznie ‚bardzo proszę o odpowiedź czy można zażywać lewo-skrętną wit c .oraz liofilizowane białko rybie .

    • Marta Mikuła-Meyer

      Jeżeli chodzi o witaminę C to nie ma przeciwwskazań do jej zażywania, trudno mi coś powiedzieć o liofilizowanym mięsie rybim (bo też w żadnej książce ten temat nie jest poruszany)- po usunięciu większości wody będziemy mieli pokarm znacznie bardziej skoncentrowany, o znacznie większej zawartości nie tylko białka, ale również tłuszczu (w 100 g suchej masy), a jednak tłuste ryby są w tej diecie wykluczone. Chyba jednak zostałabym przy tradycyjnej rybie (z dozwolonych gatunków).

  • Marzena

    Dzień dobry, czy mając nadżerki w żołądku (leczę się już farmakologicznie i mam dietę) mogę pić herbatkę z czystka?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Każdy mocny wywar — niezależnie czy mięsny czy będzie to mocna herbata czy mocny napar z ziół — będzie pobudzał wydzielanie soku żołądkowego i drażnił wrzody. Słabe napary można spokojnie stosować.

  • Paulina

    Super stronka 😉

  • Ewa

    Mam pytanie, czy dozwolone jest jedzenie takich owocow jak kokos, ananas i awokado? oraz jakie makarony sa zaliczane do „drobnych”?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Drobne makarony to makarony o niewielkich rozmiarach — małe gwiazdki, cienki makaron. Jeżeli chodzi o ananasa to na pewno bym go nie poleciła w chorobie wrzodowej. Natomiast kokos i awokado nie powinno zaszkodzić (zawsze trzeba się jednak liczyć z indywidualną reakcją, znam chorego którego męczy po zjedzeniu ryżu, więc lepiej zacząć próbować od niewielkich ilości).

  • Karo

    A jak jest np. z paluszkami (bardzo je lubię, a mam przewlekłe zapalenie żołądka; wybierałabym te bez soli oczywiście)? I np. pestkami dyni, nasionami słonecznika? Również są niewskazane,jak orzechy?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Jeżeli po pestkach i nasionach czuje się wrzodowiec dobrze i nie ma objawów zaostrzania choroby, nie ma odbijania itp. objawów gastrycznych to spokojnie może po nie sięgnąć. Jeśli zaś chodzi o paluszki, to należy czytać skład — problem polega tylko na tym, że wielu producentów tym się nie chwali. Ja u osób z wrzodami stosuje prostą zasadę: jeśli skład jest krótki, paluszki nie są słone, a organizm toleruje to można je zjeść. Znam osobę, której żołądek buntuje się na ryż, a przyjmuje kapustę — w tej chorobie (jak w wielu innych) trzeba się po prostu nauczyć własnego organizmu.

  • Łukasz

    Witam . Kilka dni temu Lekarz po badaniu gastroskopii stwierdził u mnie wrzody na dnie żołądka i zarzucanie żółci do żołądka . Jestem na diecie i stosuje antybiotyki a ból zbytnio się nie zmniejszyl. Co mógł bym zrobić żeby jak najszybciej odbudowac blone śluzową żołądka ?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Proponuje napar z kurkumy i 2–3 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem spożytego na czczo i przed snem. To powinno ochronić żołądek. Ponadto banany nie zawierają drażniących kwasów jak inne owoce, a dostarczają aminokwas biorący udział w odbudowie błony śluzowej żołądka.

  • Ela

    Witam. Czy w przewlekłym zapaleniu żołądka i dwunastnicy jest potrzeba ograniczania błonnika w diecie oraz czy można spożywać słonecznik i nasiona lnu w pieczywie? Jakie zioła są pomocne w tym schorzeniu?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Nasiona lnu jak najbardziej mogą się znaleźć w jadłospisie osoby chorej na żołądek — nawet je lekko ochronią. Jeśli chodzi o słonecznik wiele będzie zależało od indywidualnej tolerancji. Co do ziół polecanych w zapaleniu żołądka i dwunastnicy, to należy pamiętać że każde mocne wywary/napary (w tym również ziołowe) będą działały drażniąco, można jednak sięgnąć po rumianek, nagietek i prawoślaz. Zdecydowanie najlepszą ochroną będzie właśnie mielone siemię lniane zalane wrzącą wodą.

  • Ela

    Dlaczego kakao jest przeciwwskazane w chorobie wrzodowej. Czy w przewlekłym zapaleniu żołądka i dwunastnicy także nie można go spożywać ?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Kakao jest przeciwwskazane bo zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, co drażni błonę śluzową. W przewlekłym zapaleniu również powinno się go unikać.

  • Antonina Binkowska

    Antonina Binkowska- mam wrzody zoladka i dwunastnicy. czy moge jesc zupę ugotowana na piersi indyczej.

    • Marta Mikuła-Meyer

      We wrzodach produktem podrażniającym jest mocny wywar — i nie chodzi tutaj o zawartość tłuszczu w produkcie, ale raczej o ilość składników mineralnych, białkowych jakie przechodzą do wywaru. Z tego powodu nawet mocny wywar warzywny czy też mięsny (również na piersi indyczej) może podrażniać. Znam jednak osoby które do zup dodają mięso i mają wrzody, a mimo wszystko nie chorują. Wiele — jak już pisałam — zależy od indywidualnej wrażliwości.

  • gość

    Witam serdecznie, dlaczego konina jest polecana? Konie nagminnie i bez opamiętania przy jakichkolwiek bólach faszerowane są fenylbutazolem, to środek pierwszego rzutu, którego nie sposób wytępić, łatwy dostęp, dobrze działa, a weterynarza zawsze można jakoś urobić, choć ma on karencję dożywotnią. Krótko mówiąc nie wolno go podawać w przypadku dopuszczenia konia w przyszłości do uboju.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Konina jest zalecana bo jest mięsem niezwykle zdrowym, o świetnym składzie, a założenie jest takie, że mamy mięso bez środków niedopuszczanych. Gdybyśmy chcieli kwestionować każdą żywność co do której weterynarza można urobić, a rolnik na pewno nie przestrzega okresów sypania to byśmy niczego nie mogli polecić, z wyjątkiem własnej hodowli i ogródka.

  • Małgorzata

    Dzień dobry. Czy przy wrzodach dwunastnicy można jeść kukurydzę prażoną?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Jeśli nie wystąpią bo niej dolegliwości to tak, bowiem wiele zależy od indywidualnej tolerancji. Jednak na pewno nie powinna być to kukurydza prażona solona, bo ta z zasady będzie źle wpływała na przewód pokarmowy (nadmiar soli jest bardzo niewskazany dla wrzodowców).

  • Bartek

    Czy wywary z warzyw bez mięs są dozwolone i czy mogę pić soki typu tymbark, a jak nie to jakie pani zaleca?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Każdy wywar, niezależnie czy z mięsa czy z warzyw będzie podrażniał przy wrzodach. Ja bym zalecała nie tymbarki (czy inne napoje kupne), ale wodę, słabą herbatę, jeśli już coś na bazie owoców to kompoty, ale również nie esencjonalne, a rozcieńczone.

  • Aga

    Czy spotyka się Pani z dobrą tolerancją płatków owsianych wśród wrzodowców? Są polecane ale często wywołują nadmierne wzdęcia. Chodzi mi o skalę? Czy w Pani doświadczeniu wrzodowcy i osoby z nadmiernymi gazami jedocześnie (nietolerancje fodmap) dobrze tolerują płatki owsiane?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Żaden z wrzodowców — który cierpiał tylko z tego powodu, ale również i tacy którzy zmagali się z przerostem flory bakteryjnej jelit (SIBO) — których prowadziłam nie miał dotychczas problemów z tolerancją płatków owsianych. Nie będę wykluczać, że ktoś indywidualnie, może jednak z czymś takim się zmagać (na prawdę jesteśmy bardzo różni).

  • Karolina

    Dzień dobry, czy jeśli czerstwe ciasto drożdżowe jest dozwolone, to rozumiem, że drożdzówki czy wianek drożdżowy — z niewielką ilością sera twarogowego, również nie powinny stanowić przeciwwskazań?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Tak, w diecie osoby z wrzodami można spokojnie sięgać po drożdżówkę czy wianek drożdżowy — ja co prawda poleciłabym robiony samemu (bo wtedy wiemy jakie składniki lądują w cieście), ale mój tata cierpiący przez lata na wrzody spokojnie jadał kupną strucle serową (którą uwielbiał) i nic mu po niej nie było.

    • Anna

      Dzień dobry. Dla mnie kazda zupa to wywar wiec jak gotowac zupy niezaleznie czy z miesem czy bez.mam spory problem z interprwtowaniem porad..bo suflet sie smazy a niby nie wolno.…dodam ze ja objawow zolodkowych nie mialam..wyszla niedokrwistosc i zrobilam gastroskopie wiec wlaczylam dietę

    • Marta Mikuła-Meyer

      Odpowiem tutaj na wszystkie Pani komentarze:
      1) zupa gotowana krótko, bez mięsa, w której tylko obgotowuje się dozwolone warzywa a nie wygotowuje wody będzie dopuszczona, taka która jest esencjonalna nie
      2) pieczywo pełnoziarniste będzie z pełnej mąki, zawierającej sporo błonnika, całe ziarna itp. — zazwyczaj jest to zaznaczone na opakowaniu, można też dopytać sprzedawcy
      3) dopuszczone suflety to suflety pieczone
      W razie kolejnych wątpliwości proszę dalej pytać.

  • ANIA KARASEK

    dzien dobry,mam pytanie odosnie mojego zoladka zauwazylam ostatnio ze po zjedzeniu kaszy gryczanej zle sie czuje na zoladku i w nocy sie wybudzam ‚natomiast ostatnio bylam u znajomych wypilam dwa piwa i zagryzalam orzechami nic zlego nie odczuwalam na zoladku i dobrze spalam ‚nie mialam jeszcze gastroskopi ale w badaniach z krwi wyszlo mi dodatnio na obecnosc bakteri czy moze to oznaczac ze mam wrzody ?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Jeśli w badaniu wyszła dodatnia próba na Helicobacter pylori to rzeczywiście możliwe jest, że są wrzody — w tej sytuacji lekarz podaje zwykle antybiotyk i czasami też inne leki, w trakcie należy wykluczyć te produkty, które szkodzą i powinno być dobrze. Takie leczenie nie jest długie, trwa ok. 2 tygodni.

  • wrzodowiec

    Pomarańcze i truskawki w diecie wrzodowej są absolutnie zabronione , tak samo jak surowe jabłka , jeśli jabłka to gotowane bez skorki w ograniczonych ilosciach

    • Marta Mikuła-Meyer

      Znam/znałam bardzo wielu wrzodowców, łącznie z własnym rodzonym tatą, którzy spokojnie mogą i mogli jeść surowe jabłka, pomarańcze czy truskawki. Wrzody — podobnie jak większość chorób — wymagają bardzo indywidualnego podejścia. Nie warto wykluczać zbyt wielu produktów, a jedynie te, które nam indywidualnie szkodzą. Oczywiście są pewne ogólne wskazówki (te które powyżej wymieniłam), które należy do siebie dopasować. W swojej praktyce nie spotkałam dotychczas osoby której szkodziłyby, tak bardzo obecnie na czasie, truskawki (choć oczywiście jest możliwe, że ktoś indywidualnie ich jednak nie będzie tolerował).

  • Karolina

    Dzień dobry, a ma Pani jakieś zdanie o komosie ryżowej w chorobie wrzodowej? Chciałam ją ostatnio włączyć do diety ze względu na cenne wartości odżywcze, ale chyba nie najlpiej na nią reaguje. Spotkałam się gdzieś, że dopuszczalna (w innym źródle z kolei, że nie). Nie wiem, może przez jej gruboziarnistą strukturę, choć z drugiej strony jest lekkostrawna ponoć. Dziękuję.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Komosa ryżowa jest lekkostrawna, ale… w chorobie wrzodowej bardzo ważna jest samoobserwacja. Jeśli Pani się po niej źle czuje, to lepiej z niej zrezygnować, bo bywa tak że produkt powszechnie dopuszczany może u jakiejś osoby powodować zaostrzenie choroby. Znam taką osobę która choruje po płatkach ryżowych, a może spokojnie zjeść kapustę. Pracując z wrzodowcami dietetyk bardzo szybko przekonuje się jak ważne jest indywidualne podejście do diety.

  • Karolina

    Lekarz zalecił mi całkowite zrezygnowanie z surowych warzyw i owoców. Boję się, że pozbawie się witamin ( zapalenie dwunastnicy i liczne nadzerki). Tak mam jeść przez 3 m‑ce. Dodatkowo mam dne moczanowa i muszę uważać na mięso i ryby więc niewiele produktów mi zostajea na domiar złego jestem matką karmiącą. Jak urozmaicić dietę? Czy to normalnie ze ból wraca kilka razy dziennie a potem raz na kilka dni i znowu?Znajoma przy wrzodach miala zalecane codziennie awokado co Pani o tym sądzi? Siemię mam zalecone w całości gotować 5 min czy to lepsze czy mielone?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Przy dnie moczanowej, karmieniu dziecka i wrzodach — trzeba się nieźle nagimnastykować by dobrze zbilansować dietę. Wiele zależy od tego jak Pani toleruje nabiał (u niektórych łagodzi objawy wrzodowe, u innych zaostrza) i jak toleruje Pani surowe warzywa i owoce. W tabeli podałam te które są najlżej strawne i jeśli dobrze by się Pani po nich czuła to był ich jednak nie wykluczała. Charakterystyka bólów wrzodowych bywa bardzo różna. Może być tak, że ból na kilka dni zanika i tak że później boli kilka razy dziennie. Awokado było kiedyś w medycynie tradycyjnej Meksyku wykorzystywane do leczenia wrzodów, ale nie udowodniono mu działania ochronnego. Ma ogóle działanie przeciwzapalne, ale nie każdy wrzodowiec dobrze je znosi. Można go jeść, właśnie dla urozmaicenia, ale nie koniecznie codziennie. Siemię w całości po prostu tak nie jełczeje, więc często jest w ten sposób zalecane. Z drugiej strony to właśnie kisiel z siemienia mielonego jest najlepszy w ochronie, można to ominąć mieląc siemię tuż przed przyrządzeniem.

  • Karolina

    Mam pytanie odnośnie pieczywa, bo z tabeli wynika pewna nieścisłość — w zalecanych jest podane jasne (czyli rozumiem pszenne?), a w przeciwwskazanych — pieczywo pszenne? Jak to z nim więc jest?
    Po sobie muszę niestety stwierdzić, że mi nie służy żadne — nawet czerstwe pszenne powoduje dolegliwości niestety.

    • Marta Mikuła-Meyer

      Jasne pieczywo tzn. nie razowe, nie pełnoziarniste nie musi być pszenne, może być owsiane, jęczmienne — wiele jest ostatnio na rynku. Jeśli chodzi o pieczywo pszenne często ostatnio powoduje dolegliwości u wrzodowców (jest to po prostu najczęściej pieczywo z największą ilością różnych dodatków) czyli dokładnie tak jak Pani zaobserwowała u siebie. Dlatego ja już od pewnego czasu odradzam pieczywo pszenne w diecie osób z wrzodami.

  • Karolina

    Chyba to jednak nie jest kwestia dodatków, bo mi szkodzi nawet chleb pszenny pieczony samemu — tylko z mąki, wody i drożdźy. A gdy jakiś kupuję, też zawsze czytam skład. Myślę, że chyba żadne pieczywo nie służy — może to kwestia drożdży, którę pęcznieją w żołądku? Ale zakwas jest jeszcze cięższy dla żołądka, prawda?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Pieczywo na zakwasie jest bardzo dobrze tolerowane przez wrzodowców, jest bardzo polecane. Drożdże również nie powinny być problematyczne, bo w temperaturze pieczenia się je po prostu zabija, nie pęcznieją w żołądku. Może problem leżeć w pszenicy, bo ma wiele białek często wywołujących alergię (i nie mówię tylko o glutenie, w pszenicy jest dużo więcej rodzajów białek). Ja bym wykluczyła pszenicę i zobaczyła jak reaguje na chleb pieczony na innym typie mąki.

  • Karolina

    A jeszcze dopytam tylko co Pani sądzi o chlebach mieszanych — pszenno-żytkich lub innych z dodatkiem mąki żytniej?Stanowi ona częsty składnik wielu chlebów. Czy to jest tak, że trzeba jej kategorycznie i całkowicie unikać? (takich chlebów jest wtedy niewiele, bo pieczywo owsiane, jaglane czy inne nie pszenne też zawiera przeważnie jej dodatek).

    • Marta Mikuła-Meyer

      Tak jak pisałam już — dieta wrzodowców jest dietą indywidualną, w której trzeba siebie obserwować. Jeżeli jakiś chleb jest dobrze tolerowany przez osobę z wrzodami, to spokojnie może znaleźć się w jadłospisie.

  • Ewelina

    Dzień dobry, czy mogłaby Pani podpowiedzieć jak najlepiej zadbać o ‚dobre’ bakterie w naszych jelitach w czasie antybiotykoterapii w chorobie wrzodowej? Czy można stosować grzybek tybetański?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Z tego co wiem, spokojnie można sięgnąć po grzybek tybetański, będzie dobrym produktem, można też sięgnąć po gotowe preparaty. Warto też pamiętać, że po antybiotykoterapii należy stosować probiotykoterapię około 3 miesięcy.

  • Natalia

    Witam,
    Mam pytanie o ogórek świeży bez skory, korzeń selera gotowany na parze, nerkowce oraz masło z nerkowców (100%) i wafle ryżowe — czy te produkty mogą być spożywane przy nawracającej okresowo gastropatii żółciowej?

    • Marta Mikuła-Meyer

      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi — jeżeli po tych produktach nie zaostrzają się u Pani objawy gastryczne, to spokojnie mogą się one znaleźć w diecie. Obecnie wszelkie wskazówki przy nawracającym refluksie żółciowym wskazują, że najważniejszym elementem jest indywidualizacja diety.

  • Aga

    Czy chleb z maki gryczanej na drożdżach moze być spożywany w przypadku choroby wrzodowej żołądka?

    • Marta Mikuła-Meyer

      O ile dobrze go Pani toleruje — tak, choć trzeba się liczyć że może być jednak drażniący. W tej chorobie przede wszystkim liczy się indywidualne podejście, jedyne wyjście to spróbować mały kawałek i sprawdzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *