Alanina

W jesieni życia

Jednym z problemów ludzi starszych jest osłabienie pracy mięśni, które utrudnia codzienne czynności, wpływa nie tylko na samopoczucie seniorów, ale również znacząco ogranicza ich samodzielność. Aby spowolnić ten negatywny trend występujący po 65 roku życia należy pamiętać o codziennym ruchu i diecie z prawidłowym bilansem białkowym, która dostarcza ważnych dla organizmu aminokwasów, m.in. alaniny. Alanina, to jeden z podstawowych aminokwasów, który wpływa m.in. na wytrzymałość mięśni i jak wykazały badania szczególnie dobrze sprawdza się właśnie przy wspomaganiu wytrzymałości mięśni seniorów.

 

Rola w organizmie

Alanina to aminokwas endogenny czyli taki, który organizm może samodzielnie pozyskiwać w ramach syntezy z innych związków (np. waliny). Warto jednak pamiętać, że również składniki tego typu pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Alanina bierze udział w:

  • metabolizmie wątroby i mięśni,
  • regulacji poziomu cukru we krwi,
  • metabolizmie kwasów organicznych,
  • produkcji przeciwciał.

Ponadto aminokwas ten można spotkać np. w osoczu krwi czy płynie gruczołu krokowego (prostaty) – a jego odpowiednie dawkowanie w przypadku łagodnego przerostu prostaty może łagodzić objawy choroby.

Czy wiesz, że…

alanina wchodzi w skład jednej z witamin z grupy B – kwasu pantotenowego.

Karnozyna

O karnozynie pisałam już przy okazji innego aminokwasu – histydyny, ale jej ważnym składnikiem jest również beta-alanina. Karnozyna, uczestniczy w wielu ważnych przemianach w naszym organizmie, ale prawdziwą karierę w diecie i suplementach zrobiła wśród osób uprawiających sporty. Związek ten wywiera również terapeutyczny wpływ na organizm w wielu chorobach np.:

  • w chorobie wrzodowej,
  • schorzeniach układu serwowo-naczyniowego,
  • udarze niedokrwiennym mózgu,
  • czy cukrzycy.

Niedobór

Niedobór aminokwasów endogennych, w tym również alaniny — występuje jedynie w przypadkach ekstremalnych czyli ogólnym i/lub długotrwałym niedoborze białka w pożywieniu (np. u osób z zaburzeniami odżywiania).

Źródła

Źródłem alaniny jest po prostu żywność bogata w białka.
Dla osób stosujących dietę tradycyjną dobrym źródłem alaniny są:

  • sery żółte,
  • jaja,
  • mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina, baranina, drób, ryby) i jego przetwory,
  • żelatyna.

W przypadku wegan i wegetarian bardzo dobrym źródłem alaniny jest:

  • kasza jaglana,
  • chrupki kukurydziane,
  • otręby pszenne,
  • zarodki pszenne (1779 mg/100 g),
  • suche nasiona strączkowe,
  • orzechy arachidowe,
  • nasiona dyni, sezamu czy słonecznika.

Alanina to jeden z łatwiej dostępnych w pożywieniu aminokwasów, znajdujący się zarówno w produktach zwierzęcych jak i roślinnych, dlatego urozmaicona dieta zwykle z łatwością pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten związek.

Zdjęcie: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *