Chlor

Dla organizmu

Chlor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, a jego niedobór i nadmiar jest niezdrowy. Zdrowa, zrównoważona dieta stanowi jego całkowicie wystarczalne źródło.

Czy wiesz, że.…

chlorowana woda niszczy witaminę E oraz florę bakteryjną jelit, w związku z tym warto zwiększyć udział produktów spożywczych bogatych w tą witaminę oraz probiotyków w codziennym żywieniu

Rola

Organizm człowieka potrzebuje chloru do:

  • utrzymania ciśnienia osmotycznego (wraz z sodem i potasem),
  • aktywnego transportu białka,
  • metabolizmu glukozy (współdziała z insuliną),
  • utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej,
  • wytwarzania kwasu solnego w żołądku,
  • jest składnikiem krwi i limfy, a również śliny, potu, płynu mózgowo-rdzeniowego, moczu, a nawet tkanki kostnej, skóry i tkanki podskórnej,
  • wspomaga usuwanie toksycznych produktów przemiany materii,
  • wspomaga przyswajanie witaminy B12,
  • utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca.

Wykazano, że prawidłowa podaż chloru w diecie może być czynnikiem zapobiegającym cukrzycy i miażdżycy.

Niedobór

Niedobór chloru występuje bardzo rzadko i objawia się wymiotami, nudnościami, dezorientacją i osłabieniem. W wyniku niedoboru i nadmiaru chloru rozwijają się najczęściej schorzenia żołądka. Ponadto niedobór chloru związany jest również z:

  • zaburzeniami równowagi wewnętrznej,
  • zaburzeniami procesu trawienia,
  • osłabieniem mięśni,
  • zwiększa ryzyko cukrzycy,
  • może być przyczyną powstawania miażdżycy naczyń,
  • a w przypadku bardzo dużego niedoboru (związanego z chorobą) może prowadzić do obrzęku mózgu i śmierci.

Niedobór chloru występuje przy nadmiernym poceniu (treningi, gorączka, wysiłek fizyczny, wysoka temperatura otoczenia), przy oparzeniach oraz u osób cierpiących z powodu wymiotów.

Dość mało chloru (i sodu) znajduje się w diecie wegetarian, ponieważ zboża, warzywa i owoce nie są najlepszym źródłem tego składnika pokarmowego.

Nadmiar

Wysokie stężenie jonów chloru prowadzi do chorób żołądka i nadciśnienia tętniczego, a w przypadku dużego przekroczenia stężenia rozwija się kwasica metaboliczne.

Nadmiar zwykle pojawia się u osób odwodnionych, chorych na niewydolność nerek lub z przewlekłą biegunką.

Źródła

Głównym źródłem jest sól i wszystkie produkty w nią bogate (opisałam je w części poświęconej sodowi), ale również wątroba cielęca, kurczak, drożdże piwne czy chociażby kiełki pszenicy, ryby, surowe kozie mleko, sery żółte, mniszek, oliwki i wodorosty.

Równowaga

Warto dbać o dostarczanie sobie odpowiednich ilości wszystkich mikro- i makro- składników mineralnych, gdyż stanowi to warunek zdrowego życia. Na chlor szczególnie powinny uważać osoby, które bardzo dbają o równowagę kwasowo-zasadową, często bowiem wykluczają wszystkie możliwe produkty stanowiące elementy zakwaszające organizm – w tym chlor. Dla osób pragnących osiągnąć idealną homeostazę (równowagę organizmu) i gubiących się w nadmiarze często sprzecznych informacji, polecam wizytę u dietetyka.

Zdjęcie: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *